Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 4.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Divadlo na Šantovce: Snoubíme kvalitní umění s dobrou zábavou...

Kultura

4.2.2020

Autor: Zuzana Doleželová

Údajně jsou prý jen dvě divadla na světě, která bychom našli v obchodním centru. Jedno je v Saúdské Arábii, druhé máme v Olomouci. V žertu tým Divadla na Šantovce hovoří o tom, že by do Saúdské Arábie rád zajel zjistit, jak se daří kolegům. Olomoucké divadlo má po několika letech fungování pravidelně vyprodáno, předplatné mizí rychlostí blesku a hercům se komorní prostředí, kdy mají diváky takřka na dosah, líbí. A pochopitelně je to i naopak - diváci si blízkost známých osobností nesmírně užívají. A k tomu všemu mají možnost vychutnat si bohatý doprovodný program, který z Divadla na Šantovce dělá místo pulzující životem...

Foto: Divadlo na Šantovce

"Jsme velmi rádi, že tomu tak je. Nám to ale nestačí, motivuje nás to jít dál. Chceme stále s něčím přicházet, divadlo dál posouvat, jít vstříc našim divákům, proto neustále vymýšlíme novinky..." shodují se svorně vedoucí divadla Petr Hlávka, dramaturgyně Zuzana Česáková, provozní Kateřina Burešová, pokladní Marie Neradová i technik Leoš Plic. Když jsme společně seděli nad kávou a povídali si o divadle, chemie mezi nimi byla doslova hmatatelná. Bylo úplně jedno, zda si vzal slovo vedoucí, nebo technik, hranice mezi jejich profesemi byly vmžiku setřeny. "Fungujeme jako tým, jsme otevřeni nápadům druhých. Práce nás baví a jde nám o jedno: aby byl divák spokojený a odnesl si z našeho divadla komplexní kulturní zážitek," vysvětluje Petr Hlávka.

DIVADLO NA ŠANTOVCE

Galerie Šantovka
Polská 1
tel.: +420 731 256 406
www.divadlonasantovce.cz
Facebook

Z čeho vychází dramaturgický plán Divadla na Šantovce? 
Zuzana Česáková:
Snažíme se maximálně sledovat trendy. Máme několik cílových skupin, kterým se snažíme nabídnout to nejlepší, co se na českých scénách objevuje. Přivážíme představení, jež bývají jinde vyprodaná, oblíbené herce, které naši diváci znají z televize, z filmu. A jde nám o velké příběhy.
Petr Hlávka: Se Zuzkou jsme objeli významná pražská divadla, navázali jsme s nimi úzkou spolupráci. A když to řeknu hodně zjednodušeně, zaměřili jsme se na známé tváře. Uvědomili jsme si, že u nás i z patnácté řady máte herce hrozně blízko a stejně tak blízko on má diváka a tato vzájemná blízkost je něco, co skutečně funguje, a to na obě strany - diváci k nám na známé osobnosti rádi chodí a tyto osobnosti u nás rády hrají. Pokud se budeme bavit v obecnějších intencích, naším cílem je především pobavit diváka. nebojím se říct, že jsme tým, který má nesmírnou energii, a tu se snažíme přenášet na naše diváky.
Leoš Plic: Ti nám to pak vrací tím, že k nám chodí opakovaně, sdělují nám svoje pozitivní názory a zážitky. A diváků přibývá, toho si velmi vážíme.
Petr Hlávka: Je to také důkaz, že se ubíráme správným směrem. Zpětná vazba je pro nás motor, bez ní nemá smysl se do něčeho pouštět.


Díky unikátním společenským večerům si od nás lidé odnesou komplexní balíček nevšedních zážitků...

