Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 1.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dnešek: Street Art Festival, varhanní koncert i divadelní nadílka

Tipy a názory

9.9.2019

Autor: Zuzana Doleželová

Před námi je další zářijový týden. Snad se brzy počasí umoudří a budeme si moci užívat babí léto. Ale co všechno nás čeká v pondělí s datem 9. září? Podívejte se na náš pravidelný denní přehled akcí.

Dnes začíná Street Art Festival. Ten oficiálně zahájí ukázka velkoplošných maleb na vysokoškolských kolejích UP, kde budou umělci Wasp Elder z Velké Británie a Koctel Kahoolawe ze Španělska tvořit na sedmnáct metrů vysoké čelní stěny kolejí, které pro účely festivalu nabídla Správa kolejí a menz UP. Oba zmínění umělci se účastní street artových festivalů od Kanady až po Austrálii. Britský artista se při tvorbě díla, které předvede v Olomouci, nechal inspirovat slavným obrazem Tanec malíře Henri Matisse. Jeho mural má symbolizovat mírumilovnou povahu sametové revoluce. Kompletní dílo zde bude k vidění od 12. září, kdy areál u kolejí nabídne i doprovodný program.

Kam dnes zajít?

17:30 / StreetArt Festival: Sany - "Political Graffiti" / Kino Metropol
19:00 / Kupec benátský / Moravské divadlo Olomouc
19:00 / MATE / Divadlo na cucky
19:00 / Maurice Clerc: Hudba francouzských romantiků / Katedrála sv. Václava
20:00 / StreetArt Festival: Pixadores - sprejeři ze São Paula / Kino Metropol

Narozeniny dnes slaví britský herec Hugh Grant (*1960) a americká herečka Michelle Williams (*1980).
Svátek má Daniela.

Jak již bylo řečeno, pondělí v Olomouci bude mimo jiné ve znamení Street Art Festivalu. Ten se dnes představí nejen velkoplošnými malbami, ale ještě hned dvakrát, a to formou přednášky a dokumentárního filmu v kině Metropol. O půl šesté promluví na téma Political Graffiti writerka Sany, vstup na přednášku je zdarma. Ve 20 hodin poté kino promítá film Pixadores - sprejeři ze São Paula. Vstupné je 120 korun.

A pokračuje také Mezinárodní varhanní festival. Od 19:00 si tentokrát v katedrále sv. Václava budeme moci vychutnat koncert Maurice Clerca, který je jedním z nejvýznamnějších francouzských varhaníků. V současnosti působí jako emeritní varhaník katedrály v Dijonu, titulárním varhaníkem tohoto chrámu byl po dobu 46 let. Je nositelem Řádu čestné legie. Vstup na koncert je 150 korun, zlevněné vstupné je 70 korun.

Na své si přijdou i milovníci divadla. Divadlo na cucky má od 19:00 na programu autorský projekt ze života dvou vysokoškoláků – typických flákačů a pařmenů, jejichž svět se točí kolem průšvihů, které ovšem až tak typické nejsou – MATE byste měli vidět. ;) A Moravské divadlo Olomouc uvede rovněž od 19:00 Shakespearovu klasiku – Kupce benátského.

Krásné pondělí!