Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 6.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dnešek: Koncert pro TyfloCentrum, Mimořádná událost i první česká opera

DNEŠEK

18.8.2022

Jan Procházka

Je tu čtvrtek. Jaký bude?

18:00 / Olodvorek pomáhá TyfloCentru Olomouc - charitativní koncert / Olodvorek
18:00 / Autorské čtení - Dům s Chimérami: Michal Priesnitz & Ludmila Len / Telegraph
18:00 / Swing & Latino tančírny / Long Story Short
19:00 / Tři mušketýři / Konvikt
19:00 / Kočování: Splašené nůžky / Amfiteátr Velká Bystřice
19:30 / Dráteník / Dům u parku
20:30 / Mimořádná událost / Letní kino

Narozeniny dnes slaví modelka Zuzana Jandová (*1987), hokejista Lukáš Mensator (*1984), běžec ny lyžích Lukáš Bauer (*1977), sportovní komentátor Robert Záruba (*1967), spisovatelka Irena Dousková (*1964), výtvarník Kurt Gebauer (*1941) a herec Robert Redford (*1936).

Svátek má Helena

Dráteník je komická opera o dvou dějstvích českého skladatele Františka Škroupa, pozdějšího autora hudby české hymny. Jedná se vůbec o první operu v českém jazyce, premiéru měla v roce 1826. Po 64 letech zavítá toto dílo opět do Olomouce. "Při příležitosti 160. výročí úmrtí skladatele Františka Škroupa bude uvedena opera Dráteník, která ve světové premiéře zazněla v roce 1826. V roli dráteníka se představí Matúš Šimko," sdělili pořadatelé inscenace, která bude dnes uvedena v ráci festivalu Olomoucké barokní slavnosti v Domě u parku.

Jak byste se chovali, kdybyste jeli ve vlaku, který nikdo neřídí? Tuto mimořádnou událost způsobí strojvedoucí lokálky, který neplánovaně zastaví mezi poli a vystoupí z vlaku, aby vyřešil drobný technický problém. Bohužel zastavil v mírném protisvahu a vlak mu ujede. Samospádem a tam, odkud vyjel... Tak zní anotace k snímku Mimořádná událost, nejnovějšímu počinu Jiřího Havelky, autora úspěšných Vlastníků. V hlavních rolích Jana Plodková, Igor Chmela, Jenovéfa Boková, Jaroslav Plesl, Alois Švehlík a další. Dnes večer v Letním kině.

Zajím dnes můžete i na Olodvorek, kde se koná charitativní akce na pomoc olomouckého TyfloCentra. Vystoupí Lukáš Mareček, uskupení Teď a nebo někdy! a olomoucká legenda Hazydecay v unplugged verzi s hosty. 

Mějte krásný den!