Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 0.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dnešek: zdvihání špice věže i Fellini v Letním kině

Tipy a názory

14.7.2020

Jan Procházka

Je tu úterý! Co se dnes bude v Olomouci dít?

Narozeniny dnes slaví skokan na lyžích Jaroslav Sakala (*1969), švédská korunní princezna Viktorie (*1977), herec Matthew Fox (*1966) a slovenský humorista Milan Markovič (*1943).

Svátek má Karolína

V Letním kině dnes čeká na diváky krásný retro večer. Promítat se bude slavný Satyricon Frederica Felliniho. Italský mistr ho natočil v roce 1969 podle fragmentů antického románu Gaia Petronia Arbitera. Starověká road movie o putování mladíků Encolpia a Ascylta provádí diváky v prvním plánu zároveň surrealisticky i často až naturalisticky viděným antickým světem hostin, orgií, úchylek a výstředností, v druhém pak oťukává skryté oblasti lidské mysli... Projekce běží z filmového pásu!

Další zajímavý snímek promítne dnes v rámci festivalu Tady Vary Metropol. Australské drama Než skončí léto se stalo diváckým hitem festivalu v Benátkách. "Když se šestnáctiletá Milla zamiluje do průšviháře Mosese, je to pro její rodiče noční můra. První setkání s láskou ale probouzí v nemocné Mille novou chuť do života a její energie a touha objevovat brzy otočí celou rodinu vzhůru nohama..." píše se v anotaci ke snímku. 

A hudebně - filmový zážitek přichystalo Premiere Cinemas. Film Jonas Kaufmann: Moje Vídeň je hluboce osobní pocta hvězdného tenora proslulé hudbě z rodiště valčíku a operety. Koncert se uskutečnil ve Vídeňském koncertním domě v říjnu roku 2019 a program obsahuje populární hudbu od Johanna Strausse, Franze Lehára a spoustu dalších slavných písní, pro které jejich autoři hledali inspiraci právě ve Vídni. Jonas Kaufmann vystupuje za doprovodu Pražské filharmonie pod taktovkou Jochena Riedera společně se sopranistkou Rachel Willis-Sørensen. Kromě samotného koncertu sleduje snímek také Kaufmannovu návštěvu Vídně a objevování místní kultury.

A pozor, dnes dopoledne bude na radniční věž vyzdvižena poslední část špice. Akci, která by měla začít okolo půl deváté, můžete sledovat i na naší kameře.

Tak krásný den!