Reklama

Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav, venku je 18.5 °C

Chci přenést vůni moře do Česka, říká italský restauratér a kuchař Riccardo Lucque

Advertorial

1.3.2024

Autor: Advertorial

Koncem března zamíří do Olomouce Riccardo Lucque, šéfkuchař a propagátor kuchyně Apeninského poloostrova, který české veřejnosti už více než dvě desítky let ukazuje, jak vypadá špičková italská gastronomie. Majitel a zakladatel skupiny La Collezione, která provozuje v Praze a okolí spoustu nevšedních konceptů (La Finestra in Cuccina, Lo Bottega a další), připraví 22. března v Bistru Helen výjimečnou sedmichodovou degustační večeři ve stylu své restaurace Aromi, která se umístila ve světovém žebříčku top 50 italských restaurací.

(www.50topitaly.it)

Vaše kariéra v gastronomii začala v šestnácti letech, píšete na webových stránkách vaší skupiny. Jak tehdy start vypadal, co jste dělal?
Když jsem se v šestnácti letech vydal na svou gastronomickou pouť, měl jsem jediný cíl – získat zkušenosti a stát se uznávaným šéfkuchařem. Každé léto jsem sedm dnů v týdnu od června do září trávil ve světě hotelových kuchyní, s minimem volného času, třeba na pobyt na pláži. Kvůli tomu jsme tehdy já i moji kolegové v kuchyni i na place výrazně postrádali jakékoli opálení.

Když se podíváte zpět na svoji práci, jaké milníky nebo události ji nejvíce ovlivnily?
Klíčové momenty pro mě znamenala spolupráce s michelinskými kuchaři. Tato formativní zkušenost změnila můj pohled na věc. Ukázala mi, jak moc důležité je učit se od těch nejlepších profesionálů a upřednostnit vášeň před finančními zisky.

Nakonec vás cesty zavedly do Česka a Prahy, kde jste našel druhý domov. Co vám učarovalo natolik, že jste tu zůstal déle než dvacet let?
Praha mi učarovala během krátké návštěvy v roce 1991. Se svojí ženou Irmou jsme sem později často jezdili z Velké Británie, kde jsem tehdy žil. Kouzlo vydrželo a nakonec jsme se sem přestěhovali. Rozhodnutí usadit se zde a podnikat ovlivnilo i to, že v Česku tehdy bylo minimum konkurence pro výjimečnou italskou restauraci. Dnes je Praha mým druhým domovem, oceňuji její historické bohatství i intimní kouzlo.

V Česku jste průkopníkem toho, jak se má dělat italská kuchyně...
Jsem hrdý na to, že jsem průkopníkem autentického přístupu k italské kuchyni, kladu velký důraz na kvalitní suroviny a tradiční recepty. Můj příběh je o tom, jak přenést vůni moře do Česka, o opravdové italské vřelosti a pohostinnosti, o atmosféře, kde vaření a jídlo lidi spojuje prostřednictvím nevšedních zážitků.

Dá se vůbec mluvit o italské kuchyni, když vaše rodná země zahrnuje gastronomii Sicílie, Toskánka nebo alpského regionu Alto Adige? Je něco, co všechny směry a chutě Itálie spojuje?
Navzdory rozmanitým regionálním kuchyním v Itálii, včetně Sicílie, Toskánska nebo Alto Adige, spojuje celou zemi společný přístup ke gastronomii a pohostinnost. Já jsem se zpočátku soustředil na svůj rodný kraj Marche, během let jsem si ale rozšířil kulinářské obzory a našel cestu k různým dalším druhům těstovin a výjimečným surovinám, které přesahují geografické hranice.

Do Olomouce přijíždíte na pozvání šéfkuchaře Bistra Helen a vašeho bývalého blízkého kolegy Tomáše Juříka. Těšíte se na společné vaření s ním?
Ano, očekávám velmi milé setkání ve spojení s kulinářskými zážitky. Ostatně tak, jak jsem vždy byl zvyklý, když jsme spolupracovali. Tomáš má pořád skvělé nápady a velice profesionální přístup k věci. Společnými silami se tak pokusíme připravit co nejsilnější zážitek pro naše hosty.

Na co se mohou hosté těšit, co pro ně připravujete?
Na nadcházející akci na hosty čeká lákavé degustační menu – harmonická směs italské klasiky v moderním hávu. Společně s šéfkuchařem Honzou Vachudou jsme připravili několik překvapení, například jedlé svíčky se speciální salsicicií. Hosté se mohou těšit na řadu kulinářských zážitků i nezapomenutelnou zábavu. (pozn. red.: Vstupenky na akci lze zakoupit zde).