Reklama

Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena, venku je 10.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dobrá zpráva pro cyklisty. Olomouc a Štěpánov by měla propojit cyklostezka

Zprávy z regionu

5.8.2019

Autor: red

Olomouc, Štěpánov a zástupci mikroregionu Šternbersko se dohodli na spolupráci při budování cyklostezky do Štěpánova. Trasa by měla vést podél hlavní železniční trati z Olomouce na Českou Třebovou a Prahu.

Ilustrační foto

Foto: Depositphotos.com

"Je to důležitý posun, který má cyklistům zlepšit dostupnost nejen na trase z Olomouce do Štěpánova, ale ve výsledku propojit s městem mikroregion Bystřička a oblast Litovelského Pomoraví. Propojení dlouhodobě chybí a cyklisté na trase za současné situace nebezpečně riskují zejména při překonávání hlavní železniční trati na Prahu," uvedl primátor Mirek Žbánek.

Trasa, která by v Olomouci vedla z městských částí Chválkovice a Pavlovičky, by ve finále propojila obce Bystrovany, Velká Bystřice a Bukovany a zároveň i Chomoutov s oblastí Litovelského Pomoraví. "Cyklostezka má pro Štěpánov klíčový význam, a to nejen kvůli dojíždění lidí do práce na kole. Považujeme ji za naši nejdůležitější strategickou investici. Na katastru obce totiž leží více než 4/3 délky celé trasy," popsal starosta Štěpánova Jiří Šindler a dodal, že vybudování cyklostezky z Černovíra do Štěpánova podél železniční trati se předpokládá v roce 2023, respektive 2024.

"K pozitivnímu posunu v jednáních přispěl vstřícný přístup Správy železniční dopravní cesty při plánovaném budování cyklostezek v ochranném pásmu železnice a rozhodnutí o provedení oprav propustků v místech Trusovického potoka a Grygavy za souhlasu Povodí Moravy," upřesnil cyklokoordinátor Stanislav Losert. SŽDC v současné době trasu projektuje tak, aby pod železnicí mohli projít chodci a projet cyklisté a skončilo nebezpečné riskování cyklistů a chodců při překonávání železniční trati.

V souvislosti s vybudováním této širší sítě cyklotras bude nutné provést i menší dílčí úpravy a investice, jako je vybudování lávky pro chodce a cyklisty přes Sitku na trase Hromův dub - Chomoutov - Štěpánov, na kterou je již vydáno stavební povolení. k jejímu vybudování by mohlo dojít již v příštím roce. "K vybudování přejezdu pro cyklisty přes silnici ve Chválkovicích je třeba zadat zpracování dokumentace pro stavební povolení," sdělil investiční náměstek primátora Martin Major.

K vybudování podchodů pod železnicí by mohla Správa železniční dopravní cesty přikročit v roce 2021 nebo 2022. Stavba předpokládá spoluúčast mikroregionu Šternbersko, města Olomouce a obce Štěpánov. Všechny zainteresované obce na svých katastrech vybudují předpolí nových propustků s napojením na cyklostezky.