Reklama

Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav, venku je 22.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dnešek: Zkáza totálního myšlení i Noc literatury

DNEŠEK

20.9.2023

Jan Procházka

Je tu středa. Jaká bude?

17:00 / Podvečerní posezení u piana / Art Rubikon
17:00 / Noc literatury / Červený kostel, Český rozhlas
18:00 / Petr Hájek: Sběratelství současného umění / Telegraph
18:30 / Zkáza totálního myšlení / Divadlo na cucky
19:00 / Bolero & Carmen / Moravské divadlo

Další ročník oblíbeného literárního happeningu Noc literatury se dnes uskuteční na dvou nedávno zrekonstruovaných místech - v Červeném kostele a v budově Českého rozhlasu Olomouc. "Návštěvníci se mohou těšit na ukázky ze soudobé evropské literatury v podání filmové a divadelní herečky Lenky Krobotové a známých rozhlasových osobností, jako je Zdeněk Junák, Dita Vojnarová, Zora Ježková a Jan Faltýnek. V rámci zahájení, které proběhne v 17 hodin v Červeném kostele, bude do programu zařazen úryvek nizozemsko-ukrajinské autorky Lisy Weedy z knihy Aleksandra v podání básníka a spisovatele Tima Postovita. Čtení ukázek pak začne na obou místech zároveň v 18 hodin, od 19 hodin se pak zopakuje. Na přesun budou mít návštěvníci přibližně 10 minut," zvou pořadatelé.

Divadlo na cucky dnes uvede Zkázu totálního myšlení, která kritizuje potřebu absolutizovat a zevšeobecňovat pozitivní i negativní fenomény ženského obrazu ve společnosti. Inspiračním materiálem pro inscenaci jsou rozhovory s Marguerite Durasovou zaznamenané v díle Hmatatelný život.

V přednáškovém cyklu Sběratelství současného umění, který se bude konat v Telegraph kině, se od úspěšných i začínajících sběratelů či kurátorů a odborníků na investice do současného umění dozvíte, jaké impulsy je dovedly k potřebě zajímat se o trh se současným uměním. Prozradí, jakým způsobem svou sbírku tvoří či pomáhají vytvářet a jaká jsou jejich kritéria při výběru konkrétních děl. "Přednáškový cyklus je určen úplným laikům se zájmem o umění i sběratelům, kteří si lámou hlavu nad tím, jak svoji sbírku zhodnotit, či vytvořit pozoruhodnou a ojedinělou kolekci," zvou pořadatelé. 

Mějte krásný den!