Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dnešek: Šťastný Lazzaro i hokej

Zprávy z regionu

1.12.2020

Jan Procházka

Je tu první prosincový den. Jaký bude?

Narozeniny dnes slaví modelka Kateřina Průšová (*1983), hudebník Jiří Pavlica (*1953), disident František Stárek (*1952), bubeník John Densmore (*1944, režisér Woody Allen (*1935) a olomoucký chirurg Čestmír Neoral (*1952).

Svátek má Iva

Dnes je den, kdy můžete sníst první čokoládu z adventního kalendáře. Čtyřiadvacet dnů zbývá do Vánoc a dva dny, než si budeme moci znovu dát točené pivo a oběd v restauraci. Taky je to dnes přesně šest let, kdy Olomouc na několik dnů úplně zamrzla. Pamatujete? Dnes to asi nehrozí. 

Na online projekci vás dnes pozveme do Muzea umění. Tam dávají snímek Šťastný Lazzaro. "Hlavní hrdina je mladík tak dobrosrdečný a upřímný, až se některým lidem zdá hloupý. Žije v odlehlé části Itálie v izolované komunitě rolníků, kteří už před desítkami let ztratili kontakt se zbytkem světa a bez nároku na mzdu, vzdělání nebo slušné životní podmínky tvrdě pracují pro svou vychytralou paní. Bez možnosti srovnání však žijí svým způsobem šťastně. Když skupinu zotročených venkovanů shodou náhod objeví policie, rolníci zjišťují, v jaké lži léta žili a s vidinou splněných snů se vydávají do města. Zatímco ostatní prožívají tvrdý střet s novou realitou, Lazzaro zůstává i uprostřed moderního světa bezelstný a přirozený a působí jako střípek ztracené minulosti," píše se v anotaci k magickému filmu Alice Rohrwacherové, který si z festivalu v Cannes odvezl Cenu za nejlepší scénář.

A "zajít" můžete i na hokej. Olomoučtí Kohouti doma přivítají Karlovy Vary a zápas můžete sledovat online. Mimochodem, už jste zaznamenali náš článek o možném novém zimním stadionu? Mrazivá plecharéna by už brzy mohla být minulostí, pokud se město domluví se soukromým investorem, který by zbrusu novou multifunkční halu chtěl postavit na Velkomoravské.

Mějte krásný den!