Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 2.9 °C

Bohuslav Coufal: Základním problémem politiky je její bolševizace

Zprávy z regionu

4.10.2018

PR článek

Bolševizace politiky, podivné zákulisní kšefty, dohody a praktiky, lukrativní místa pojištěná zlatými padáky v městských organizacích... To jsou problémy, které kritizuje Bohuslav Coufal, lídr kandidátky Koalice Svobodných, Soukromníků a Volby OK. Na olomoucké radnici přišel čas na změnu, říká.

Proč je důležité jít k volbám?

Je těžké vysvětlit lidem, kteří jsou rozhodnutí k volbám nejít, proč je volit důležité. Musím uznat, že jejich argumenty jsou argumenty podpořené letitou špatnou zkušeností a často jsou velmi logicky vystavěné. Na Facebooku ve skupině Olomoučáci byla zveřejněna předvolební anketa a po necelé hodině hlasování naprosto jednoznačně vedla volba „nejdu k volbám“. Je to sice negativní, ale svým způsobem legitimní volba. Prostě volby nemají smysl. A právě tento pocit zmaru mezi mými přáteli mě, mimo jiné, také dovedl k tomu kandidovat a nabídnout lidem, kteří ztrácejí šanci a víru, určitou novou možnost.

Proč volit zrovna Koalici Svobodných, Soukromníků a Volby OK?

Jsme sice subjekt sestavený ze stran, které již mají svoji historii a jsou aktivní na celostátní úrovni, ale na úrovni olomoucké komunální politiky jsme všichni téměř nováčky. Jsme pravicoví lidé. Jsme zaměření na osobní svobodu a odpovědnost jednotlivce.

Jsme tu pro ty, kteří nevěří všeobjímajícím chapadlům veřejné správy.

Jsme tu pro ty, kteří chtějí, aby je za jejich daně stát co nejméně otravoval.

A jsme tu pro ty, co přes veškerou skepsi, do které je posledních pět let vládnutí bolševika v této zemi uvrhlo, mají ještě trochu naděje a věří, že to má smysl.

Čas na změnu na radnici?

Poslední čtyři roky vládla koalice ČSSD, lidovců, TOP 09 a ODS. S různými drobnými obměnani je to už dvě dekády totéž, ta samá parta. Čas na změnu je vždy. Osobně se domnívám, že olomouckou opoziční smlouvu bylo dobré zrušit již před osmi lety. Radním to ale zřetelně vyhovuje. Ptáte se proč?

Třeba pro dvě miliardy nastřádaných dluhů.

Třeba pro podivné zákulisní kšefty, dohody a praktiky, z nichž se nám radní a ředitel technických služeb zblázní v přímém přenosu?

Třeba pro to, že si navzájem vytvářejí lukrativní místa pojištěná zlatými padáky v městských organizacích.

Takových třeba by se dalo jmenovat ještě spoustu.

Co se stane, když se tu k moci dostane ANO?

Trochu se bojím, že se vlastně nestane nic. Podívejte se, na celostátní úrovni s nimi ČSSD a komunisté otevřeně spolupracují a olomoucká ČSSD má dokonce v současné bolševické vládě personální zastoupení v podobě pana ministra kultury. Na krajské úrovni jim k tomu bez uzardění dělá stafáž ODS. Při hlasování minulého zastupitelstva ANO žádné velké problémy stávající koalici nedělalo. Není důvod se domnívat, že pokud volby nepřinesou nějaké velké překvapení, bude na radnici vládnout jiná koalice než ANO, ODS a ČSSD s podporou komunistů. Za čtyři roky v zastupitelstvu se klucí poznali, mají se rádi a nebo si alespoň nepřekáží. Téměř idyla, ne?

Největším problém města?

Základním problémem politiky je její bolševizace. Na celostátní úrovni nám parlament zrudl naprosto nepřehlédnutelně a nezdravě. Největším problémem komunální politiky není to, jestli stromy budeme zalévat dvakrát či třikrát týdně. To jsou problémy, které mají řešit příslušní odborní pracovníci. V těchto volbách jde o to, zdali bolševici po parlamentu ovládnou i města a obce. Andrej Babiš si je důležitosti těchto voleb jednoznačně vědom. Proto do jejich kampaně uvolnil 150 milionů korun. To jsou nesmírně velké prostředky, které důležitost tohoto problému jednoznačně potvrzují.

S kým do případné koalice?

Především jsou to strany, se kterými se na celostátní úrovni názorově shodujeme v definici hlavního problému, a to bolševizaci politiky. To jsou samozřejmě ODS a TOP 09. Zatím naprosto nečitelné je hnutí Společně, které se v kampani našemu zásadnímu tématu vyhýbá a věnuje se problémům z našeho pohledu nekonfliktním, a tudíž akceptovatelným. Bude tedy záležet na tom, jakou vyjednávací strategii zvolí po volbách. Nemůžeme samozřejmě zapomenout ani na KDU-ČSL.

Skládat před volbami koalice je ale velmi ošidná věc. O všem rozhoduje volič. Uvidíme tedy, jaké karty nám všem voliči rozdají...

Má to smysl i v opozici!

Dost často slyším, že skončit v opozici není žádná výhra. Podle mě to ale smysl určitě má. Víte, pro mě je velice důležitá možnost hlasitě a veřejně prezentovat svůj názor. Je mi naprosto jasné, že pokud bychom se ocitli v koalici, bude to znamenat, že náš názor je důležitý pro velkou skupinu voličů, a to budu moci považovat za malé vítězství.
Pokud se ocitneme v opozici, nevadí. Za současného stavu politické scény to není ostuda. Budu dále hledat podobně smýšlející lidi a společně s nimi realizovat náš program. Bez ohledu na to, zda se blíží nějaké volby, je potřeba dál trpělivě pracovat.

Bohuslav Coufal