Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 2.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dozorčí rady městských akciovek se výrazně proměnily. Nová městská vláda je zbavila vlivu koalice SPOLU

Zprávy z regionu

16.2.2023

Jan Procházka

Povolební střídání se netýká jen radnice a postů jednotlivých náměstků. S příchodem nové politické reprezentace se zpravidla promění i obsazení klíčových pozic v městských firmách. Trvá to déle, pět měsíců po volbách jsou ale křesla už rozdána. Kdo nyní sedí v představenstvech a dozorčích radách společností jako je dopravní podnik, Lesy města Olomouce či technické služby? A kdo je musel opustit?

Už v roce 2019 přešlo město na takzvaný německý model řízení. Ten spočívá v obsazení představenstva odborníky, nikoliv zástupci politických stran. (Ti jsou naopak přítomni v dozorčích radách.) Předseda představenstva je tak současně i šéfem společnosti. Ze sedmi městských akciovek se tento systém týká šesti. Výjimkou jsou dvě malé společnosti Lesy města a Aquapark, kde nadále působí v představenstvu, bez nároku na odměnu, uvolnění členové rady města.

Největší městskou firmou je Dopravní podnik města Olomouce. V jeho čele je už od začátku roku 2021 Jaroslav Michalík. Tříčlenné představenstvo nedoznalo po volbách žádných změn, kromě Michalíka jsou v něm dlouholetí náměstci podniku Pavel Zatloukal a Petr Kocourek. Proměnila se ale sedmičlenná dozorčí rada. Od 16. prosince už jejím šéfem není Josef Kaštil (ODS), který však zůstal jako člen. Funkci po něm přebral dosavadní místopředseda Jaromír Lošťák (ANO), který už v podniku krátce působil i jako místopředseda představenstva. Místopředsedou je nově David Novák (Piráti), další členy dozorčí rady pak tvoří nováčci Oldřich Nič (ProOlomouc a Piráti), Lukáš Popelák (ANO) a Luděk Janák (spOLečně).

Další z klíčových městských firem jsou Technické služby města Olomouce. Ani tam představenstvo nedoznalo žádných změn. Tvoří ho ředitel Pavel Dostál, jeho náměstek Milan Štarnovský a manažer Miloslav Sobotka. Výrazné změny jsou ale opět v dozorčí radě. Její dosavadní místopředseda Robert Runták (spOLečně) se stal předsedou, jeho místo pak zaujal dosavadní člen Vladimír Prášil (ANO). Dosavadní předseda Miloslav Tichý (ANO) se stal řadovým členem. Staronovými členy jsou Pavel Grasse (ProOlomouc) a Vladimír Čech, který působí jako zástupce zaměstanců. Nováčky v dozorčí radě pak jsou Štěpán Kellner (KDU-ČSL) a Martin Přerovský (ANO).

Mezi akciovky řízené podle německého modelu patří i Správa nemovitostí Olomouc. Její představenstvo vede od roku 2019 ředitel Roman Zelenka spolu se svými náměstkyněmi Věrou Vyhňákovou a Denisou Trávníčkovou. Po volbách ale dozorčí radu museli opustit nominanti poražených stran: Věra Zukalová a Marcela Hanáková z ODS, Ladislav Šnevajs (KDU-ČSL) a Jaromír Czmero (ČSSD). V dozorčí radě skončil i její dosavadní předseda Tomáš Sýkora (ANO). Na jeho místo se přesunul dosavadní člen Václav Kryl, taktéž za hnutí ANO. Místopředsedou dozorčí rady je nově Petr Macek (ProOlomouc), který už před časem působil i jako člen představenstva. Staronovými členy jsou Ivana Plíhalová (spoLečně) a Pavel Jelínek (SPD), který v letech 2007 až 2011 působil, ještě v barvách ODS, jako předseda dozorčí rady. Novými členy jsou bývalý náměstek primátora Matouš Pelikán (KDU-ČSL), Zuzana Martynková (ANO) a Zdeněk Žák (Piráti).

Čtveřici německy řízených akciových společností uzavírá Výstaviště Flora. Představenstvu předsedá ředitelka Eva Fuglíčková, zasedá v něm i její dlouholetý náměstek Jiří Svačinka a obchodní ředitel Richard Šrámek. I dozorčí rada Flory doznala po volbách značnou proměnu, odejít museli zástupci koalice SPOLU, například dosavadní místopředseda Jan Holpuch (ODS) či Michal Giacintov (KDU-ČSL). Předsedkyní je nově Magdaléna Vanečková (ANO), místopředsedou dosavadní předseda dozorčí rady Stanislav Flek (spoLečně). Členy potom jsou Tomáš Sýkora (ANO), Monika Hryzbilová (ANO), Jan Žůrek (ProOlomouc), David Alt (SPD) a Daniel Řezníček (STAN + Zelení).

Město má i dvě akciové společnosti, které na německý model nepřešly. Společnost Aquapark Olomouc se kromě stejnojmenného zařízení stará i o plavecký bazén. Předsedou představenstva zůstává ředitel Dalibor Přikryl, místopředsedou je nadále Petr Konečný (ODS). V představenstvu ale skončila bývalá náměstkyně primátora Markéta Záleská (ODS), kterou nahradila současná náměstkyně primátora Miroslava Ferancová (ANO). Změny se udály i v dozorčí radě. Dosavadní předseda Radim Lindner (ANO) se stal místopředsedou, ve funkci ho nahradil Tomáš Dohnal (ProOlomouc a Piráti), který byl dosud řadovým členem. Zmiňovaná Markéta Záleská se stala řadovou členkou dozorčí rady, jejími dalšími členy jsou Robert Šrejma (Piráti) a Tomáš Černocký (spOLečně).

Stejný model jako aquapark má i společnost Lesy města Olomouce. Tam zůstává předsedou představenstva dosavadní ředitel David Janásek, nemění se ani funkce místopředsedy, kterou vykonává primátor Miroslav Žbánek (ANO). Evu Kolářovou (ANO) ale nahradil na pozici člena představenstva její spolustranník Miloslav Tichý. Jako předseda dozorčí rady skončil Ivo Mareš (ODS), kterého nahradil Roman Šimek (ProOlomouc), který kdysi společnost vedl jako její ředitel a odcházel za poměrně dramatických okolností. Místopředsedkyní dozorčí rady se stala výše uvedená Eva Kolářová (ANO). Ve funkci člena dozorčí rady pak zůstává poslanec Milan Brázdil (ANO) a Tomáš Hladík (spOLečně). Novými členy jsou Dominika Kovaříková (TOP 09), Pavel Michalík (ANO) a Martin Jirotka (SPD).

Město vlastní ještě jednu akciovou společnost. Tou je Správa sportovních zařízení Olomouc. Firma se původně starala o stadiony, tuto činnost ale už před lety převzala Správa nemovitostí a tato akciovka zůstala v záloze do budoucna. V současnosti nevykonává žádnou činnost, nemá žádné zaměstnance, žádný majetek nevlastní a ani nespravuje.