Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 7.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Den průvodců zve na bezplatné prohlídky města s Tomášem Krylem. Návštěvníky vezme až do antiky

Zprávy z regionu

16.2.2022

Jan Procházka

Nahlédnout hodně hluboko do historie Olomouce budete moci už tuto neděli. V rámci Mezinárodního dne průvodců se můžete na procházku dějinami města vydat s Tomášem Krylem, který toto povolání provozuje už osmnáct let a k Olomouci má srdcový vztah, neboť odtud pochází. Historie jsou vlastně osudy lidí, příběhy, které na sebe navazují, líčí způsob, jakým své prohlídky vede. Se zájemci vyrazí do ulic v  neděli hned dvakrát, účast je zdarma, je ale potřeba se dopředu registrovat, protože zájem je velký.

Mezinárodní den průvodců se připomíná od roku 1990, v Olomouci se bude akce v neděli 20. února konat už potřetí. “Je to vlastně taková propagace našeho povolání,” vysvětluje Tomáš Kryl, profesionální průvodce, který akci v Olomouci organizuje.  "Akce se koná i proto, abychom na naši profesi, jako jednu z nejvíce postižených covidem, upozornili a přihlásili se, že tu stále jsme; i když mnozí kolegové, a vůbec jich nebylo málo, museli obor z existenčních důvodů opustit. Zkrátka, je dobré, podpořit svého hospodského a zajít na oběd do restaurace, ale budeme rádi, když lidé podobným způsobem v sezóně podpoří i své průvodce," vysvětluje Tomáš Kryl. 

Zájemci se s ním mohou v neděli vydat na bezplatné prohlídky hned dvakrát: v deset a ve čtrnáct hodin. “Prohlídka je vhodná i pro ty, kdo si myslí, že město znají,” vysvětluje Tomáš Kryl. Většina lidí má totiž podle něj jen obecné povědomí. “Znáte radnici, Trojici, Edelmannův palác, názvy ulic… Ale tím to většinou končí. Historie je ale provázaný řetězec událostí a lidských osudů a do nich laik moc nevidí. Já se snažím vyprávět příběhy domů, paláců nebo kašen v souvislostech, ostatně je to i moje heslo,” přibližuje Kryl a dodává, že takový způsob výkladu má u návštěvníků velký ohlas. “Stává se často, že po prohlídce za mnou přijdou lidé, kteří mají docela dobrý přehled, že se dozvěděli spoustu nového.”

Nedělní prohlídka vezme účastníky až do časů antiky. “Olomouc totiž patří k městům, která se mohou chlubit, že tu býval římský tábor. Bavíme se o polovině druhého století! Tahle dávná historie bohužel není dosud moc akcentována, což je škoda a já se to snažím napravit. Dotkneme se samozřejmě i přemyslovské éry a připomeneme si několik výročí. která připadají na letošek. Třeba rok 822, kdy je v kronice první zmínka o Moravanech, rok 1182, kdy vzniká markrabství moravské nebo rok 1642, kdy město přepadla švédská vojska. A nezapomeneme ani na výročí roku 1742, kdy Marie Terezie začíná stavět moderní bastionové opevnění,” slibuje Tomáš Kryl.

Půl hodiny před plánovanými prohlídkami bude možno navštívi radniční věž. I vstup na ni je zdarma.

Jelikož o prohlídky je velký zájem, účastníci se musí zaregistrovat na mailové adrese tomas.kryl@email.cz.