Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 11.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dnešek: Uličníci, Havel, potenciál Hanáckých kasáren i Lidová poezie v písních

Tipy a názory

9.11.2020

Lenka Šimková

Víkend utekl jako voda a před námi je pondělí. Ale nemusíte smutnit. I když je kultura stále ještě online, tak se toho na dnešní den chystá celkem dost. A k obědu si můžete dát třeba vypečenou svatomartinskou husičku. ;-)

Narozeniny dnes slaví herec Miroslav Táborský (*1959), herečka Simona Postlerová (*1964) a hokejista Jaroslav Bednář (*1976).

Svátek má Bohdan

Svátek svatého Martina letos připadá až na středu 11. listopadu, řada olomouckých restaurací však ani v době výdejních okének a rozvozů nechce zákazníky připravit o tuto lahůdku, a tak na některých místech začali husí pečínky nabízet už o uplynulém víkendu, větší část restaurací se k nim připojí dnes, na další se můžete těšit právě ve středu. Ostatně o tom, které restaurace nabízí svatomartinské menu, se můžete dočíst tady →

A teď k samotnému programu na dnešní den. Muzeum umění dnes chystá další část ze série online večerů o potenciálu města, architektuře a městském plánování. Z Hanáckých kasáren na třídě 1. Máje odešla armáda a jsou prázdná. Stát se je chystá prodat. Jaké jsou ale konkrétní možnosti využití Hanáckých kasáren? Mělo by o ně usilovat město? Na to zjistíte odpovědi už od 18 hodin a akci můžete sledovat online zde.

Na stejný čas chystá Moravské divadlo další online talk show z foyer divadla, tentokrát s názvem Uličníci. Hosty budou buskerka Terez Wrau, vedoucí židovské obce Petr Papoušek, dětský herec hostující v inscenacích MDO Štěpán Vacula a také Lukáš Carlos Hrubý, který se se společností Podané ruce stará o nejednoho uličníka. 

Moravská filharmonie pak posluchačům v 19 hodin nabídne druhý listopadový online koncert nazvaný Lidová poezie v písních. Vystoupí na něm mezzosopranistka Eva Garajová, která se řadí mezi nejvýznamnější interprety písňové literatury své generace v Česku i na Slovensku, a vynikající klavírista Miroslav Sekera, který jako sólový i komorní hráč navštívil mnohá evropská i světová prestižní pódia. Více informací se dočtete tady →

A pokračují také online projekce kina Metropol, které na dnešní večer zařadilo do nabídky životopisný snímek Havel. Ten se soustředí na bouřlivý osobní život Václava Havla, kterému dominuje boj za pravdu a správnou věc, pronásledování, věznění a také milostné vztahy, vlastní pochyby a humor. V centru všeho je pak neobvyklý a o to silnější vztah s manželkou Olgou. 

Hezké pondělí!