Reklama

Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej, venku je 19 °C

Dnešek: Začíná AFO, Fat Cabaret i Correggio

DNEŠEK

23.4.2024

Jan Procházka

Je tu úterý. Jaké bude?

Padesátý devátý ročník oblíbeného festivalu vědeckých filmů Academia Film Olomouc právě začíná. Na mnoha místech ve městě na vás dnes čeká bohatý program. Třeba v Červeném kostele můžete vyzkoušet filmy ve virtuální realitě, na nejrůznější projekce pak zajít na Konvikt, do Vlastivědného muzea a Pevnosti poznání.  Nebo do Metropolu, kde také od 19:30 proběhne slavnostní zahájení. Promítat se bude snímek Houby: Síť života. "Na Zemi existují miliony druhů hub, z nichž je dle odhadu vědců popsáno zhruba jen pět procent. Britský biolog Merlin Sheldrake nás tímto tajemným královstvím hub provede a ukáže zlomky toho, co tento svět ukrývá," láká anotace na australský dokument. AFO potrvá až do neděle, kompletní program najdete zde →

Co se odehrává za zataženou plentou zkušebních kabinek? Pod zářivkou, která nemilosrdně odhalí vše? Co probíhá v mysli a fantazii žen, které sledují svůj odraz v zrcadle? Tramtarie vás vezme na dobrodružnou a krutě vtipnou plavbu na vlnách nekonečných diet, nesplněných novoročních předsevzetí, módních trendů i mindráků z hodin tělocviku. To je představení Fat cabaret: lásky, strach a zen nekonfekčních žen. Dnes od 19 hodin.

Antonio Allegri zvaný Correggio byl italský vrcholně renesanční malíř parmské školy. Je autorem úchvatných dynamických a iluzivních děl, která silně ovlivnila evropské malířství 17. a 18. století. Ve Florencii a v Římě se inspiroval antickými díly, později přesídlil do Parmy, kde působil po zbytek kariéry. Maloval plátna i iluzivní fresky v chrámových kupolích se stopami vlivu Michelangela a Raffaela. Více se dnes dozvíte od Ladislava Daniela na další z cyklu jeho přednášek. od 19 hodin v Arcidiecézním muzeu.

Mějte krásný den!