Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 7.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dnešek: Nová pravidla, venku bez roušek, otevřené obchody

Tipy a názory

10.5.2021

Jan Procházka

Je tu pondělí. A život v Česku se konečně vrací blíž k normálu.

Od dneška se vzhledem ke zlepšení epidemické situace otevřou obchody, sjednotí se pravidla pro školní docházku, sportování dětí a další aktivity po celé republice. Skončí tak přísnější opatření, která dosud platila pro většinu krajů. Podívejte se, jaká pravidla platí od dnešního dne.

Od dneška už venku můžeme odložit respirátory. Ovšem jen tehdy, nejsou-li na stejném místě a ve stejný čas přítomny alespoň dvě osoby vzdálené od sebe méně než dva metry a tyto osoby nejsou členy jedné domácnosti.

Od dneška mohou otevřít všichni maloobchodní prodejci, skončí i omezení sortimentu pro trhy a tržnice, podstatně se rozšíří i nabídka služeb, rozjet se budou moci i lanovky. Bez zákazníků se budou muset i nadále obejít restaurace, až na výjimky hotely a další ubytovací zařízení, kongresy, herny a kasina, vnitřní sportoviště s výjimkami pro organizovaný sport, vnitřní bazény a wellnes a další epidemiologicky velmi rizikové provozy.

Od 10. května se do škol v celé republice vrátí v rotační výuce žáci 2. stupně základních škol, nižšího stupně šestiletého a osmiletého gymnázia a žáků prvních čtyř ročníků osmiletého vzdělávacího programu konzervatoře a obnovena bude i klinická a praktická výuka všech ročníků vysokých škol. Otevřena budou i střediska volného času pro děti a bez omezení budou moci fungovat mateřské školy a dětské skupiny a k  organizovanému sportu se budou moci vrátit děti do 18 let.

Zpřístupněna jsou muzea, galerie, hrady, zámky a další objekty, budou se moci otevřít výstaviště a veletrhy.

U závodního stravování a dalších obdobných neveřejných stravovacích zařízení skončí povinnost, aby u jednoho stolu seděl jen jeden strávník a u delších stolů musel být mezi lidmi mechanické zábrany šíření kapének. U zájmových kroužků a podobných aktivit se zvyšuje počet povolených osob v místě ze dvaceti na třicet a pro děti do 6 let bude obecně platit výjimka z povinnosti absolvovat povinné testy na covid-19 tam, kde je to jinak nařízeno.

V souvislosti s přijatými změnami končí i ve zbývajících regionech povinnost zajišťovat péči o děti zaměstnanců vybraných profesí a od pondělí se také rozvolní i pravidla pro pobyt v lázních. Lázeňskou kúru budou moci absolvovat všichni občané ČR a EU a rezidenti s alespoň přechodným pobytem v České republice. Podmínkou pro poskytnutí lázeňské péče bude předložení platného PCR testu, případně doklad o kompletním očkování nebo o prodělaném covidu-90 v posledních třech měsících. Ubytováni budou moci být pouze po jednom na pokoji s výjimkou členů jedné domácnosti.

A co dalšího se dnes děje? Na kulturu či otevřené zahrádky ještě na chvíli zapomeňte. Večer si můžete pustit třeba snímek Zelená kniha nebo něco z online archivu Divadla Tramtarie

A věříme, že příští týden na tomto místě už budeme psát o otevřených zahrádkách. Těšíme se na to!

Mějte krásný den!