Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 5.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dnešek: Nabucco, pěšky do Persie i underground

DNEŠEK

1.6.2023

Jan Procházka

Je tu čtvrtek. Jaký bude?

10:00 / Slovní mrak / Arcidiecézní muzeum
10:00 / Oslava Dne dětí / Mezinárodní Montessori škola
13:00 / Hrátky s hádankami / knihovna Holice
17:00 / Přes hory do Persie / Červený kostel
18:00 / Svátky písní Olomouc: Sborový koncert /  TJ Sokol Chválkovice
18:00 / Sběratelství současného umění: Patrik Šimon / Telegraph
19:00 / Horory z manželských ložnic / Divadlo Tramtarie
19:00 / Nabucco / Moravské divadlo
19:00 / Teror / Divadlo na Šantovce
19:00 / Tanec dervišů / Divadlo na cucky
20:00 / Kniha, film a Rock and Roll / Kateřinská 10

Dnešní večer můžete strávit třeba v Moravském divadle. To uvede slavnou operu Giuseppe Verdiho Nabucco. Příběh o osvobození Židů z babylonského zajetí odvypráví soubor opery a operety pod vedením režisérky Jany Andělové-Pletichové a autora hudebního nastudování Petra Šumníka.

Z Olomouce se vydal pěšky do Íránu a zpět. Po cestě zdolal i několik pětitisícovek, včetně Araratu. Chození po horách je pro Lukáše Hejduka srdcovou záležitostí. Když jeho život procházel krizí, rozhodl se pro očistu těla i duše intenzivním putováním. Irán byla od začátku jasná volba, chtěl ho navštívit již dlouho. Prošel přes Slovensko, Maďarsko, Srbsko, Bulharsko a Turecko, v Asii si pak udělal zacházku přes Gruzii a Arménii. Co se asi člověku honí hlavou, když dostane horečku sám v liduprázdných horách nebo potká medvěda či pastevecké psy? Jací jsou lidé v jednotlivých zemích? To a mnoho dalšího se dozvíte dnes v Červeném kostele.

Ivo Pospíšil alias Tea Jay Ivo, je uznávaný hudebník, úspěšný umělecký manažer, DJ a především pozoruhodná osobnost českého undergroundu. "Přijďte s ním strávit čtvrteční večer," láká Kateřinská 10. V sedmdesátých letech své jméno Pospíšil propojil s hudebními formacemi jako Plastic People of the Universe a DG 307. V roce 1979 spoluzaložil kultovní kapelu Garáž, která do Československa přinesla novátorský pohled na rock’n’roll. Je také jedním ze spoluzakladatelů pražského nočního klubu Radost FX. Posledních 15 let dělá osvětu hudby z 50. a 60. let. Každý týden vysílá na Radiu 1 svůj pořad Vintage Cool.

Mějte krásný den!