Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 11.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Celovečerní dokumenty, debaty i filmy pro děti. Jeden svět Olomouc představuje letošní program

Kultura

2.3.2023

Autor: red

Ruská invaze na Ukrajině, energetická krize, klimatické změny, ale i sociální nejistoty. To vše jsou situace, které podtrhují křehkost a hodnotu Ceny bezpečí, podtitulu letošního ročníku Jednoho světa, který odkazuje právě na jednu ze základních lidských potřeb. Bezpečí a cena, kterou jsme za něj ochotni platit, však pro každého z nás může znamenat něco jiného. I proto se Jeden svět rozhodl nahlédnout na téma z různých úhlů pohledu a reflektovat ho napříč celým filmovým programem. Festival letos představí 27 celovečerních dokumentů, debatní program se zajímavými hosty nebo krátké filmy pro děti. Dvacátý čtvrtý ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět proběhne v Olomouci od 27. března do 1. dubna.

Festival zahájí snímek Kuciak: Vražda novináře. V něm investigativní reportér a režisér Matt Sarnecki představuje s detektivní precizností a ve vší srozumitelnosti dlouhou minulost mašinerie korupce a podvodů v nejvyšších patrech slovenské politiky. Sleduje blízké osoby Jána Kuciaka a další novináře a novinářky, kteří díky uniklým tajným datům objevují nové, klíčové důkazy v případu vraždy novináře a jeho partnerky. Komplexnost tohoto detektivního thrilleru dotvářejí také úhly pohledu některých jindy zdráhavých a předtím nezpovídaných postav.
Zahajovací ceremoniál čtyřiadvacátého ročníku Jednoho světa proběhne tradičně v kině Metropol. Po slavnostním zahájení a projekci filmu Kuciak: Vražda novináře bude následovat debata s novinářkou ze serveru investigace.cz Zuzanou Šotovou.

Téma Cena bezpečí se v různých podobách promítne ve všech festivalových snímcích. Filmový program nabídne celkem 27 celovečerních dokumentů a speciální projekce pro děti.

Filmy věnované vztahům i udržitelnosti

Na máloco můžeme nahlížet z tolika různých úhlů jako na vztahy, i proto budou mít filmy s tímto tématem na festivalu své místo. Protagonistka filmu Nepříjemně blízko natočeného Botondem Püsökem při snaze o nalezení klidu pro sebe a své děti zakouší vliv okolních vztahů na svou rodinu. Kromě vesničanů, kteří na ní nenechají nit suchou, se do jejího života pokradmu vrací bývalý manžel odsouzený za zneužívání její dcery. Dokumentární svědectví o vztahu matky a syna, kteří kvůli dědičné nemoci přicházejí o zrak, přinese režisérka Julie Bezerra Madsen ve filmu Co ještě uvidím.

Jelikož je i klimatická změna jedním z největších témat současnosti, bude festival pokračovat v tradici a nabídne filmy spojené s životním prostředím. O neobvyklém přátelství povypráví dokumentární komedie Farmář a hipster. Farmář z rakouského venkova se dostane do sporu s vídeňským novinářem, který poté přijme farmářovu výzvu a přijede si za ním zkusit, jaké to je hospodařit ve 21. století. V dokumentu Život pod sopkou tvůrci Ischa Clissen a Dorus Masure zavedou divačky a diváky na Island mezi obyvatele dvou vesnic, kteří žijí v neustálém strachu, kdy vybuchne sopka Katla, na jejímž úpatí bydlí. Z potenciálního nebezpečí se nakonec rozhodnou těžit a z místa vytvoří turistickou atrakci.

Debatní program: pofilmové debaty se zajímavými hosty

Debaty po filmových projekcích se během existence festivalu staly jeho neodmyslitelnou součástí. V letošním roce Jeden svět debatní program výrazně rozšíří – následovat bude téměř po všech projekcích, přičemž každému filmu bude věnována alespoň jedna diskuse. I tentokrát se na nich sejdou velmi zajímaví hosté. Diváci se mohou těšit například na pofilmovou debatu k filmu Dívčí gang, který poodhaluje zákulisí mladých influencerů, s youtuberem Lukášem Fritscherem (Lukefry). Dalším hostem k páteční projekci filmu Kuciak: Vražda novináře bude šéfredaktorka serveru investigace.cz Pavla Holcová.

Síla žen i příběhy z Ukrajiny

Uplynul více než rok od chvíle, kdy Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu a rozpoutalo otevřenou válku trvající dodnes. Jeden svět tak letos představí i několik filmů věnovaných právě příběhům z Ukrajiny. Mezi ně patří nový film režiséra Vitalije Manského Východní fronta, v němž tvůrce sleduje každodenní život dobrovolných mediků v prvních šesti měsících války na Ukrajině. Dalším filmem je Překonat temnotu, natočený kolektivem ukrajinských filmařů a filmařek během prvních týdnů války. Příběhová mozaika, pod níž je podepsaný autorský kolektiv Kinodopomoha, přináší mrazivá svědectví ukrajinského lidu čelícího ruské invazi.

Několik dokumentů se také věnuje právům žen. V dokumentu Dokud se zpívá režisérka Fazila Amiri sleduje zpěvačku z Afghánistánu, která přestože čelí výhrůžkám smrtí za svá veřejná vystoupení, se snaží svou činností dodávat odvahu dalším ženám a dívkám. Unikátní výpověď přinesou i režisérky filmu Ženy za volantem: Příběhy z cesty po Pamíru Hannah Congdon a Catherine Haigh, které sedly za volant a rozjely se zmapovat stav ženských práv v oblastech Pamírské dálnice. Vznikl z toho upřímný cestopis, který dává zaznít příběhům žen a dívek z těchto opomíjených částí světa.

Jeden svět na školách

Každoročně na jaře tisíce žáků vyrážejí z lavic do kina na festival Jeden svět. "Během dopoledne pořádáme školní projekce ve všech městech, kde se festival odehrává. Také letos je pro děti připraven výběr filmů, které jistě zaujmou všechny věkové kategorie," říká mediální koordinátor festivalu Vilém Pospíšil. Pro žáky základních škol to jsou dvě pásma krátkých filmů, pokrývající širokou škálu témat – od kulturních rozdílů, života s postižením přes rodinné vztahy až po životní prostředí. Pro středoškoláky je přichystáno pět celovečerních filmů z programu Jeden svět. Například Překonat temnotu a Mladí Rusové na útěku, zobrazující bohužel stále aktuální válečný konflikt na Ukrajině, nebo Dívčí gang, poodhalující zákulisí mladých influencerů. Novinkou letošního roku je pak pro školy nabídka filmů ve virtuální realitě. Všechny filmy v rámci školních projekcí jsou spojeny s následnou debatou. Školy se na projekce musí hlásit dopředu, a to prostřednictvím místních koordinátorů. Více na www.jsns.cz/festival