Hovoříte o známých tvářích. Na jaké herečky a herce se olomoučtí diváci mohou těšit v následujících měsících?
Zuzana Česáková:
Bude tu Tereza Kostková, Karel Roden, Jakub Prachař, Aňa Geislerová, Ester Geislerová, Bob Klepl, Roman Zach, Hana Maciuchová, David Matásek, Oldřich Kaiser, Jiří Lábus, Anna Šišková, Martin Dejdar, Simona Stašová a další a další hvězdy naší divadelní scény. 
Leoš Plic: A navíc jsme otevřeni i místním umělcům, takže se už brzy můžete těšit na Romana Vencla, Karla Pomahače a Jana Ťoupalíka a jejich stand-up Děláme to ve třech, a pochopitelně nejen na ně.

Kromě známých pražských divadel jste tedy otevřeni i místním scénám. Spolupracujete například s Moravským divadlem, se spolkem Nabalkoně...
Petr Hlávka: Ano, přesně tak. Ono to vzájemné propojování a úzká spolupráce je něco, co nás obecně dost baví a co ve výsledku přináší užitek všem, především však divákům.

Tým Divadla na Šantovce

Petr Hlávka

Foto: Divadlo na Šantovce

Foto: Divadlo na Šantovce

Když jste zmínil propojování - před nedávnem se vám skvěle podařilo spojit divadelní představení a degustaci vína. Stojí i tohle za vaší vysokou návštěvností a vyprodanými sály?
Petr Hlávka: Určitě se to tak dá říct. Právě proto, že tu před každým představením i po něm panovala skvělá atmosféra, rozhodli jsme se divákům jejich kulturní zážitek zas o kousek posunout a obohatit o doprovodný program. Kdysi jsem četl článek o mexickém kuchaři, jenž otevřel v blízkosti divadel na Montmartru restauraci, protože dobré jídlo a víno vnímal také jako kulturní zážitek, který si diváci mohou před představením nebo po něm vychutnat. My tu máme vynikající Lobster Family restaurant, a tak jsme si řekli, že tu příjemnou atmosféru, jaká u nás bývá, ještě vylepšíme. Oslovili jsme významné české vinaře (vinařství Volařík, vinařství Václav, Sekty AURA, vinařství Antoš atd.) a začali jsme s nimi spolupracovat. Tak se zrodily naše unikátní společenské večery, v nichž se snoubí kvalitní umění se skvělým vínem a dobrou zábavou. Lidé si tak od nás odnesou komplexní balíček nevšedních zážitků. Tyto večery jsou spojeny s předplatným.
Kateřina Burešová: Diváci u nás zažijí atmosféru, jakou, troufám si tvrdit, jiný divadelní prostor v Olomouci nabídnout nemůže.
Petr Hlávka: Zafungovalo to hned napoprvé. Lidé odcházeli spokojení a pro nás to byla sladká odměna. A nejvíc lidí jsme měli teď 26. ledna na představení s Hanou Maciuchovou, tedy o půl roku později, takže návštěvnost stále stoupá. O tom, jak se celé propojení kulturního zážitku se zážitkem gastronomickým ujalo, svědčí také fakt, že předplatné na jaro zmizelo během týdne! A i herci se zajímají o to, jakou akci pořádáme. Náš koncept se jim líbí.

Mám pocit, že když se vám daří to, co jste si předsevzali, už se vám v hlavách rodí další plány. Toužíte společenské večery posunout zase někam dál?
Petr Hlávka: Ano. Kombinace představení a vína i jiných dobrot se ukázala jako velmi úspěšná, a tak bychom se zase rádi vydali dál. Můžu prozradit, že se nám podařilo navázat spolupráci s Dolními Vítkovicemi, takže představení Prolomit vlny s Romanem Zachem a Petrou Horváthovou bude doplněno výstavou ze života horníků. Výstava nebude k vidění pouze v den konání společenského večera, ale bude zde k dispozici i návštěvníkům jiných představení. Máme toho v plánu mnohem víc, ale ještě to nechceme prozrazovat. Sledujte náš web nebo facebook, v průběhu února budeme vše odtajňovat.
Zuzana Česáková: Chceme, aby divák odcházel nejen s emocí z představení a již osvědčeného kulturního programu, ale aby tu existoval větší přesah. Proto jsme se rozhodli naše unikátní večery spojovat s tematickými výstavami, které budou chtít některá zajímavá témata vynášet ven do veřejného prostoru...

