Reklama

Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav, venku je 17.8 °C

Divadlo spolkne filharmonii, sloučená instituce se bude jmenovat Moravské divadlo a Moravská filharmonie

Zprávy z regionu

10.6.2024

Jan Procházka

Olomoučtí zastupitelé dnes po více než pětihodinovém jednání schválili sloučení příspěvkových organizací Moravská filharmonie Olomouc a Moravské divadlo Olomouc. V praxi přejde veškerý majetek, závazky i zaměstnanci na divadlo. Nová kulturní instituce pak ponese název Moravské divadlo a Moravská filharmonie. Dnes schválená zřizovací listina pak garantuje zachování dvou orchestrů v rámci sloučené instituce i všech tří souborů divadla.

Více než pět hodin trvalo dnes emotivní projednávání dalšího - a zásadního - kroku v procesu slučování divadla a filharmonie. Většinou sedmadvaceti hlasů dnes zastupitelé schválili, že k prvnímu lednu příštího roku dojde ke sloučení a to tak, že se veškeré struktury Moravské filharmonie včlení do Moravského divadla. "Na příspěvkovou organizaci Moravské divadlo Olomouc, jako na organizaci přejímající, přejde usnesením zastupitelstva zároveň veškerý majetek, práva a závazky příspěvkové organizace Moravská filharmonie Olomouc, včetně všech pracovněprávních," vysvětlil náměstek primátora Viktor Tichák. Právě on byl předkladatelem návrhu. 

Sloučením vznikne nová kulturní instituce s názvem Moravské divadlo a Moravská filharmonie. Její zřizovací listiny dnes zastupitelé rovněž schválili. „Zřizovací listina garantuje zachování dvou orchestrů v rámci sloučené instituce i všech tří souborů divadla. Je mi líto, že ve veřejném prostoru stále kolují dezinformace o rušení orchestru. Nic se neruší,“ zdůraznil v diskusi Viktor Tichák. Podle něj zůstane zachovaná šíře kulturní služby i obě značky. Vyzdvihl také, že nová organizace bude mít garanční radu. „Zakotvení poradního orgánu – sedmičlenné garanční rady – je zásadním článkem zřizovací listiny. Jejím hlavním úkolem bude dohled nad dodržováním zřizovací listiny,“ podtrhl garance náměstek Tichák.

Ve zřizovací listině jsou explicitně uvedeny značky Moravské divadlo Olomouc i Moravská filharmonie Olomouc, pod nimiž budou soubory dále vystupovat. "Pouze přesouváme něco v rámci struktur, které město má,“ uvedl v debatě primátor Miroslav Žbánek a doplnil, že o sloučení jednal s odborníky i ministrem kultury a všude se prý setkal s pochopením.

Podle zřizovací listiny bude stát nová instituce na pilířích živého umění, zahraniční spolupráce a edukace. Hlavním účelem zřízení organizace je reprezentace města v celostátním i mezinárodním měřítku, uspokojování a rozvíjení kulturních potřeb a zájmů občanů specifickými divadelními, hudebními a příbuznými formami a prostředky. V rámci hlavní činnosti má navazovat na tradici a historii olomouckého divadelnictví, zejména pak Moravského divadla, a na tradici a historii Moravské filharmonie.