Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 3.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dračí hlava ve sklepení i atypický zámek, který nebyl nikdy dokončen. Vítejte na Plumlově

Tipy a názory

25.5.2021

Lenka Šimková

Kousek od Olomouce se nachází Plumlov, který kromě oblíbené přehrady nabízí turistům i místním také zámek, tyčící se nad břehem Podhradského rybníka. Oproti jiným hradům a zámkům v okolí je poněkud atypický, přesto má návštěvníkům co nabídnout. Kromě pestré škály kulturních akcí vás zde čeká hned několik pater, která lákají k prohlídkám, ti nebojácní se mohou vydat i do strašidelného podzemí. A pokud vše půjde dobře, tak se díky rozvolnění vládních opatření můžete do vnitřních prostor plumlovského zámku podívat už v úterý 1. června.

Zámek Plumlov se se svými rozměry na první pohled zcela jistě vymyká podobě klasického barokního zámku. Úzký a pětatřicet metrů vysoký zámek, jak jej známe dnes, nebyl totiž nikdy dokončen. To, co se nyní majestátně tyčí nad Podhradským rybníkem, je původně jen jedno zámecké křídlo ze čtyř plánovaných. Budova má celkem šest nadzemních podlaží s dvěma patry a třemi mezipatry, dále jsou přístupná dvě patra sklepení. Plumlovský zámek začali stavět Lichtenštejnové a původně se měl stát rezidencí, která by odpovídala jejich bohatství a společenskému postavení. Vlivem několika faktorů však z původních plánů sešlo a nejen, že zámek nikdy nebyl dokončen, ale vlastně se také nikdy nestal oficiálním panským sídlem.

Zámek Plumlov

Adresa: Zámek 99, Plumlov
Telefon: 774 302 165
Email: zamek.plumlov@seznam.cz 
* Webové stránky
* Facebook
* Instagram

"Na skále nad rybníkem se od poloviny 13. století nacházel hrad Plumlov, který zde byl až do přelomu 18. a 19. století. Ostatně jeho základy můžeme na nádvoří vidět dodnes," vysvětluje kastelán zámku Pavel Zástěra a pokračuje: "Samotný zámek začali Lichtenštejnové budovat koncem sedmnáctého století, kdy si Karl Eusebius vysnil reprezentační sídlo. Vymyslel celý projekt, který pak daroval svému synovi Janu Adamovi. Ten si měl jen vybrat lokaci, kde zámek postaví. Jelikož se mu líbil výhled ze zdejšího hradu, rozhodl se postavit zámek tady, ale přeci jenom barokní architektura zámeckých sídel počítala s rozhlehlými zahradami a místo původního gotického hradu nebylo pro výstavbu projektu ideální. Když Karl Eusebius zemřel, jeho syn již byl stavbou natolik otrávený, že nechtěl pokračovat. Stalo se tak, že ve finále bylo z celého projektu zámku postavené jen jedno křídlo, a to ještě jeho horní patra nebyla nikdy dokončena. Proto dnes návštěvníci mají unikátní možnost nahlédnout do prostor rozestavěné stavby ze sedmnáctého století."

Konkrétně poslední dvě horní patra zámku nebyla nikdy plně dostavěna. Na zdech v těchto místech mohou návštěvníci vidět vrypy a nápisy, které bychom mohli označit s nadsázkou za dobové graffiti – některé nápisy doprovází i letopočet a pozornému oku tak neunikne, že jde mnohdy opravdu o záležitost dvě stě let starou. "Po diskusi s památkáři momentálně neplánujeme horní dvě patra zámku nějakým způsobem opravovat a dokončovat. Zkrátka je ponecháváme v takovém stavu, aby si návštěvníci mohli udělat obraz o tom, jak to zde vypadalo před několika stovkami let v době, kdy byl zámek ještě rozestavěný. Proto máme speciální prohlídkový okruh, který je zaměřený jen na tuto část," říká kastelán Zástěra.

Původní zámek byl vyprojektován jako čtyřkřídlá stavba čtvercového tvaru. Nakonec však plně dokončené nebylo ani jedno křídlo...

Foto: Jan Procházka

Na plumlovském zámku jsou pro návštěvníky připraveny celkem tři prohlídkové okruhy. První a třetí okruh zabere zhruba hodinovou prohlídku, druhý více než půl hodinu. "První okruh se dá označit jako klasický zámecký, kdy se návštěvníci podívají do vybavených zámeckých interiérů. Nutno ovšem podotknout, že vzhledem k tomu, že zámek nebyl nikdy plně dostavěn, tak se nestal ani klasickým panským sídlem. V těch patrech, která byla dokončená, byly byty a kanceláře a jen jedno patro bylo panské. Téměř žádný nábytek zde tedy není původní, ale vše máme zápůjčky z muzea či od soukromých sběratelů," vysvětluje kastelán Zástěra. Třetí prohlídkový okruh, který zabere rovněž zhruba hodinu, provede návštěvníky přes přízemí, kde se nachází reprezentační prostory hojně vyhledávané ke svatbám, předávání vysvědčení či jiným ceremoniím, až na půdu, a tedy i do vrchních nikdy nedokončených pater. Součástí této prohlídkové trasy je i výhled z bašty a prohlídka plumlovského vězení, které zde vzniklo až v devatenáctém století.

