Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dušan Neumann: o blížícím se desátém Bounty Rock Café Open Air i rozšíření klubu

Rozhovory

10.9.2020

Jan Procházka

Už v sobotu 12. září se podesáté uskuteční festival Bounty Rock Café Open Air. Jeho zakladatel Dušan Neumann se rozhovořil nejen o programu a obtížích, které kultuře způsobil koronavirus, ale také o plánech do budoucna. Například o tom, že přes zimu hodlá svůj klub Bounty Rock Café kompletně přestavět...

Bounty Rock Cafe Open Air letos slaví deset let. Jak tě to tehdy napadlo, udělat si vlastní festival?
Inspiroval jsem se v Brně, kde měl klub Stará Pekárna taky svůj festival. Tak jsem si říkal, že by Bounty Rock Cafe taky mohlo něco podobného mít. První rok jsme pozvali jen revivaly, ale už druhý rok začaly jezdit známé kapely…

Těch známých jmen bylo opravdu hodně. Uriah Heep, Ken Hensley, Beth Hart, Jethro Tull… Kdo z nich byl nejnáročnější?
Určitě Jethro Tull. Tam muselo všechno fungovat na sto procent, nesmělo se kouřit ani venku! To bylo opravdu drsné. Ale jinak, nepamatuju se, že by měl někdo nějaké nesplnitelné požadavky. 

Jaký bude letošní ročník?
Hlavní hvězda je projekt Genesis Classic s originálním zpěvákem Genesis Rayem Wilsonem. Ten naposledy s Genesis vyprodal O2 arenu. S tímto programem už byl v Česku vícekrát. Budou hrát v sedmi lidech včetně smyčců, dechů… Bude to top koncert! 

Taky jsme plánovali velké hudební setkání s Michalem Pavlíčkem. On tu totiž za těch devět ročníků byl asi sedmkrát. Tak jsme si řekli, že k desátému výročí uděláme něco mimořádného. A napadl nás projekt Klobouček live. To byl takový jeho televizní pořad…

Legendární!
Ano, vystřídalo se v něm hodně známých jmen. Chtěli jsme něco takového udělat naživo. Aby to mělo smysl, dohodli jsme se, že to uspořádáme v Olomouci, Brně a Ostravě. Ale jak postupovalo tady to koronašílenství, před dvěma týdny akci obě města zrušila. Takže jsme to museli udělat v trochu jiném formátu. Nebudou dvě bicí soupravy, deset kytaristů… Ale přijedou zajímaví lidé, s Michalem zahraje třeba Vlasta Redl, Kamil Střihavka nebo Roman Dragoun.

Přijede i Hudba Praha s Michalem Ambrožem. Zahajovat bude špičková olomoucká progmetalová kapela Personal Signet, což je kapela našeho zvukaře. A přijedou i November 2nd, kteří teď docela přitvrdili, je to hodně zajímavá muzika. A z Itálie bohužel nemohou přijet Mr.Punch, protože jeden z kapely dostal covid. Ale místo nich zahrají Progres 2, což je, myslím, dosti kvalitní náhrada.

Takže to bude krásný ročník. Jen doufejme, že do soboty nezavřou hranice s Německem a Polskem, to by se k nám pak Ray Wilson nedostal. A zrovna teď jsem jim byl zařizovat v hotelu, aby dostali ke snídani teplá míchaná vajíčka. Na tom si hodně zakládají. Tak doufejme.

Dušan Neumann

Narozen 4. ledna 1970. Olomoucký rodák a jak sám říká, od chlapeckých let veliký fanda (a znalec!) rockové hudby. Přes různé profese se dostal až k provozování klubu Bounty Rock Café, pod stejnou značkou rozjel i hudební festival. Vystupovaly na něm hvězdy jako Jethro Tull či Uriah Heep. Organizoval i festival Olomoucké kulturní prázdniny, spoluzakládal Garden Food Festival, který letos prodal.

