Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 10.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Bohuslav Coufal: O soukromníky se musíme starat. Kdy, když ne teď?

PR ČLÁNEK

22.9.2020

Zadavate/Zhotovitel: Soukromníci, ODA

Lídr kandidátky koalice Soukromníků a ODA je mužem všestranných zájmů. Podniká v oblasti IT, je však také pedagogem a sportovním trenérem. V rozhovoru se rozpovídal nejen o problémech, které trápí Olomoucký kraj, ale také o podnikání, společenské zodpovědnosti a své cestě do politiky, která začala už před mnoha lety...

Vaše jméno je spojeno s firmou Onyx. Ta se ale v poslední době hodně rozrostla. Čím vším se zabýváte?

Máte pravdu. Před časem jsme provedli restrukturalizaci, o každý segment se teď stará jedna z našich firem. Je to pro zákazníky mnohem čitelnější. Těch firem je nyní osm, Onyx je tak už skupinou, nebo spíš rodinou firem. Minulý rok jsme navíc udělali dvě velké akvizice: koupili jsme firmu 4 Motion Design, která se zabývá vývojem webových aplikací. A od olomoucké firmy Winternet jsme převzali část klientů, o které se nyní staráme.

Stále tedy platí, že hlavním oborem je IT…

Ano, na IT jsme začali a stále je to náš nejdůležitější obor. Zabýváme se správou informačních systémů, připojením k internetu a dalšími službami, které s tím souvisí. Před časem jsme k tomu přidali i vzdělávání.

Letos to všechno dáváme dohromady a musím říct, že to šlape moc hezky a už se chystá další projekt…

Naznačíte?

Rád! Společně s firmou STUDIO TRINITY se chceme angažovat v záchraně kulturního dědictví, konkrétně v oblasti digitalizace sbírek. Oni to mají v malíčku: vědí, jak co oskenovat, nafotit, jak vytvořit 3D model… A my k tomu dodáváme informační systém, který zajistí zpracování dat a následnou prezentaci. Už na tom pracujeme, vypadá to moc dobře a nesmírně mě tahle práce těší. Příští rok to bude jeden z nosných pilířů naší činnosti.

Zaujalo mne to vzdělávání. Jak jste se k tomu dostal?

Přestože jsem promovaný pedagog, nikdy jsem se vzděláváním neživil na plný úvazek. Ale prakticky celý život je to činnost, které se věnuji. I mé studentské firmy a později firma Merit SW, kde jsem působil, vždy měly vzdělávání jako jednu z oblastí. Vyvrcholilo to založením Lyžařského klubu Olomouc, kde se vzdělávání, byť tělovýchovnému, věnujeme opravdu důkladně.

K tomu se určitě ještě dostaneme. Součástí zmiňované Onyx rodiny je ale i firma EDU institut…

Ano, tam se věnujeme právě školicím aktivitám. Školíme v různých oborech, ať už je to práce s nějakým software, komunikace, sociální sítě nebo personalistika. Děláme také kurzy na míru pro firmy. Já sám tam vyučuji. Ale není to jen o vzdělávání. Zaměřujeme se na pomoc sociálně slabým skupinám. To je v dnešní době koronahysterie docela palčivé téma… Vidím totiž, jak jsou na tom nyní ti sociálně nejslabší. Vyhazují je z ubytoven, od lékařů… A oni se neumí bránit, neví, na co mají nárok… Ostatně, tohle téma je i jedním z hlavních bodů našeho volebního programu.

A jsme u politiky. Kdy jste zjistil, že se jí chcete zabývat?

To už je dávno. Jako politický elév jsem začínal před zhruba dvaceti lety v rámci Unie Svobody. Dělal jsem předsedu místní organizace. V té době jsme byli součástí radniční koalice, takže jsem ke komunální politice přičichnul už poměrně dávno. Když se Unie Svobody přirozeným způsobem rozpadla, z politiky jsem na dlouhý čas odešel. Nechtěl jsem převlékat kabáty a politiku jsem tehdy k životu nepotřeboval.

Zhruba před šesti lety jsem i díky nástupu Andreje Babiše k moci pochopil, že o soukromníky se musíme starat. A byla moje chyba, že jsem se tomu nevěnoval už předtím. Marasmus, ke kterému jsme se dostali, považuji i za osobní selhání. Pokud se člověk nestará, nemůže se divit, že to takhle dopadne.

