Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Doubravský dvůr láká na procházky napříč farmou i lahodnou zmrzlinu z domácího mléka. Už brzy otevře i zrekonstruovaná sýpka

Tipy a názory

8.6.2021

Lenka Šimková

Máme pro vás tip na další výlet! V těsné blízkosti Červenky se nachází statek Doubravský dvůr, který návštěvníkům nabízí zábavu i poučení, a bez problémů zde můžete strávit celé příjemné dopoledne či odpoledne. Statek je volně přístupný a vy tak máte možnost nahlédnout pod pokličku každodenního chodu farmy, na které se chovají krávy. Díky vlastní mlékárně, kterou Doubravský dvůr disponuje, si pak domů můžete odnést nejrůznější speciality vyrobené přímo na místě a samozřejmě nechybí ani spousta vyžití pro děti. ;)

Doubravský dvůr se nachází na samém okraji Červenky, v místní části Nový Dvůr, a výlet si sem můžete naplánovat jak autem, tak třeba na kole. Statek je totiž součástí cyklostezky Ochutnej Moravu na kole, která propojuje zajímavá místa v kraji nabízející ojedinělé gurmánské zážitky. ;)

Doubravský dvůr

Adresa: Nový Dvůr 243, Červenka
Telefon: 608 984 736, 602 736 037
Email: sarka@doubravskydvur.cz 
* Webové stránky
* Facebook
* Instagram

Samotná historie statku sahá až do 16. století, do dob Lichtenštejnů, kteří jej vlastnili až do války. Po vzniku republiky jim byl statek odebrán a dlouhou dobu na něm nikdo pořádně nehospodařil. Až v devadesátých letech se dostal do rukou rodiny Osičkových, kteří jej postupně zvelebili a hospodaří zde dodnes. "Naše rodina je tradičně zemědělská, už mí prarodiče hojně hospodařili, no a když se v devadesátých letech mohl vracet majetek, tak si rodiče zažádali o starý statek po Lichtenštejnech, který byl za vesnicí. Družstvo jim ho ochotně vydalo, protože v tu dobu byl spíše ve stavu určeném k demolici než pro nějaké zvelebování. Rodiče zde však chtěli hospodařit a mně se tenkrát podařilo vyřídit dotace a z Francie jsme si přivezli stádo sedmaosmdesáti holštýnských jalovic. Tím nám ale začal trošku boj, protože jsme s chovem takového stáda museli řešit spoustu dalších věcí, které jsme třeba ani nečekali. Nakonec se vše stabilizovalo, zvykli jsme si a postupně jsme mohli stádo začít rozšiřovat a dnes tady máme už tři sta krav," vzpomíná na začátky majitel farmy Václav Osička.

Zhruba před osmi lety pak Osičkovi rozšířili farmu i o vlastní mlékárnu, díky které mohli rozjet produkci vlastních mléčných výrobků. "V průběhu těch zhruba třiceti let, když spočítám průměrnou cenu mléka, tak jsme začínali na ceně 7,10 Kč/litr. Dnes máme něco pod 9 korun za litr. Takže když si řekneme, že za třicet let nám hodnota výrobku (při té cenové dynamice) stoupla o třicet procent, tak je to poměrně málo. Když uvážíme růst mezd za tu dobu a všechno ostatní... Já jsem si myslel, že jak se říká "zakopaný pes" bude v mlékárně, tak jsme si pořídili vlastní mlékárnu. Ono se sice ukázalo, že to tak úplně není pravda, ale zase se nám rozšířily obzory a my jsme začali zpracovávat vlastní mléčné výrobky. Nejprve jsme chtěli jezdit po okolních vesnicích s bučícím autem a prodávat je, ale to až takový úspěch nemělo. Zato nám sem samovolně začali chodit návštěvníci a kupovali si výrobky přímo v našem malém obchůdku a zároveň si v rámci návštěvy prohlédli i celou farmu. No a tenkrát nějak začalo to, co vidíme na Doubravském dvoře dnes," popisuje Václav Osička.

