Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 15.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Bydlení v arše. Unikátní koncept Nezvalova Archa zve do svých útrob

Zprávy z regionu

13.7.2018

Jan Procházka

Je to tak trochu dům snů, z jiného světa… Na Nezvalově ulici vyrostla unikátní stavba, připomínající bájnou archu. V jejích útrobách se skrývá chytrý hotel, který téměř nepotřebuje personál a cílí na páry. A to nejen na mladé, studentské. V útulných pokojích je vše, co je potřeba k příjemnému bydlení, velkoryse jsou řešeny i společné prostory. Exteriér i interiér této neobvyklé stavby výtvarně řešil vizuální umělec Jiří David. Pojďte s námi na malou prohlídku…

Marek Novotný před svým zhmotněným snem. Nezvalovou archou.

Foto: Jan Procházka

Nezvalova archa

web: www.nezvalovaarcha.cz

facebook: @NezvalovaArcha

telefon: 733 530 932

adresa: Nezvalova 3, Olomouc

“Vycházíme vlastně z biblického příběhu. Noemova archa brala na palubu páry z každého druhu. A i my cílíme na páry. Naším přáním je vytvořit místo, kde se každý bude cítit jako doma,” vysvětluje Marek Novotný, ředitel realitní kanceláře Dachi a duchovní otec celého projektu. Právě bydlení zaměřené na nejen studentské páry v Olomouci podle něj zcela chybí. “Během vývoje jsme pak koncept nastavili tak, aby Nezvalova archa mohla sloužit i pro střednědobé ubytování na jeden až šest měsíců a pak také jako běžné hotelové ubytování na několik dnů,” doplňuje Novotný. Nezvalova Archa nabízí plně vybavené ubytovací jednotky, v nichž nájemníci najdou naprosté soukromí. “Mají k dispozici vše potřebné: malou kuchyňku, vlastní sociální zařízení, velké úložné prostory, polohovatelnou postel s kvalitní zdravotní matrací, vysokorychlostní wifi, všechny pokoje jsou samozřejmě klimatizované,” líčí Marek Novotný. Každé studio má navíc svou vlastní unikátní uměleckou stopu Jiřího Davida. A o úklid se postará personál. A to je další zajímavost konceptu. Nenarazíte tu na žádné recepční, nikdo na vás nedohlíží. “Máme tu plně samoobslužný režim,” popisuje neobvyklý koncept chytrého hotelového domu Marek Novotný. “Objednáte si ubytování a klíč od budovy i od dveří vám pošleme do Vašeho mobilního telefonu. Můžete pak využívat veškeré služby. Je tu samozřejmě zdarma k dispozici pračka i sušička, společenské coworkingové a odpočinkové prostory, soukromé kino i nadstandardně vybavená společná kuchyně. Je zvláštní, že naši nájemníci po sobě vzorně uklízejí,” usmívá se Novotný a ukazuje další, minimálně v tuzemsku neobvyklou, službu: velmi slušně zaplněnou lednici, většinově obsahující základní regionální potraviny, nápoje i chutné sonberské víno. A vedle lednice terminál na platební karty. “Prostě si vezmete, co chcete, a zaplatíte kartou. Důvěřujeme našim hostům a ti naši důvěru zatím nezklamali,” říká Marek Novotný, a i když to zní trochu utopicky, že by si někdo něco vzal bez zaplacení, se prý nestává. “Nehlídáme klienty žádnými kamerami, důvěřujeme jim. A oni si toho váží, a proto se chovají vzorně,” pochvaluje si Novotný.

Žádná recepce. Objednáte si pokoj přes internet a do mobilu vám přijde klíč. Tím si odemknete a můžete bydlet.

Každý pokoj má sice vlastní kuchyňku, je tu ale i jedna velká společná.

Nezvalova archa počítá s tím, že obyvatelé budou z mnoha koutů světa. Kuchyně a společenské prostory se tak podle Marka Novotného mohou stát dějištěm příjemných mezinárodních setkání.

Na výzdobě se podílelo několik umělců v čele s Jiřím Davidem.

Foto: Jan Procházka

Unikátní je i vizuální podoba celého objektu. Neobvyklé stavbě dal podobu architekt David Helcel. Využil při tom i objektu výměníkové stanice, na kterou celou archu přistavěl. Jako tepny se pak přízemím objektu táhnou původní armatury a další technická zařízení, které zůstala schovaná v prosklených částech podlahy. A po celé budově také najdete připomínku fragmentů poetických šachů. “Jsou to takové nenápadné, iniciační verše, na první pohled si jich třeba nevšimnete, ale nachází se na různých místech po celé budově,” dodává Novotný.

Společné coworkingové prostory se mohou večer změnit třeba na kino. V době naší návštěvy se tu zrovna chystala výstava váz Jiřího Davida. Ty mimochodem vznikly právě během práce na Nezvalově arše. Do té doby David práci se sklem odmítal, zdálo se mu podbízivé. 

Foto: Jan Procházka

Cenově sice Nezvalova archa nevychází jako nejlevnější bydlení, podle Marka Novotného je však potřeba si uvědomit, že v ceně pronájmu je zahrnuto vše od peřin a ložního prádla, přes energie a veškeré vybavení, internet a možnost využívat společné prostory až po úklid. “U dlouhodobého pronájmu na rok a déle je cena 12 800 korun měsíčně za plně vybavený pokoj s kuchyňkou, klimatizací a sociálním zařízením. Pro jednoho tak bydlení se vším všudy vyjde na 6 400 korun. U střednědobého pronájmu od jednoho do šesti měsíců se cena za jeden pokoj pro dva pohybuje od 15 do 24 tisíc korun za měsíc. U hotelového ubytování je cena dynamická, ale v zásadě se dá říct, že se pohybuje okolo 1300 až 2000 korun za den,” popisuje Marek Novotný.
Nezvalova archa má navíc výbornou dostupnost: nachází se pár minut chůze od nádraží, poblíž jsou zastávky tramvaje i autobusu. Před domem je i soukromé parkoviště.

Pokoje poskytují vše, co je potřeba. A jsou velmi důmyslně řešené. Například postele se velmi jednoduše dají pomocí mechanismu spojit či rozpojit, podle toho jaká momentálně vládne mezi obyvateli nálada. Foto: Jan Procházka

Foto: archiv Nezvalova archa

Foto: archiv Nezvalova archa

Na chodbách panuje příjemné přítmí. Foto: Jan Procházka

"Zatím jsme fungovali ve zkušebním režimu, ale už přecházíme na ostrý. Dlouhodobě tu nyní máme obsazených dvanáct pokojů, Dvacet pět pokojů je vyčleněno pro krátkodobé pobyty." uzavírá Marek Novotný. O tom, že nezvyklé bydlení se hostům líbí, svědčí i velmi pozitivní recenze na serveru booking.com.