Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 2.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Cikánská branka prokoukla. Přijďte vymyslet trasu, která povede přes amfiteátr

Zprávy z regionu

12.8.2019

Autor: Zuzana Doleželová

Dobrovolnické práce na odklízení Cikánské branky, která by již brzy měla být zpřístupněna veřejnosti, postoupily do další fáze. Parta kolem Letního kina Olomouc o víkendu odklízela schodiště i chodbičku branky. Práce to byla velmi náročná, ale výsledek stojí opravdu za to! A 16. srpna se uskuteční setkání, na němž se bude probírat cesta k brance přes amfiteátr. Přijďte i vy!

Branka směrem od amfiteátru před úklidem - přes nálet a hlínu nebyly vidět ani schody...

Foto: Jan Procházka

A takto vypadala branka během odklízení a po něm. Dost velký rozdíl, že?

Foto: Facebook Letňák spojuje město

Branka byla součástí barokního opevnění města (tzv. bastionu), které bylo budováno v letech 1655 až 1676. Dlouhé roky byla zazděná, momentálně ji uzavírají mříže a je neprůchozí. To už se brzy změní, momentálně se pilně pracuje na jejím otevření. "Podařila se velká věc! Schodiště je po letech plně odklizeno a světlo světa spatřily i všechny podlahy v útrobách branky. Dva kontejnery plně nakrmeny a začali jsme likvidovat odpadávající omítku," hlásila v neděli parta dobrovolníků, která vyklízela Cikánskou branku, aby se tak společně všichni přiblížili k cíli - znovuzpřístupnění jedinečného prostoru, kterým se pohodlně dostanete nejen do samotného amfiteátru letního kina, ale také do centra nebo do parku. 

Pohled přes mříže od parku...

Foto: Jan Procházka

Skvělá práce, co říkáte? 

Foto: Facebook Letňák spojuje město

Už 16. srpna mají všichni zájemci možnost zúčastnit se setkání, na němž se bude řešit podoba trasy přes amfiteátr k Cikánské brance. "Zúčastnit se může kdokoliv, kdo chce strávit večer v amfiteátru letního kina a nakouknout do zákulisí jeho fungování, má chuť si jej nejen prohlédnout, ale také podělit se o své dojmy s jeho pracovníky," říkají pořadatelé. Akce bude probíhat od 18:00, kdy budou nejprve všichni účastníci seznámeni s projektem, pak si budou moci prohlédnout trasu i Cikánskou branku. Následovat bude vyhodnocování prohlídky a sdílení názorů či námětů.

Svůj zájem o účast nahlaste Romaně Malíkové, která setkání povede. Přihlásit se můžete na telefonním čísle 728 986 560 nebo e-mailem na romana.malikova23@gmail.com, a to kdykoliv do čtvrtka 15. 8. do 20:00.