Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 3.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dnešek: obrazy Jana Homoly, barevná první světová válka i čtení Bible

Tipy a názory

15.4.2019

Jan Procházka

Krásné pondělí! Máme tu nový týden, a pokud se dá věřit předpovědím meteorologů, konečně by se mělo vracet jaro. Velikonoce už by snad měly být plné slunce. Vyhlídky jsou tedy nadějné. A co se bude dít dnes? Ani tahle předpověď nevypadá špatně.

Kam zajít?

10:00 / Den melanomu / Poliklinika Agel

17:00 / Febiofest: Vice / kino Metropol

17:00 / Čtení Bible v průběhu 24 hodin / kaple sv. Jeronýma

18:00 / Absolventský koncert KEA / Vlastivědné muzeum

18:30 / Různé formy Boha očima výtvarníka Jana Homoly / Kavárna Muzea umění

19:00 / Bajadéra / Moravské divadlo

19:00 / Svět na cucky – Klimatické změny a řízené počasí / Divadlo na cucky

19:00 / Prostři mě / Divadlo Tramtarie

20:00 / Febiofest: Nikdy nezestárnou / kino Metropol

Hejtman Ladislav Okleštěk dnes kolem poledne přivítá v Olomouci český fedcupový tým. 

Narozeniny dnes slaví herci Josef Somr (*1934) a Miloslav König (*1984), herečky Claudia Cardinal (*1938), Emma Watson (*1990), básník Pavel Zajíček (*1951), cestovatel Jiří Kolbaba (*1957), spisovatel Jan Pelc (*1957) či hokejista Ilja Kovalčuk (*1983).
Svátek má Anastázie.

Nechat si zdarma vyšetřit svá znaménka můžete v rámci akce Den melanomu, který pořádá poliklinika Agel. Součástí návštěvy bude i odborné poradenství k prevenci vzniku kožních nádorů a ochraně před sluncem. Kožní ambulanci můžete navštívit v době od 10:00 do 12:00 a od 13:00 do 15:00.

V 17:00 odstartuje už sedmý ročník čtyřiadvacetihodinového čtení Bible. To se uskuteční v kapli sv. Jeronýma v 1. patře olomoucké radnice.

Jan Homola je známý především jako kytarista skupiny Wohnout. Je však také talentovaným výtvarníkem a věnuje se tématům, které byste u něj zřejmě nečekali. Napoví už název výstavy jeho velkoformátových grafik: Různé formy Boha. Seznámit se s ní můžete v kavárně Muzea umění.

Greta Thunberg, švédská klimatická aktivistka, se snaží celosvětově upozornit na katastrofální dopady klimatických změn. Olomoucká studentka Marie Zatloukalová se o to snaží v České republice v rámci hnutí FridaysForFuture. Tématem ekologického večera v Divadle na cucky bude i klimatické inženýrství. "Jedná se o způsob zmírnění klimatických změn pomocí manipulace s počasím. Je rozprašování těžkých kovů do ovzduší bezpečné pro člověka a přírodu?" ptají se pořadatelé. 

V kině Metropol můžete vidět unikátní dokument. Slavný režisér Peter Jackson posbíral různé filmové archivní materiály z první světové války. A pomocí moderních technologií je vyčistil a obarvil. Divákům tak nabídne velmi realistický pohled na tento světový konflikt.