Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dnešek: Šarlatán i virtuální přednáška

Zprávy z regionu

7.4.2021

Jan Procházka

Je tu středa. Jaká v Olomouci bude?

Narozeniny dnes slaví zpěvačka Lucie Bílá (*1966), hudebník Miroslav Wanek (*1962), herec Russell Crowe (*1964) a herec Jackie Chan (*1954).

Svátek má Heřman

Jedním z filmových hitů minulého roku se bezesporu stal Šarlatán Agnieszky Holland v hlavní roli s excelentním Ivanem Trojanem. Snímek ověnčený pěti Českými lvy vypráví příběh léčitele Jana Mikoláška, na kterého se v průběhu několika desetiletí obracely s prosbou o pomoc tisíce lidí ze všech společenských vrstev včetně nejvýznamnějších osobností politického i kulturního života. "Mikolášek je člověk bez odborného lékařského vzdělání, ale s nevšedním a nevysvětlitelným nadáním diagnostikovat a pomocí bylinek léčit nemoci, se kterými si ani doktoři nevědí rady. Jeho mimořádné schopnosti jsou však vykoupeny bojem s vlastními démony. Léčitelství je jeho vnitřní spásou a ochranou před sebou samým…" píše se v anotaci. Dnes večer si tento strhující film můžete pustit u vás doma díky streamu Metropolu.

A virtuálně můžete navštívit i přednášku na téma Evropská vizuální tradice. "Máme své věci rádi. Rádi se jich dotýkáme a rádi se jimi obklopujeme. Tvoří naše domovy s čímž máme dík poslednímu roku zase o něco intenzivnější zkušenost. Také nás ale samozřejmě zahlcují a dusí. V posledních letech přitom sílí trend je distancovat, připsat jim vlastní autonomii i intence. Co to znamená pro umění? Jak umění s věcmi zachází? A jak se se svou věcností samo vyrovnává?" ptají se pořadatelé z Muzea umění. Další z epizod přednáškového cyklu SEFO bude připravena ve spolupráci s malířem a grafikem Martinem Velíškem a Barborou Kundračíkovou.

Mějte krásný den!