Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 11.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dóm rozezní hudba francouzských romantiků. Na programu je další varhanní koncert

Kultura

9.9.2019

Autor: Zuzana Doleželová

Dnes v 19:00 se poprvé v historii Mezinárodního varhanního festivalu rozezní varhany v katedrále sv. Václava. Za tento unikátní nástroj z roku 1886 usedne přední francouzský varhaník Maurice Clerc.

Maurice Clerc

Foto: Archiv pořadatele

Dómské varhany byly postaveny firmou Rieger z Krnova v roce 1886. Mají 3120 píšťal a jsou plně dochovány v původním stavu, což z nich činí unikátní nástroj. A v rámci Mezinárodního varhanního festivalu zazní tyto romantické varhany vůbec poprvé v historii. Vzhledem k plánované rekonstrukci Englerových varhan v kostele sv. Mořice hledají organizátoři alternativní prostory tak, aby se tradice jednoho z nejvýznamnějších varhanních festivalů nemusela přerušit, a katedrála sv. Václava se ukázala jako vhodné místo.

Koncert začne v 19:00 a nabídne hudbu francouzských romantiků v podání emeritního varhaníka katedrály v Dijonu. Maurice Clerc se narodil v Lyonu, je absolventem Ecole Normale de Musique v Paříži. V roce 1972 měl příležitost zúčastnit se slavných kurzů improvizace, které vedl Pierre Cochereau při Mezinárodní akademii v Nice. Tři roky poté na Národní konzervatoři v Paříži získal první cenu v oboru varhany, v roce 1977 na mezinárodní soutěži v Lyonu vyhrál první cenu za improvizaci. 46 let působil jako titulární varhaník chrámu v Dijonu. Byl také profesorem konzervatoře v Dijonu a lektorem na tamní univerzitě. Nahrál řadu CD s hudbou Johanna Sebastiana Bacha a dalších německých mistrů, je však odborníkem zejména na francouzskou hudbu. Je nositelem Řádu čestné legie.

Program koncertu:

César Franck: Chorál č. 3 a moll
Charles-Marie Widor: Cantilene z Románské  symfonie č. 10
Louis Vierne: Allegro ze Symfonie č. 2
Jean Langlais: Chant de joie, Nativité, Te Deum
Gaston Litaize: Dvě liturgická preludia, Allegretto, Andantino
Charles Tournemire: Improvizace na Victimae Pascali Laudes

Vstupné je 150 korun, zlevněné 70 korun. Lístky pořídíte i na místě před koncertem.