Už jsme párkrát narazili na to, že kvůli covidu je lecos jinak. Jak se vás vlastně dotkla ta koronavirová krize? Tím myslím nejen festival, ale hlavně klub.
Na začátku března byl koncert Plastic People, to byla úplně poslední akce. Od té doby jsme všechno rušili, něco přesouvali na podzim… To jsme si ještě bláhově mysleli, že na podzim to půjde. Třeba koncert Sons of Apollo jsme přeložili na září, ale všichni jsou Američané, takže jsme to museli přeložit znovu, tentokrát na konec května. A uvidíme, jestli to nebudeme přesouvat ještě dál… V létě jsme měli dělat Steva Hacketta, ten je přesunutý přesně o rok… Co se týče klubových koncertů, je to vážně těžké. Uvidíme, kdo přijede a co se bude dát udělat.

To je dost drsné, bavit se o programu ve stylu “uvidíme”...
(smích) No, je to tak. Máme to v programu, ale nevíme, co bude a nebude. Zase to chtějí omezovat, zavádět roušky, všechny tyhle nesmysly… Kdyby se to testování celosvětově vypnulo, covid okamžitě zmizí. Připadá mi to, že se každý den hledají zdraví nemocní… Ale pro pořadatele je to fakt šílené. Některé velké agentury už rok 2021 úplně odpískaly.

Dovedeš si představit rockový koncert v rouškách?
Ne. Nedovedu. To radši nedělat nic. Ale festival bude, je to za pár dnů, do té doby nás snad nezaříznou. Ale aby to nebyl jeden z posledních koncertů.

Ptát se tě tedy na plány na novou sezonu asi nemá moc smysl…
No, víš… Já jsem se rozhodl, že když je teď ten covid, že je to vlastně ideální čas udělat velkou rekonstrukci klubu…

Ale? Povídej!
Chtěl bych klub přes zimu kompletně předělat a zvětšit. Najal jsem si špičkového architekta Daniela Casu, který už dělal spoustu rockových klubů nebo třeba kasina pro Fortunu. Chystá pro mě vizualizace, jak by to mohlo vypadat. Celkově bychom zvýšili kapacitu až na pět set lidí. A rád bych to udělal na dvě části, které by šly propojit či naopak oddělit. Dvoje toalety, dva bary… Aby to mohlo fungovat samostatně. Můžeme tak třeba udělat malý koncert a ve druhé půlce může mít v klidu otevřeno restaurace. Perfektní to bude i na různé oslavy nebo konference.
Samozřejmě, bude tam velké pódium, nový zvuk, světla, chci to perfektní!
A hlavně, na to se moc těším, budu mít celý veliký vchod! Uděláme krásný štít, bude to prostě rockový klub se vším všudy. I zvenku. Celkově se tak i utlumí zvuk, který pronikne ven, protože je tam velká chodba.

A přes den to bude prostě veliká restaurace?
Přesně tak. Kapacita se hodně navýší. Navíc bych tam rád měl tankové pivo. Ještě se rozhoduju, jaké.

"Krize kolem koronaviru nám zcela zničila plány, poslední koncert v klubu byl v březnu, i festival měl velké obtíže, aby se vůbec mohl konat," říká Dušan Neumann. Přesto se nevzdává a hodlá přes zimu Bounty Rock Café kompletně přestavět.

Foto: Jan Procházka

Takže na mou otázku “Jak to bude dál”, kterou jsem si nechal na konec a čekal dost pesimistickou odpověď, jsi mi vlastně odpověděl moc hezky: že je to sice špatný, ale že bude nový klub. Tak pojďme ještě prozradit, jak si představuješ jeho program. Předpokládám, že už to nebude tak striktně rockové, jako je současné Bounty….
Budu moci dělat větší koncerty a ve vlastním. Nebudu si muset pronajímat sály, což je vždycky nevýhodné. Dnes hromadu koncertů odmítám, protože je nemůžu udělat z kapacitních důvodů a nechce se mi si na to někde půjčovat místo.

Je třeba naděje, že se v Olomouci zaplní díra, která vznikla po zrušení U-klubu? Přece jen, spousta muzikantů a kapel, kteří tam pravidelně účinkovali, už v Olomouci pár let nehrála, protože není kde…
To je hodně reálné. Nechci cílit jen na rock, určitě dáme prostor české klubové scéně napříč žánry. Musí si to ale samozřejmě na sebe vydělat.