Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 11.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Domácí závodníci vybojovali na atletickém oválu devět cenných kovů

Sport

2.7.2019

Autor: red

O víkendu proběhlo na olomouckém stadionu Mistrovství ČR dorostu a juniorů v atletice. Skoro až tropické počasí hrálo atletům do karet, a tak byly k vidění skvělé výkony a padlo i několik rekordů. Domácí závodníci vybojovali celkem devět cenných kovů.

Foto: Archiv klubu

Olomoučtí atleti zahájili medailové tažení hned první závodní den, když Veronika Jiráčková získala stříbro ve skoku o tyči v novém osobním rekordu 347 cm a sprinterky Eva Kubíčková a Lucie Mičunková postoupily v běhu na 100 m do finále. 

Sobotu nejlépe začal oštěpař Lukáš Svozil, který si vytvořil nový osobní rekord 57,51 m a v soutěži juniorů skončil na pěkném 6. místě. Michal Hroch v běhu na 1500 m skončil na nepopulárním 4. místě, ale mohl se radovat aspoň z nového osobáku 4:10,93. Lucie Mičunková se ještě před finále na 100 m zúčastnila také skoku dalekého, kde vybojovala 4. místo a stanovila si nové osobní maximum na 5,68 m. V nabitém finále dorostenek na 100 m skončila domácí favoritka Eva Kubíčková na 2. místě za Adélou Novotnou z Jablonce a Lucie Mičunková si doběhla pro bronzovou medaili. V tyči dorostenců si Jiří Novotný vylepšil osobní rekord o 6 cm, když skočil 408 cm a obsadil tak 5. místo. Vrcholem dne byly závody štafet na 4x100 m. Štafeta domácích dorostenek ve složení Kubíčková, Eichlerová, Niebauerová a Mičunková doběhla v novém oddílovém rekordu 47,50 s a získali stříbrné medaile. Dorostenecká štafeta ve složení Nevrla, Sládek, Šalman a Horák pak krásně zakončila druhý závodní den, když chlapci doběhli na 1. místě v čase 42,75 s a stanovili tak nový dorostenecký rekord Atletického klubu Olomouc.

Foto: Archiv klubu

Poslední den mistrovství foukal poměrně silný vítr, který nepřál především sprinterům v běhu na 200 m. Vojtěch Horák skončil ve finálovém běhu dorostenců na 6. místě a ve finále běhu na 400 m skončil Jan Šalman těsně na 4. místě. Z domácích vrhačů nejlépe dopadli Karolína Morbitzerová a Jakub Héža. Karolína získala stříbro v hodu diskem a Jakub zase stříbro ve vrhu koulí, kde si zlepšil osobní rekord na 18,48 m. Jakub pak ještě bojoval o medaile taky mezi diskaři, nakonec ale skončil na 4. příčce. Ve skoku vysokém měl ambice na medaile vícebojař Jonáš Pospíšil, ale pár týdnů před závodem bojoval s lehkým zraněním, a tak překonal laťku jen ve výšce 1,99 m a to v silné skokanské konkurenci na medaili nestačilo. Eva Kubíčková poslední den přidala do sbírky medailí ještě bronzovou z běhu na 200 m, kde si v rozběhu vytvořila nový osobák 24,81 s. Ve štafetách na 4x400 m, které byly závěrečným závodem šampionátu, ještě překvapili olomoučtí dorostenci Jakob, Hroch, Horák a Šalman, když doběhli na 3. místě.