Chřestová sezona je v plném proudu: podívejte se, kam můžete vyrazit na chřestové delikatesy - OLOMOUC.CZ
Reklama

Pondělí 12. května 2025, svátek má Pankrác, venku je 9.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Chřestová sezona je v plném proudu: podívejte se, kam můžete vyrazit na chřestové delikatesy

Tipy a názory

17.5.2016

Autor: Barbora Sísová

Jarní sluneční paprsky přímo vybízí k obměně jídelníčku. Je na čase, abyste jej obohatili především o ovoce a zeleninu. Typickým jarním produktem, který se začíná objevovat v nabídce nejrůznějších restaurací, je chřest. Může být bílý, zelený nebo fialový, skvěle chutná a navíc obsahuje spoustu tělu prospěšných látek. Křehká zelenina, které se lidově říká špargl, má v Česku dlouholetou tradici a její obliba rok od roku roste. Některé olomoucké restaurace dokonce servírují speciální chřestová menu, v jiných je najdete v rámci polední nabídky. Poradíme vám, kde všude si můžete na chřestu pochutnat, a jaké delikatesy si z něj můžete připravit doma.

Poradíme vám, kam vyrazit na chřestové speciality i tipy, jak si připravit chřest doma Poradíme vám, kam vyrazit na chřestové speciality i tipy, jak si připravit chřest doma Foto: Depositphotos.com

Chřestová sezóna začíná v závislosti na konkrétní oblasti od března do poloviny dubna a tradičně končí 24. června na svatého Jana. V českých obchodech seženete chřest zpravidla ze slovenských, maďarských nebo rakouských farem. Ale i v Česku se pěstuje chřest té nejvyšší kvality. Nejznámější farmy jsou například v Ivančicích na Brněnsku a v Hostíně na Mělnicku. S oběma místy se pojí chřestové festivaly – hostínské Chřestové slavnosti už jsou za námi, na Slavnosti chřestu v Ivančicích se můžete vydat už tento víkend. Je to kousek a to nejlepší z chřestu zde nabízí sedm špičkových restaurací. 

A jak to vypadá se zdravou lahůdkou v Olomouci? Restaurant Caesar připravil pro návštěvníky speciální chřestové menu. Pochutnat si můžete například na chřestovém krému nebo chřestovém koláči s uzeným lososem. Jako hlavní chod se podává venkovská pizza s chřestem a kozím sýrem, smetanové rizoto doplněné restovaným chřestem nebo jarní salát s chřestem a holandskou omáčkou.

Jarní salát s chřestem a holandskou omáčkou. Jarní salát s chřestem a holandskou omáčkou. Foto: Restaurant Caesar
Venkovská pizza s chřestem a kozím sýrem Venkovská pizza s chřestem a kozím sýrem Foto: Restaurant Caesar
Chřestový koláč s uzeným lososem Chřestový koláč s uzeným lososem Foto: Restaurant Caesar
Chřest s vejcem, podmáslím a medvědím česnekem. Chřest s vejcem, podmáslím a medvědím česnekem. Foto: Entrée Restaurant

Od začátku května jsou chřestové speciality k dostání také v restauraci Benada v Clarion Congress Hotelu. Tady si můžete pochutnat na čtyřech delikatesách. Nabízí se chřestový salát s citrusovým dresinkem, černým sezamem a tyčinkou z listového těsta, zelený chřest pošírovaný v máslové emulzi s tyrolským špekem na rizotu z bílého chřestu nebo pečená štika s bílým chřestem na rukolovém salátu se smrži, pečenými rajčaty a holandskou omáčkou. A nechybí ani chřestový dezert, a to chřest podávaný s jahodami a vanilkovou omáčkou. Do své jarní nabídky zařadila chřest také Entrée Restaurant, v à la carte menu tu objevíte chřest s vejcem, podmáslím a medvědím česnekem.

Pokud si chcete vyrazit na nějakou chřestovou laskominu k obědu, máte příležitost téměř každý den, Nakoukli jsme pro vás do poledního menu a i tady jsme objevili hned několik chřestových delikates. Po celý týden si můžete vychutnat například jarní kuře s vařenými mladými brambory, chřestem a žampiony v restauraci Atmosphere nebo plátek teplé šunky s bílým chřestem, pepřovou omáčkou, bramborovými rösti v Hotelu Trinity.

Dnes má chřest v rámci bussiness menu v nabídce také restaurace Lobster, která nabízí chřestový tartar se zastřeným vejcem, bramborovou kroketkou s lanýžem, bylinkovým crème fraîche, v Malé Varně můžete dnes ochutnat chřestové rizoto s parmazánem. Ve středu můžete v rámci poledního menu zamířit do Café Destiny, kde je pro vás připraveno rizoto s kuřecím masem a chřestem a parmazánem. Ve čtvrtek si na chřestu můžete pochutnat například v restauraci Avion, kde mají v polední nabídce špagety se smetanou, hermelínem, rajčátky a chřestem, posypané strouhaným sýrem.