Než se telátkům plně rozvine imunitní systém, tak jsou umístěna samostatně. Poté už je najdete ve skupinách, stejně jako dospělé krávy.

Foto: Jan Procházka

Návštěvníci se po farmě začali trousit, tam se podívali na kravičky, támhle na telátka… ale Osičkovým to nevadilo a nevadí. "My jsme zjistili, že je zájem nejen o naše výrobky, ale o farmu jako takovou. Takže jsme se snažili naše prostory trošku zvelebit, ale zároveň vše ponechat v přirozeném chodu. Dnes může každý bez problémů navštívit Doubravský dvůr, projít si farmu, podívat se do všech zákoutí a nikoho nějak zvlášť neomezujeme. Samozřejmě se snažíme upozorňovat rodiče, aby si hlídali své děti, protože přeci jen jde pořád o reálný provoz farmy. Naši pracovníci sice mají pokyny, že mají dávat pozor, vnímat, že tady běhají děti, ale je to pro ně samozřejmě náročné. Mnohem víc náročnější než v reálném provoze. Ale my doufáme, že rodiče jsou natolik zodpovědní, že si své děti pohlídají. Zase na druhou stranu díky tomu, že nemáme žádné vymezené "turistické" chodníčky, tak lidé mohou vidět reálný provoz farmy. Což je hlavně pro děti velký zážitek. Najednou kolem nich projíždí traktor, krmí krávy z krmného vozu, máme tady telata, ke kterým mají návštěvníci taky volný přístup…," vyjmenovává Václav Osička zajímavosti statku.

Kromě toho, že lidé mohou přijet kdykoli na individuální návštěvu, tak si lze domluvit také skupinové prohlídky s výkladem. "Během komentovaných prohlídek projdeme celou farmu zhruba za hodinu, hodinu a půl. Když si to člověk projde sám, tak to klidně zvládne i za dvacet minut. Ale zase záleží na tom, jak moc se zajímá o samotné dění na statku. Máme zde rozmístěno několik informačních cedulí, které přesně popisují, ve které části se zrovna nacházíte. Bohužel na nejbližší dobu už všechny komentované prohlídky máme obsazené, ale i díky informačním tabulím se návštěvníci něco zajímavého dozví na místě i bez komentované prohlídky," upřesňuje Václav Osička.

Samotný chod farmy a živé krávy a telátka fascinují hlavně děti. "Teď bez nadsázky říkám, že spousta z nich zjistí až u nás, že mléko se nevyrábí v krabičce v obchodě. Zkrátka pro děti je tohle úplně jiný svět, obzvlášť, pokud jsou zvyklí žít ve městě a tohle je jejich první konfrontace s venkovem. Máme zde pro ně připravené i hřiště, umělou krávu, speciální fotokoutek a spoustu další zábavy. Přes léto máme naproti u rybníka i stezku naboso, no a samozřejmě zde máme malý dvorek, na kterém máme kozy. Děti si mohou zakoupit sáček speciálního krmení a poté se vydat ke kozám do výběhu," uvádí Václav Osička.

Na Dvorku je připravené vyžití pro děti, rodiče mohou posedět, dát si výbornou kávu. A rozhodně musíte ochutnat zmrzlinu! ;)

