Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 5.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dvořákova Olomouc se blíží. Návštěvníkům nabídne hudbu napříč stoletími i žánry

Kultura

9.4.2021

Autor: red

Festival Dvořákova Olomouc, jehož pořadatelem je Moravská filharmonie Olomouc, nabídne od 13. do 23. května velkolepou oslavu hudby. Vzhledem k vládním opatřením však letos proběhne bez účasti diváků prostřednictvím online přenosů.

S Moravskou filharmonií poprvé vystoupí zahraniční hvězda letošního festivalu, legendární americký klavírista Garrick Ohlsson.

"Protože situace s epidemií koronaviru není natolik dobrá, abychom mohli nabídnout posluchačům festival v tradiční podobě, rozhodli jsme se z řady důvodů jej uskutečnit alespoň ve formě online přenosů na webu a YouTube kanále Moravské filharmonie. Jsme totiž přesvědčeni, že kulturní nabídka, život i kultura jako taková, coby stěžejní fenomén života i existence společnosti, se nemůže zcela zastavit a že i tyto aktivity jí pomohou překonat toto nelehké období, než se vše opět vrátí do normálu," uvádí ředitel Moravské filharmonie Olomouc Jonáš Harman.

Kompletní program a další zajímavosti naleznete na webových stránkách festivalu.

Dvořákova Olomouc má dlouholetou tradici, která se začala psát už v roce 1950. Letošní festival nabídne kromě hudebních skvostů Antonína Dvořáka i několik premiér. Do Olomouce poprvé zavítá, a s Moravskou filharmonií poprvé vystoupí, zahraniční hvězda letošního festivalu, legendární americký klavírista Garrick Ohlsson. Zážitkem určitě bude i dobové nastudování vybraných Dvořákových děl souborem Musica Florea či nový projekt autentického jazzového trumpetisty Lukáše Oravce. Oba koncerty budou mít premiéru právě na letošním ročníku festivalu. Hlavní programovou osu festivalu sestavenou z děl Antonína Dvořáka doplní kompozice dalších letošních jubilantů – Karla Husy a Igora Stravinského. Posluchači uslyší symfonické, komorní a koncertní skladby v interpretaci špičkových českých umělců, jako jsou klarinetista Igor Františák či vynikající Bennewitzovo kvarteto. Koncerty festivalu Dvořákova Olomouc bude slovem provázet renomovaný moderátor Jiří Vejvoda.

"Posluchači a diváci letošního ročníku festivalu se tak mohou těšit na čtyři jedinečné koncerty a jednu filmovou hudební pozvánku do barokní Olomouce, prostřednictvím které na festival pozveme a upozorníme již týden před zahajovacím koncertem. Každý z festivalových koncertů je pak unikátní – svou formou, charakterem i hudebním žánrem, což odráží naši filozofii, čím by festival měl být především – přehlídkou různorodosti v nejširším smyslu slova, přehlídkou nejrůznějších forem, žánrů, stylů i interpretačních přístupů," dodává k programu festivalu Jonáš Harman.

Dvořákova Olomouc

Mezinárodní hudební festival Dvořákova Olomouc je tradiční jarní hudební přehlídkou, zejména artificiální hudby v Olomouci. Tradice festivalu se začala psát v roce 1950, kdy se uskutečnil první ročník pod názvem Hudební jaro. Od té doby festival několikrát změnil své jméno, pořadatele a zčásti i zaměření. Pod názvem Dvořákova Olomouc se pořádá od roku 2002. V minulosti se na festivalových koncertech olomouckému publiku představila taková jména, jako např. Igor Oistrach, Mstislav Rostropovič, Zdeněk Mácal, Misha Maisky, Václav Hudeček, José Cura či Gidon Kremer se svým souborem Kremerata Baltica. Pořadatelem festivalu je Moravská filharmonie Olomouc.