Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 11 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dnešek: Dům Bernardy Alby i maestro improvizace

Tipy a názory

8.10.2020

Jan Procházka

Je tu čtvrtek. Pohled do kalendáře akcí je smutný, i dnes jsme ale pro vás našli několik akcí, kam dnes můžete zajít.

Narozeniny dnes slaví novinář Petr Uhl (*1941), historik Radko Pytlík (*1928), zpěvák Bruno Mars (*1985), herec Matt Damon (*1970), hudebník C. J. Ramone (*1965), herečka Sigourney Weaver (*1949) a herec Paul Hogan (*1939).

Svátek má Věra

V Moravském divadle dávají dnes Dům Bernardy Alby. Španělský literární velikán García Lorca dokončil toto stěžejní dílo těsně před svou násilnou smrtí v roce 1936 a podtrhl jím tak celou svou úžasnou, byť krátkou, uměleckou kariéru. Dům Bernardy Alby se proto stal jakousi labutí písní tohoto nejslavnějšího dramatika, jaký se kdy na Pyrenejském poloostrově narodil. A v Moravském divadle je to veliká podívaná!

To nejlepší z klasiky. Tak zní nejen název, ale i program koncertu, který na dnešek připravila Moravská filharmonie. Zazní slavná Mozartova Malá noční hudba, Beethovenova Osudová symfonie a další skladby. Na harfu bude hrát Lada Karasková z Konzervatoře Evangelické akademie), na klavír Viktorie Zapletalová ze ZUŠ Iši Krejčího, dirigovat bude Robert Kružík.

A dojde i na improvizaci. Poprvé v Olomouci se představí improvizační formát maestro. "Výběr těch nejlepších improvizátorů se utká v souboji o titul Maestra a jen jeden zvítězí a navždy stane v improvizační síni slávy. To vše pod dohledem postavy režiséra, který je absolutním pánem celého představení. Protože se v Olomouci souboj o Maestra ještě nekonal, tak první impro Maestro ponecháme prozatím zahaleno tajemstvím," lákají pořadatelé na akci, která se uskuteční v Arcidiecézním muzeu.

Tak krásný čtvrtek!