Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 12.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Československo na cucky: Inscenace 1993 nabízí generační komentář k rozpadu Československa

Kultura

19.10.2018

Autor: red

V roce 2018 si připomínáme vedle výročí vzniku samotného Československa také jeho rozpad na Českou a Slovenskou republiku. Události kolem zániku federace i současný pohled na rozdělení bratrských národů přináší novinka v repertoáru olomouckého Divadla na cucky a bratislavského Divadla Petra Mankoveckého, inscenace 1993, která měla premiéru v sobotu 13. října.

Foto: Marcel Skýba

"Rozhodli jsme se pro autentickou výpověď. Rok 1993 není sice tak moc vzdálený, pro řadu lidí ale až až," uvedla umělecká šéfka Divadla na cucky a režisérka autorské inscenace Silvia Vollmannová. Ke spolupráci přizvala vedle dvojice českých herců (Pavla Dostálová, Adam Joura) také jejich dva kolegy z Divadla DPM (Šimon Ferstl, Tomáš Pokorný). "Výsledný tvar vznikl společným průzkumem přelomových událostí i s pomocí vlastních vzpomínek, nebo spíše vzpomínek rodičů, prarodičů a rodinných archivů. Herci byli v té době malými dětmi a jeden z nich dokonce nebyl v roce 1993 ani na světě," popsala Vollmannová a dodala, že i díky tomu se podařilo připravit skutečně generační, současný komentář k rozdělení Československa.

Inscenace se nevyhýbá ani politickému kontextu. Upozorňují na něj vizuály k inscenaci, zobrazující známý paparazzi snímek fotografa Jefa Kratochvíla. Václav Klaus na něm v zahradě Vily Tugendhat domlouvá podrobnosti rozpadu s Vladimírem Mečiarem. "Stejně důležitá pro nás byla současnost a rivalita mezi oběma národy," řekla Vollmannová. "Proto bude představení místy připomínat i sportovní utkání, nejen díky výpravě a kostýmům Ľudmily Bubánové," doplnila.

Foto: Marcel Skýba

Divadlo na cucky uvádí novinku v koprodukci s již zmíněným Divadlem DPM, na pravidelné reprízy se tak může těšit i bratislavské publikum. Slovenská premiéra 1993 je na programu 24. listopadu v prostoru současné kultury a4, olomoučtí diváci navštíví nejbližší reprízy ve středu 24. října v 19 hodin nebo v rámci oslav 100 let výročí republiky v neděli 28. října v 15 nebo v 19 hodin. Více informací a rezervace vstupenek na www.divadlonacucky.cz.