Foto: Depositphotos.com

Pokud nemáte v týdnu příliš času chodit po restauracích a raději si chřest koupíte domů a připravíte si ho po svém. Máme pro vás několik tipů na skvělý oběd. Bohužel musíme vás upozornit, že při shánění chřestu jsme příliš nepochodili. Zjistili jsme totiž, že specializované zeleniny v centru tuto laskominu příliš nenabízí (výjimkou byla zelenina na 28. října), a tak je větší jistota spolehnout se na supermarket, jako je Billa, Lídl nebo Makro. V těchto obchodech však doporučujeme chřest pořádně prohlédnout, abyste si byli jisti jeho kvalitou. A jak zjistíte, že je chřest skutečně čerstvý? Chřest, který byl sklizen v relativně krátké době, poznáte jednoduše: po zatlačení nehtem na řeznou plochu vytéká z řezu tekutina. Čerstvý chřest zároveň nelze ohnout. Pečlivě si také prohlédněte stonky, které by měly vypadat svěže, a špičky výhonků. Ty by měly být uzavřené, nikdy ne rozvinuté. Při nákupu si ke chřestu přivoňte. Měl by mít jemnou charakteristickou chuť. Až si vyberete ten správný svazek, možná vás napadne další otázka, jak chřest vlastně upravit? Nebojte, je to velmi jednoduché. Bílý chřest před úpravou omyjeme a celý ho oloupeme, ideálně pomocí škrabky na brambory. Zelený chřest stačí omýt a odříznout zdřevnatělé spodní konce výhonků. Pokud chceme chřest vařit, doporučuje se vodu lehce osolit a vařit stonky svázané k sobě. Snadněji se nám tak bude vytahovat z vody, aniž bychom ho polámali. Bílý chřest vaříme asi 12 minut, zelenému postačí 10 minut.

Chřest s holandskou omáčkou

pro 4 osoby:

  • 700 g kvalitního chřestu
  • 200 g sušené šunky 
Omáčka:
  • 120 g másla
  • 120 ml bílého suchého vína
  • 4 lžíce bílého vinného octa
  • 3 žloutky, sůl, pepř

Mezitímco vaříme chřest, připravíme si holandskou omáčku. Do hrnce nalijeme víno a ocet a necháme je pomalu vařit, aby se část tekutiny odpařila. Pak si připravíme horkou lázeň, ve které budeme šlehat žloutky tak dlouho, dokud nevytvoří žlutou krémovou konzistenci. Když se asi třetina vína s octem odpaří, po malých lžičkách je přidáváme ke žloutkovému krému. Stále šleháme tak, aby se omáčka nesrazila, a zároveň do ní vmícháme i rozpuštěné máslo. Nakonec omáčku dochutíme solí a pepřem. Hotový chřest obalíme do sušené šunky a dáme na chvíli zapéct na pánvičku. Chřest naskládáme na talíř a přelijeme jej dostatečnou dávkou omáčky, která by se měla podobat řidší majonéze.

Chřestový krém

pro 4 osoby

  • 8 stonků celého chřestu
  • odřezky a zbytky chřestu
  • 80 g másla
  • 2 lžíce mouky
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • bílý pepř

Z chřestu odřízneme hlavičky, zbylé stonky nakrájíme na špalíčky včetně dřevnatých konců. Na rozpuštěném másle orestujeme špalíčky chřestu, zasypeme moukou, osmahneme, zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme, opepříme a vaříme 20-30 minut. Poté rozmixujeme, přecedíme přes hustý cedník, přidáme hlavičky chřestu a krátce povaříme. Podáváme s bylinkou, např. kerblíkem, doplnit můžeme např. osmaženým sezamem.







 

Chřestové rizoto

pro 4 osoby

  • 1 svazek zeleného chřestu
  • 100 g másla
  • 400 ml bílé víno
  • 1 litr vývar
  • 50 g parmazán
  • 400 g kulatá rýže na rizoto
  • 1 ks cibule

Cibulku osmahneme na másle, přidáme kulatou rýži a osmahneme. K rýži přilijeme víno a polovinu vývaru. Necháme povařit 10 minut. K rýži vložíme nakrájený čerstvý zelený chřest, přilijeme zbytek vývaru a necháme povařit dalších 7 minut. Chřest musí být uvnitř křupavý a rýže uvařená. Na závěr přisypeme parmazán a zamícháme. Chřestové rizoto na víně rozdělíme na talíře a podáváme.









Autor článkuBarbora Sísovásisova@olomouc.cz

Barbora Sísová