Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 12 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dny evropského dědictví lákají na otevřené památky, koncerty, open-air divadlo i zábavu v ulicích

Zprávy z regionu

8.9.2022

Autor: red

Olomouc opět slaví tradiční Dny evropského dědictví! Část doprovodného programu si můžete užít už během týdne, hlavní program však vypukne o víkendu 9. – 11. září. A těšit se můžete na krásné překvapení – Olomouc představí svou novou znělku! Součástí programu Dnů evropského dědictví budou samozřejmě opět Otevřené památky, komentované prohlídky a procházky, koncerty, divadelní pohádky pro děti nebo velkolepé open-air představení Moravského divadla na Horním náměstí, letošní Dny evropského dědictví však nabídnou i novinky. Zábavu si budete moci užít přímo v centru města na Otevřených dvorcích a v Živých ulicích.

V rámci otevřených památek můžete navštívit i komentované prohlídky freskového sálu Komenium. 

Foto: Jan Procházka

Slavnostní zahájení Dnů evropského dědictví už tradičně připadá na páteční večer a opět se ho ujme velkolepé open-air představení na Horním náměstí. Tentokrát Moravské divadlo Olomouc uvede známou a oblíbenou hru Nikolaje Vasiljeviče Gogola, Revizor. "Ještě před začátkem představení, který je plánovaný na dvacátou hodinu, můžete být vůbec prvními posluchači, kteří uslyší novou znělku města Olomouce. Tu pro nás složil olomoucký hudebník a skladatel Filip Krejčí a nahrála ji Moravská filharmonie Olomouc. Je krásná a já se moc těším, že ji budeme moci na našich akcích užívat jako téma, které spojuje vše, co je pro Olomouc důležité a typické," říká náměstkyně primátora města Olomouce Markéta Záleská.  Rozdílné momenty v hudbě odkazují na vlastenectví, hanácký folklor, kulturní a vojenskou historii města i olomoucký orloj. "Frázování po třech pak odkazuje nejen ke Svaté Trojici, dominantě Horního náměstí a památce UNESCO, ale všeobecně k církevní historii města a zdejšímu arcibiskupství a barokní hudební sémiotice, která často používala číslo tři, jakožto symbol Boží trojjedinosti," doplňuje autor hudby Filip Krejčí.

Nedílnou součástí Dnů evropského dědictví bývají Olomoučany velmi oblíbené Otevřené památky. Na šedesát objektů, běžně nepřístupných, se v sobotu a v neděli 10. a 11. září otevře veřejnosti. V mnohých z nich jsou připraveny komentované prohlídky, někde i doprovodný program.

V sobotu bude žít hlavně Horní náměstí. Připraveno je devět koncertů od 10 hodin dopoledne až do pozdních večerních hodin a děti se opět mohou těšit na Pohádkový svět s Divadlem Tramtarie. Herci z "Tramtárky" si pro děti od 10 do 17 hodin připravili pohádky, výtvarné dílničky, koncert, malování na obličej a mnoho dalších aktivit.

Že kulturní akce a společenská setkávání se v centru neodehrávají pouze na náměstí, to už Olomoučané moc dobře vědí. A právě oblíbená místa si pro ně v rámci Dnů evropského dědictví připravila zajímavý program. Zavítejte na Otevřené dvorky Uncle Ferro (Riegrova 5), Bar Zahrada (Mlýnská 79) a Olodvorek (Dolní náměstí 34) stejně jako do Ztracené a Ostružnické, kde se o zábavu v rámci nového projektu "Živé ulice" postarají hudebníci a buskeři. 

"I letos se nám podařilo s dalšími subjekty zorganizovat velmi úspěšnou součást Dnů evropského dědictví, Oživ centrum. Festival plný designu, jídla a zábavy se bude konat už počtvrté a během pátku a soboty na Horním náměstí nabídne design market, gastro zónu, farmářské trhy, zelený i módní swap i zábavu pro děti," přidává další atraktivní bod programu vedoucí oddělení kultury olomouckého magistrátu Radim Schubert. 

Za zmínku určitě stojí také Street Art Festival, který se v rámci Dnů evropského dědictví koná už několik let. Tentokrát se můžeme těšit na nové malby v Koželužské a Šmeralově ulici i na budově Moravského divadla, kde se místo stávajícího díla objeví nové. 

Své diváky si určitě najdou i Olomoucké lafayettovské slavnosti na Václavském náměstí, které 10. a 13. září uvedou dvě divadelní hry v autentických historických kulisách. 

A co dál? Propojení cimbálovky s filharmonií, koncerty v Letním kině po celý týden, výstava v Oranžerii, Olomoucké antikvariátní trhy, oslava 3. narozenin dětského knihkupectví Zlatá velryba, FlerJarmark, Letní čítárna nebo třeba závody dálkově řízených autíček na Floře. Dny evropského dědictví jsou vždy nabité zajímavým programem. Všechny podrobnosti, jakož i další součásti programu, najdete na www.ded.olomouc.eu