Reklama

Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav, venku je 13.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dnešek: Proxima, Olomouc ve filmu i jezuité

Tipy a názory

5.5.2021

Jan Procházka

Je tu středa! Jaká bude?

Narozeniny dnes slaví zpěvačka Adele (*1988), fotograf Robert Vano (*1948), herec Marek Vašut (*1960), fotograf Vladimír Birgus (*1954), výtvarník Petr Skala (*1947) a ředitel olomoucké zoo Radomír Habáň (*1971).

Svátek má Klaudie

Máte-li kvůli práci na rok opustit sedmileté dítě, je to trauma pro obě strany. Pokud se navíc chystáte těch dvanáct měsíců strávit na oběžné dráze, kde vám každý den hrozí nebezpečí, bude to obzvlášť složité. Právě téma hledání rovnováhy mezi osobními sny a rodičovskou láskou řeší snímek Proxima s vynikající Evou Green v hlavní roli. Dnes si ho můžete pustit na streamu Metropolu.

Dalším snímkem z cyklu Olomouc ve filmu, který doprovází aktuálně končící výstavu O městě, krajině, umění, je krátkometrážní film Sázka. V roce 1965 ho natočil mladý scenáristický a režijní tandem Milan Šimek a Radim Cvrček. Oba tvůrci se později věnovali zejména filmové tvorbě pro děti – za všechny zmiňme slovenský seriál Spadla z oblakov (1978) nebo pohádku Za humny je drak (1982). "V krátkometrážním filmu Sázka sledujeme vcelku prostinký příběh mladého frajírka, kterému jedno setkání s citlivou milovnicí Seifertových veršů změní na jedno odpoledne pohled na svět. Důležitější je však fakt, že se film odehrává v kulisách Olomouce první poloviny 60. let a nabízí poměrně unikátní záběry některých lokalit v podobě před proměnami, k nimž došlo zejména v 70. a 80. letech. Můžeme si tak všimnout původního rastru dlažeb nejen na Horním, Dolním i Václavském náměstí, projet se tramvají Riegrovou ulicí nebo sledovat podobu tehdejších novostaveb ve čtvrti kolem ulice kapitána Nálepky, jež reprezentovaly to nejmodernější z olomouckého bydlení..." píší pořadatelé z Muzea umění, které tento archivní poklad dnes večer streamuje.

A ještě jednou Muzeum umění. To láká i na přednášku z cyklu Martina Pavlíčka, tentokrát na téma Jezuité v českých zemích. Posluchači se seznámí s činností jezuitů u nás, s jejich vlivem na dobovou politiku, náboženské poměry, vzdělanost a především barokní umění a architekturu. Sledujte online.

A mějte krásný den!