Foto: Divadlo na Šantovce

Je evidentní, že vás baví propojování zdánlivě nepropojitelného, jste otevřeni nápadům, spolupracím... Co chystáte dál?
Petr Hlávka: Rádi bychom se chtěli více otevřít veřejnosti... Uvítali bychom, kdyby se každý, kdo má nějaký nápad, nějakou zajímavou myšlenku, na nás klidně obrátil. Jsme otevřeni všem nápadům, dá se totiž vymyslet spousta věcí. Chtěli bychom odstartovat projekt pro mladé, dalo by se říct takový start up pro studenty, kteří by si chtěli vyzkoušet zorganizovat vlastní akci. Nabízíme prostory, odbornou konzultaci, místo v programu a zaštítění celé akce. Zkusili by si pracovat s rozpočtem akce, s její propagací a hladkým průběhem a na jeden večer (klidně i na víc) by se stali součástí olomouckého kulturního dění.

A rádi bychom se posunuli za hranice budovy, máme vymyšlený projekt Divadlo na kolečkách. Uvědomili jsme si, že spousta dětí nebo i dospělých za námi nemůže přijít, protože jsou nemocní, upoutaní na lůžko a podobně. A tak bychom se za nimi chtěli vydat. S našimi malými kulturními programy bychom rádi začali jezdit do nemocnic nebo třeba do centra Ostrůvek. To je takový náš charitativní projekt, na který se velmi těšíme.

Samozřejmě dál budeme pokračovat s našimi dětskými představeními a obecně chceme rozšiřovat program pro děti. Rovněž trvá naše nabídka partnerství pro firmy. V této oblasti plánujeme třeba i teambuildingy, kdy si zaměstnanci pod vedením lektorů budou moci odehrát vlastní představení. Věřím, že je to něco, čím se budeme všichni bavit, a doufám, že to pro ně bude stejně zajímavé a jedinečné jako pro nás, my se na to už moc těšíme. Dále bychom chtěli pořádat přednášky, panelové diskuze... A to není všechno!

Foto: Divadlo na Šantovce

Teď zníte poněkud tajemně! Prozraďte, o co jde...
Petr Hlávka: Víte, občas někdo přijde s tím, že program, který nabízíme, je naprosto skvělý a je tedy škoda, že nemáme i vlastní představení. Je to pro mě takový impulz, takové popíchnutí. Dlouho jsem nad tím přemýšlel a rozhodl jsem se, že bychom na našich prknech skutečně měli předvést autorskou hru. Bude to komedie. A až ji diváci uvidí, stoprocentně si řeknou, že něco takového ještě neviděli. (smích) On mi to zatím nikdo moc nevěří, všichni to brali jako dobrý vtip. Ale ona je to skutečnost a bude to moc fajn. (smích) Fakt! 

(Následuje dlouhý smích všech zúčastněných. Mnozí z nich možná přemýšlejí, zda mluví Petr Hlávka vážně, nebo ne. Je zcela evidentní, že o autorské komedii neslyší poprvé, ale možná tak trochu doufají, že si to třeba ještě rozmyslí. Jenže on je sice tajemný, ale hned vám dojde, že v jeho očích se zračí jediné: těší se! Pak si vezme slovo Zuzka Česáková a je jasné, že rozhodně nezůstane jen u plánů...)

Zuzana Česáková: Neustále se učíme, posouváme, sdílíme informace a nápady. Jsme tým, který se má chuť vyvíjet, naše práce nás baví a baví nás bavit diváka, takže první autorská komedie je logickým vyústěním naší spolupráce. A Petrovi už to věříme!
Marie Neradová: Náš tým nezná slovo nejde. :)
Petr Hlávka: Vím, že jsme tým, který dokáže tvořit. A už teď se moc těším na reakci diváků... A vlastně všech, kteří do toho s námi půjdou!

Vy jste zkrátka takové zážitkové divadlo!
Petr Hlávka: Přesně tak. Přijďte se o tom sami přesvědčit...