Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 7.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dnešek: Je tu první pracovní den roku

Tipy a názory

4.1.2021

Jan Procházka

Je tu první pracovní den tohoto roku! Jaký bude?

Narozeniny dnes slaví hokejista Jiří Hudler (*1984), zpěvačka Anna K (*1966), překladatelka Stanislava Pošustová (*1948), hudebník Till Lindemann (*1963), hudebník Michael Stipe (*1960) a bývalý slovenský prezident Rudolf Schuster (*1934).

Svátek má Diana

Je tu nový rok 2021. Taky se vám ta číslovka zdá neuvěřitelná? Pohled do kalendáře vás nicméně ujistí, že se nejedná o žádné sci-fi, ale realitu. Dvacátá léta jednadvacátého století jsou tady a nezačínáme je zrovna vesele. Epidemie koronaviru utlumila prakticky veškerý veřejný život a než si zajdeme do restaurace nebo divadla, asi to ještě potrvá. Ostatně, dnes má znovu jednat vláda a na následné tiskové konferenci se možná dozvíme více.

Dnes tak sice žákům a studentům končí vánoční prázdniny, do lavic se ale vrací jen prvňáci a druháci. Ostatním začíná evergreen, který známe z loňska. Distanční výuka. Zavřeny jsou dokonce i jesle, naopak otevřené zůstanou mateřské a speciální školy. Doufejme, že tenhle lockdown už je poslední a očkování, které se konečně rozběhlo, pomůže epidemii zastavit.

Jak už bylo zmíněno, restaurace zůstávají zavřené, nicméně vařit nepřestaly, jídlo můžete objednávat na dálku nebo si pro něj zajít. Tak třeba Lobster dnes nabízí bůček s dýňovým pyré. Nebo si můžete objednat  hovězí líčka po burgundsku s bramborovou kaší, která vaří Hanácká hospoda. A nebo cokoliv jiného z našeho přehledu poledních menu v Olomouci. 

A pokud máte chuť na kulturu, zkuste třeba nějaké z online představení, která na svém webu nabízí Divadlo Tramtarie. Nebo kino Metropol. To dnes "promítá" snímek Všude dobře, doma nevím. V něm se psychoterapeutka Selma vrací z Paříže do rodného Tunisu, aby si splnila sen a otevřela svou vlastní ordinaci. Mladá emancipovaná žena v novém prostředí naráží na řadu překážek – od neustálých dotazů, proč je stále svobodná, přes velmi svérázná očekávání klientů, až po bizarní předpisy komplikující schválení její terapeutické licence... Film okouzlil publikum na festivalu v Benátkách a v Torontu, určitě dostane i vás.

Mějte úspěšný pracovní start nového roku!