Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 1.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Česko bude o víkendu sčítat ptáky na krmítku. Zapojíte se do Ptačí hodinky?

Tipy a názory

6.1.2022

Autor: Lenka Šimková

Tisíce lidí po celém Česku budou opět sčítat ptáky na krmítku. Již čtvrtý ročník zimního sčítání ptáků pořádá o víkendu 7. až 9. ledna 2022 Česká společnost ornitologická. Každý sčítá na svém vlastním krmítku, případně můžete vyrazit do terénu. Stačí jen hodinu pozorovat krmítko a výsledky odeslat ornitologům. Ti díky sčítání získají velké množství důležitých dat o ptácích, kteří v Česku zimují.

Ilustrační foto

Foto: Depositphotos.com

Nasypat do krmítka potravu, připravit psací potřeby, zjistit si přesnou metodiku sčítání na ptacihodinka.birdlife.cz a pak šedesát minut pozorovat ptačí návštěvníky. Takový bude program nadcházejícího víkendu mnoha českých domácností. Do sčítání ptáků na krmítku se může zapojit úplně každý bez předchozí zkušenosti s ornitologií. Kdo si není jistý, zda dokáže poznat nejběžnější druhy ptáků, tomu pomohou připravené materiály s vyobrazením druhů.

Sčitatelé najdou na příslušné webové stránce přehled nejčastějších návštěvníků krmítek a tipy, jak je správně přikrmovat. "Mnoho druhů lze přilákat na slunečnicová semena. Ptáci si oblíbili i vlašské ořechy nebo lojové koule. Ty ale doporučujeme bez sítěk. Jde o zbytečné plasty, které často ještě na jaře vidíme viset v parcích a zahradách. Když spadnou, mohou je kvůli lákavé vůni pozřít psi, kterým pak způsobují vážné problémy," upozorňují ornitologové z České společnosti ornitologické.

Cílem Ptačí hodinky je dlouhodobě sledovat zimování ptáků v Česku a zjistit, co jejich výskyt a chování ovlivňuje. Ačkoli se jedná o vědecký výzkum, zúčastnit se může úplně každý bez předchozích zkušeností. Podobně sčítají ptáky stovky tisíc lidí v USA, Velké Británii, Irsku, Nizozemsku, Rakousku, Německu a v dalších zemích.

Zapojte se o víkendu 7. až 9. ledna 2022 do celorepublikového sčítání ptáků na krmítkách

I nula je výsledek, který se počítá

Průběžný stav sčítání bude k dispozici na webu, lidé mají čas k vložení výsledků online do 14. ledna 2022. Ti, kdo nemají možnost elektronického odeslání, mohou výsledky poslat poštou pomocí papírového formuláře. Sčítat můžete i opakovaně, nutné je ale pro každou započatou hodinu sčítání připravit vlastní formulář. A pokud vám za hodinu sčítání ke krmítku nepřiletí žádný pták, tak i to se počítá! 

"Zajímá nás nejenom to, kde ptáci jsou, ale stejně důležité je i to, kde nejsou. Zdánlivě to není tak atraktivní a zábavné, ale je velmi důležité mít údaje o tom, kde ptáci "chybí". Pokud během vaší Ptačí hodinky žádný pták nepřilétne, i tak odešlete výsledky. A klidně hned sčítejte další hodinku," vysvětlují ornitologové.

Loni se do sčítání zapojilo přes 27 tisíc sčitatelů, kteří pozorovali přes 500 tisíc ptáků. Nejčastějším hostem krmítek byla sýkora koňadra, kterou lidé zaznamenali na 85 % krmítek. Na druhém místě, s výskytem na 66 % krmítek, byla sýkora modřinka. Pětici nejčastějších návštěvníků krmítek pak doplnili kos černý, hrdlička zahradní a vrabec polní.