Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 18.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dny židovské kultury startují v pondělí. Letošní téma nese název Ve spolku je síla

Kultura

8.10.2023

Autor: red

Čtení z poezie izraelského básníka a publicisty Eliho Elijahu v Muzeu moderního umění zahájí v pondělí 9. října již 16. ročník Dnů židovské kultury Olomouc. Dvoutýdenní festival, který společně pořádá Muzeum umění Olomouc, Centrum judaistických studií FF UP a Židovská obec Olomouc, tentokrát nese motto Ve spolku je síla.

Téma vysvětluje dramaturgyně festivalu a vedoucí katedry judaistiky Ivana Cahová: "Jednou z prvních aktivit nově se utvářejících židovských komunit po revolučním roce 1848 bylo zakládání spolků. Kromě těch, které zajišťovaly praktický chod náboženské obce (např. pohřební bratrstvo chevra kadiša), se začaly rozvíjet i nejrůznější sekulární spolkové aktivity. Často v mnohém kopírovaly činnost spolků nežidovských. Velké oblibě se těšila zejména tělovýchova a výrazný růst členské základny zaznamenávaly také spolky sionistické."

Prostřednictvím cyklu přednášek představí 16. ročník festivalu Dny židovské kultury aktivity těchto významných židovských organizací a poukáže na silnou sociální propustnost mezi nimi a nežidovskými uskupeními, která je dokladem úzkého sepětí židovské a německé liberální vyšší střední třídy. "Přesto za vznikem většiny židovských sekulárních spolků stála skutečnost, že v atmosféře sílícího nacionalismu byli Židé v chřadnoucí rakouské monarchii stále méně vítáni," dodává k tématu dramaturg festivalu a vedoucí produkce Muzea umění Alexandr Jeništa.

Druhou rovinou reflexe společenské angažovanosti, kterou festival sleduje, jsou občanské iniciativy, tolik typické pro současnou občanskou společnost v Izraeli. "Izraelci málokdy čekají, až za ně něco udělá stát či podřízené správní instituce. Hledat cesty se snaží sami a pokud možno hned. Filmová sekce festivalu  jako již tradičně představí izraelskou a dokumentární tvorbu vztahující se k hlavnímu festivalovému tématu. Diváci tedy budou moci zhlédnout například dokument Daphni Leef, která se coby studentka rozhodla protestovat proti neúnosným cenám bydlení v izraelském hlavním městě a její postoj vyvolal mohutnou celonárodní odezvu," upřesňuje tematický program Cahová.

Zahájení festivalu Dny židovské kultury se koná v pondělí 9. října v 17 hodin v Besedním sále Muzea moderního umění, kde se také hned uskuteční první akce festivalu. "Čtení z poezie izraelského básníka a publicisty Eliho Elijahu v hebrejštině i českém překladu se ujme překladatelka jeho poezie – Marcela Sulak, amerikanistka, překladatelka a sama též básnířka s českými kořeny. Na zahájení bezprostředně naváže koncert kvartetu vynikajícího izraelského trumpetisty Itamara Borochova, který dlouhodobě působí na newyorské jazzové scéně a potvrzuje výjimečné postavení současného izraelského jazzu v celosvětovém kontextu," přibližuje úvod festivalu Jeništa.

16. ročník Dnů židovské kultury Olomouc nabídne 17 akcí pořádaných nejen v Muzeu umění a Jazz Tibet Clubu, ale také v Červeném kostele Vědecké knihovny, v sídle olomoucké Židovské obce nebo prostorech Muzea a galerie v Prostějově. Podrobný program se dočtete na webových stránkách festivalu →

Reklama

Restaurace na Statku Skrbeň

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

Rodinná restaurace v obci Skrbeň. Zaměřena na tradiční pokrmy s nabídkou i specialit v podobě domácích burgerů. V restauraci je možné pořádat různé oslavy, svatby, promoce a jiné. V letn...