Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 15.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dnešek: vánoční talk show, špioni i hokej

Tipy a názory

21.12.2020

Jan Procházka

Je tu pondělí, začíná předposlední týden roku 2020 a právě dnes je zimní slunovrat a vládu tak definitivně přebírá zima. Jaký bude dnešní den? A co se bude dít v těch následujících?

Narozeniny dnes slaví biatlonistka Lea Johanidesová (*1989), francouzský prezident Emmanuel Macron (*1977), herec Kiefer Sutherland (*1966), herec Samuel L. Jackson (*1948) a herečka Jane Fonda (*1937).

Svátek má Natálie

Už jen třikrát se vyspíme a je tu Štědrý den. Pokud už máte nakoupeny všechny dárky a zařízeno všechno, co je potřeba zařídit, zřejmě už cítíte tu pověstnou vánoční atmosféru. Pokud vám ale něco schází, nestresujte, času je ještě dost! Chybí vám třeba stromeček? Podívejte se na náš přehled, v němž vám prozradíme nejen místa, kde se prodávají, ale také kolik stojí. Pokud vám schází nějaké dárky, dobrou zprávou je, že obchody (zatím) zůstávají otevřené. A nezapomínejte ani na sebe a odměňte se k obědu něčím dobrým. Většina restaurací nabízí rozvozy či okénkový prodej, nejen, že nemusíte vařit, ale podpoříte je v této těžké době. Třeba Plan B dnes na obědové menu nabízí biftečky z mletého telecího s balkánským sýrem, bramborovým pyré a salátkem tzatziki. Podívejte se do naší kultovní rubriky Polední menu, určitě si vyberete!

Poslední letošní talk show z Moravského divadla bude, jak jinak, vánoční. "Zdobíte stromeček na Štědrý den, nebo předtím? Máte vůbec stromeček? Jíte kapra? Nosí dárky Santa, děda Mráz, skřítci nebo Ježíšek? A co obnáší Vánoce v jiných kulturách?" Na to se bude ptát Jana Posníková hostů, kterými jsou Soňa Kolková, Nguyen Sao Linh, Kristina Jurková a Stázka Šandorová.

A pokud máte chuť na klasiku, zajděte večer virtuálně do Metropolu. Ten dává špionážní klasiku Jeden musí z kola ven. Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy a mnozí další v režii Tomase Alfredsona s geniální hudbou Alberto Iglesiase.

A váš obývací pokoj se může změnit i ve sportovní arénu. Přenesou vás tam online olomoučtí hokejisté, kteří dnes na domácím ledě vyzvou Liberec.

A pozor! Po celý prosinec můžeme hned po západu Slunce, nízko nad jihozápadním obzorem, sledovat dva nápadné zářící body – obří plynné planety Jupiter a Saturn, přičemž první jmenovaná je z onoho páru tou jasnější. Den za dnem se k sobě zvolna přibližují a to až do dnešního dne, kdy téměř splynou v jednu „hvězdu“. Něco podobného se naposledy událo v roce 1623 a znovu se zopakuje až za šedesát let. Více informací k úkazu najdete na stránkách České astronomické společnosti.

Po několikadenním nárůstu počtu nakažených koronavirem i dalších čísel bude vláda dnes jednat o zpřísnění bezpečnostních opatření, ve hře je i přechod do 5. stupně PES. Dnes také podle plánu končí rekonstrukce ulice 8. května, v úterý pak na místo činu vyrazí zástupci vedení města, aby si dokončené dílo prohlédli. Ulicí pak bude možno konečně znovu projet autem.
Ve středu končí Vánoční trhy. Můžete se také podívat na novou verzi České mše vánoční, kterou nastudovalo Moravské divadlo a ve středu ji premiérově uvede v přímém přenosu. Ve čtvrtek je Štědrý den. Pátek, sobotu i neděli prožijte v poklidu se svými nejbližšími.