Foto: Jan Procházka

Když už se návštěvníci na farmě zastaví, tak většinou neodchází s prázdnou. Za pozornost určitě stojí malý obchůdek s vlastními produkty, které se zde vyrábí. Díky vlastní mlékárně si na statku můžete koupit několik druhů domácích sýrů, tvaroh, zakysané výrobky, smetanu, jogurty a vlastní zmrzlinu. "Co se týká nabídky sýrů, tak jde samozřejmě jen a pouze o čerstvé sýry, vůbec se zde nezabýváme zrajícími sýry. Co bych řekl, že je takový unikát, který zde máme, tak to je sýr kavkazského typu. Ten se dělá za vysoké teploty, jde o ricottový sýr, který je výborný na tepelné opracování. Je třeba ideální na grilování, ale samozřejmě je skvělý i jako čerstvý sýr. To je takový výrobek, který si myslím, že v republice nikdo nedělá. Jeho výrobu nás učili přímo Adygejci, se kterými stále spolupracujeme. Takže to je takový náš zajímavý výrobek, jinak všechny ostatní produkty děláme standardně. Některé výrobky také balíme, rozvážíme do obchodů, občas prodáváme na trhu, ale především prodáváme v prodejně přímo ve Dvoře. Tady jde ostatně na odbyt i naše skvělá zmrzlina! Ta se nám víceméně povedla taky náhodou… Díky tomu, že zde máme čerstvé mléko, tak nemusíme používat ty hlavní komponenty v sušené podobě, což si třeba většina cukráren nemůže dovolit, jelikož by potřebovali velký chlaďák jen na tohle. My tady máme zázemí, takže jsme všechno jen propojili a díky čerstvému mléku je naše zmrzlina jaká je. Zkrátka na zmrzlinu z čerstvého mléka jen tak nenarazíte. A když už jste tady, tak to musíte ochutnat," láká Václav Osička a my chutnáme hned několik příchutí. A musíme mu dát za pravdu. Třeba taková smetanová – tak to je jedna báseň!

V současné době se na statku potýkají s nedostatečným zázemím pro návštěvníky, které by bylo vyhovující i při nepřízni počasí. "Máme zde venkovní dvorek, kde si děti můžou hrát a rodiče si dají kávu a něco dobrého, ale v momentě, kdy je škaredě…," odmlčí se Václav Osička a pokračuje: "Právě z toho důvodu aktuálně renovujeme původní sýpku, ze které by do budoucna měla vzniknout restaurace, obchůdek, ale i nějaké vnitřní zázemí pro děti. Momentálně jsme jen krůček od finále s tím, že jsme se zatím spokojili s přízemím. Tady vznikne občerstvení a přesuneme sem i zavedený obchůdek. Samotnou restauraci jsme zde chtěli rozjet, ale doba covidová vše mění a jelikož nebyla jistá situace, zde budou či nebudou restaurace v provozu, tak jsme nechtěli riskovat, abychom investovali velké peníze do něčeho, co bychom nemohli realizovat v plné parádě. Proto zde zhruba do tří týdnů otevřeme jen prodejnu s menším občerstvením a posezením. Plány na samotnou restauraci a vnitřní zázemí pro děti jsme zatím posunuli a chtěli bychom je realizovat v budoucnu. Stejně tak máme v plánu rozšířit i trasu kolem samotného statku. Přemýšlíme, že bychom v lese, který je v těsné blízkosti, vytvořili naučnou stezku, aby se rodina mohla projít i kolem statku. Takže bychom chtěli třeba na dvě hodiny udělat nějakou procházku lesem s návratem k nám na farmu, pro děti bychom to chtěli vytvořit nějakou zábavnou formou, to je takový náš plán a uvidíme, zda se nám jej v nejbližší době podaří zrealizovat," dodává Václav Osička.

Zrekonstruovaná sýpka by měla být hotová do tří týdnů. 

Foto: Jan Procházka

Doubravský dvůr

  • Statek Doubravský Dvůr se nachází nedaleko Litovle a navazuje na více než 400 let starou tradici zemědělského hospodaření

  • Od roku 2013 je součástí statku minimlékárna s vlastní prodejnou

  • Vzniklo zde i příjemné zázemí pro návštěvníky v baru na Dvorku, kde si můžete vychutnat dobrou kávu i s domácí zmrzlinou

  • Do měsíce vznikne i komfortnější kryté zázemí v přebudované sýpce

  • Lze domluvit i prohlídka statku - a to jak zážitková pro děti, školní výlety, tak komentovaná prohlídka pro dospělé

  • Statek je volně přístupný každý den, otevírací doba samotné prodejny je od 9 do 18 hodin