Romantické zámecké interiéry...

Foto: Jan Procházka

... se v horních patrech potkávají se syrovostí nikdy nedokončené stavby.

Foto: Jan Procházka

Nejkratším prohlídkovým okruhem na zámku je pak prohlídka hradního sklepení, která nicméně patří mezi návštěvnicky velmi oblíbené. "Máme tady dvě patra sklepů, ale bohužel už nejsou ve své historické podobě. V padesátých a šedesátých letech totiž bylo sklepení přestavěné na betonové kryty a veškerá původní architektura tak zanikla. Přesto jsme se snažili tento prostor nějak smysluplně využít a už v minulých letech jsme tady udělali takovou prohlídkovou trasu spíše pro děti. V těchto prostorách děláme i oblíbené halloweenské strašidelné prohlídky, o které jsme loni bohužel přišli. Návštěvníky v průběhu trasy čeká povídání o historii a pověstech kolem zámku, ale jsou to spíš takové pohádky. Nicméně pořád se jedná o sklepení, atmosféra je zde strašidelná a kolikrát jsou při prohlídkách nejvíce vyděšení předpubertální kluci. Ti ze sebe nejdříve dělají hrdiny, ale pak se během chvilky vyděsí," směje se kastelán Zástěra a doplňuje, že pro letošní rok se zde návštěvníci mohou těšit na novinku v podobě dračí hlavy. Ta by měla být finálně dokončená ještě před zahájením prohlídek.

Sklep plný figurín, Jeníček a Mařenka, Bílá paní, ale i obří pavouci a číhající drak... to vše v zámeckém podzemí

Foto: Jan Procházka

Na zámku Plumlov se v průběhu každé sezony koná nespočet akcí napříč celým kulturním spektrem. Také v letošním roce se tak návštěvníci mohou těšit na tematické prohlídky zámku, divadla, koncerty a spoustu dalšího vyžití. Ovšem za předpokladu, že to dovolí epidemická situace... "Za běžnou sezonu máme většinou přes čtyřicet akcí, které máme naplánované od dubna, kdy zahajujeme sezonu, až do Vánoc. Paradox je, že i když zámek stojí u přehrady, tak zde nemáme návštěvnicky nejúspěšnější léto, ale spíš jaro a podzim. O tyto měsíce jsme v loňském roce sice kvůli koronaviru přišli, ale o to lepší pro nás byla letní sezona, kdy nás navštívilo více návštěvníků než v předchozích letech. Vzhledem k tomu, že letos je podobná situace, tak chystáme na léto skutečně pestrý kulturní program a momentálně se dá říct, že od června až do září nemáme téměř žádný volný víkend, kdy by se u nás něco dít nemělo. Podle posledních informací bychom mohli pro návštěvníky otevřít v příštím týdnu, první velkou akci pak chystáme hned na první červnový víkend. Budou to vlastně hned dvě oblíbené akce v jedné. Jednak už tradiční dětský den s kluby vojenské historie, a pak oblíbené pohádkové prohlídky zámeckých interiérů. V průběhu sezony pak samozřejmě nebudou chybět ani divadla a koncerty a nezbývá než doufat, že letos nebudeme muset ukončit sezonu předčasně, a že návštěvníkům budeme moci nabídnout kulturní zážitky i v druhé polovině roku," dodává závěrem kastelán Pavel Zástěra.

Kopec, který blokuje na nádvoří pohled na zámek, je ve skutečnosti pozůstatkem původního hradu, který zde stál už od 13. století...

Foto: Jan Procházka

Zámek Plumlov

  • Zámek Plumlov se nachází zhruba 30 km od Olomouce a výlet si sem můžete naplánovat autem, autobusem, ale i na kole.
  • Zámek se tyčí na pahorku nad Podhradským rybníkem a v těsné blízkosti Plumlovské přehrady.
  • Původní hrad byl založený ve 13. století a stál zde i v době budování zámku. Teprve v roce 1801 byl po ničivé vichřici zbořen a na místě zůstal nedostavěný zámek. 
  • Zámek má ve své konečné podobě neobvyklý úzký a dlouhý vzhled. Je to dáno tím, že původně byla vyprojektována čtyřkřídlá stavba.
  • V šedesátých letech prošel zámek statickými opravami, od roku 1994 je v majetku obce Plumlov.