Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 12.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dnešek: odhalení dokončené radnice i online program

Zprávy z regionu

27.10.2020

Jan Procházka

Je tu úterý. Co se dnes bude v Olomouci dít?

Narozeniny dnes slaví lyžař Ondřej Bank (*1980), fotograf Pavel Brunclík (*1950), historik a bývalý ředitel Muzea umění Pavel Zatloukal (*1948), herečka Dorota Nvotová (*1982) a houslistka Vanessa-Mae (*1978).

Svátek má Šarlota

Několik let trvající rekonstrukce radnice je u konce. Dnes v 11 hodin budou při této příležitosti odhaleny i restaurované polychromované renesanční a gotické erby nad oběma vchody do radnice. ceremoniál však, vzhledem k trvání nouzových opatření, bude velmi komorní. 

Kdyby tak muzea mohla vyprávět, přeje si nový dokument o slavném španělském Museo del Prado. Slavná budova v Madridu slaví 200 let existence a ve výpravném snímku přibližuje svůj příběh. Putování španělskou metropolí odhaluje nejen to nejlepší z obřích muzejních sbírek, ale i šest století španělského národa. Do Metropolu na něj sice dnes nezajdete, ale přes stránky kina si ho můžete pustit doma v obýváku.

A virtuálně můžete "zajít" i na přednášku, konkrétně další z Dlouhodobéhu cyklu přednášek Ladislava Daniela. "Německý malíř Adam Elsheimer odešel kolem roku 1600 z rodného Frankfurtu do Říma, kde se připojil ke caravaggistům. Temnosvit rozvíjel v nevelkých formátech krajin s drobnými figurálními výjevy. Podával je měkkým rukopisem ve vynalézavé barevnosti, v nočních výjevech často s překvapivými světelnými efekty. Silně inspiroval italské i záalpské malířství," lákají pořadatelé.

A ještě jeden tip. Kolega Pavel Vysloužil podrobně zmapoval peripetie ohledně dopravy a parkování na Svatém Kopečku. Příběh plný nesplněných politických slibů si můžete přečíst tady.

A nezapomeňte ani na rozsáhlý online archiv Divadla Tramtarie.

Tak krásný den!