Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 7.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Chystá se Hold poslednímu přemyslovskému králi

Zprávy z regionu

30.7.2022

Autor: red

Projekt Milénium olomouckých Přemyslovců, který v loňském připomněl 1000 roků od únosu princezny Jitky jejím budoucím manželem knížetem Břetislavem a jejich pozdější usazení se v Olomouci, oživoval připomínku i dalších dvanácti výročí, jež se pozoruhodným způsobem k olomouckým Přemyslovcům váží. Nezapadlo mezi nimi ani jubileum zavraždění krále Václava III., které se bude připomínat i v letošním roce.

Ilustrační foto

Foto: Jan Procházka

Pietní setkání "Hold poslednímu přemyslovskému králi" se uskuteční ve výroční den vraždy ve čtvrtek 4. srpna 2022 ve 12:45 na Václavském náměstí v areálu národní kulturní památky Olomoucký hrad.

"Po vzpomínce na sedmého českého krále budou položeny květiny a zapálena svíce u sochy panovníka v kapli pod presbytářem katedrály, aby pietu zakončilo slavnostní vyzvánění dómských zvonů, které se rozezní ve 13 hodin a 6 minut," říká Tomáš Kryl, mluvčí projektu Milénium olomouckých Přemyslovců. Čas 13:06 odkazuje na přibližnou dobu, kdy mohlo k vraždě dojít a především na letopočet 1306, který vymřením Přemyslovců v mužské linii znamenal zásadní zlom v českých dějinách.

"Srdečně zveme Olomoučanky, Olomoučany i návštěvníky města k účasti. Zároveň oceníme, pokud zúčastnění přinesou květinu nebo svíčku," doplňuje Tomáš Kryl.

Reklama

Dagmar Horáčková Made to measure

Katalog firem » Obchod » Oděvy a butiky

V ateliéru Made to measure nabízíme zakázkové zhotovení pánských a dámských oděvů přizpůsobených na míru - sak, obleků, košil, kalhoty, plášťů, kabátů, kostýmků a klasických šat...