Přemýšlel jste o kandidatuře někam “výš”? Třeba do sněmovny?

Ne. Já jsem se vždycky zajímal o komunální politiku. Myslím, že jsem se v tomto směru zviditelnil před dvěma lety ve volbách do městského zastupitelstva, kraj je sice trochu výš, ale pořád je to ta komunální politika, která je mi blízká.

S jakým programem tedy koalice Soukromníků a ODA jde do voleb?

Programových priorit máme spoustu, hlavní jsou pro nás dvě: podpora malého a středního podnikání. Máme za to, že kraj má spoustu možností, jak podpořit malé podnikatele, kteří podnikají tady v Olomouci, v Hanušovicích, v Jeseníku… A v našem kraji tedy odvádí daně. Kraj jako instituce má spoustu nástrojů.

Jaké třeba?

Například budování cyklostezek. To není žádná megalomanská stavba, na kterou se snesou nadnárodní koncerny, které diskriminují naše místní podnikatele. Jsou to menší stavby, mohou je budovat firmy z regionu. Cyklostezka pak generuje možnosti podnikání pro lidi z okolí. Opět: nebude tam stát nadnárodní hypermarket, ale pro člověka z Hanušovic může být cyklostezka, která denně přivede pět set zákazníků, dostatečně zajímavá na to, aby si otevřel hospůdku, penzion nebo něco podobného… Tím se pochopitelně podpoří i turistický ruch.

Často jezdím do Rakouska a myslím si, že třeba velká Dunajská cyklostezka může být krásnou inspirací. Tam to frčí! Myslím, že podobným způsobem to může fungovat i u nás. Morava sice není Dunaj, ale protéká celým naším krajem. Pokud by se zprovoznila cyklostezka podél celé Moravy, je to přirozená tepna, nebude to stát biliony, ala přispěje to k rozvoji z pohledu turistického ruchu i podnikání. A význam to má i z pohledu bezpečnosti. Čím méně cyklistů bude na silnicích, tím lépe pro ně samotné, i pro motoristy.

Foto: Jan Procházka

A ta druhá oblast?

To jsou sociální služby. Nosná myšlenka je, že vyspělá společnost se musí postarat o své nejslabší. V souvislosti s koronahysterií jsem se dostal k příběhům nejchudších lidí a v mnoha případech jsou to lidé postižení systémem, státem… Na ně to šílenství dopadlo jako první. Vyhození z ubytovny bez možnosti nějakého náhradního ubytování. Zjistili mu teplotu a druhý den ráno je kluk s kufírkem před dveřmi ubytovny a nemá kam jít… Lékařská péče: lidé jsou odmítáni a jejich nemoci se rozvinou…

V tomhle jsme za jedno s kolegy z ODA. Ostatně na čtvrtém místě naší kandidátky je Jan Nykl,  který působí v centrech péče o autisty. Příkladů bychom mohli uvést spoustu. A řešit se to samozřejmě dá i na úrovni kraje, protože právě kraj je zřizovatelem většiny ústavů sociální péče.

Soukromníci, respektive vaše koalice s ODA, ale není volba jen pro malé podnikatele. Pro koho ještě můžete být tím hlasovacím lístkem, který si v říjnu vyberou?

Náš volič je aktivní člověk, který se zajímá o politiku a chce řešit problémy okolo nás. A nechce být odevzdaný marketingové mašinérii, která se tu rozjela. Primárně oslovujeme lidi, kteří mají své vlastní podnikání, ale nejenom je. Jejich rodinné příslušníky, zaměstnance… Malé a střední firmy jsou v této republice největší zaměstnavatelé! Nikdo si to neuvědomuje. Pokud budou malé a střední firmy zatlačeny do pozadí, máme tu celonárodní problém. Je nádherné, že támhle někde postaví montážní linku, ve které umístí pět set zaměstnanců. Ale když se rozhlédnete jen třeba v Olomouci po centru... To jsou stovky, tisíce lidí, kteří pracují v malých firmách. A nedělají státu žádné problémy. Zkolabuje nějaká restaurace, pro úřad práce to nic není. Když nějaká velká fabrika začne mít potíže, je kolem toho halo. Náš volič je člověk, který se o sebe dokáže postarat sám a byl by rád, aby mu v tomto směru stát nepřekážel. Ideální by samozřejmě bylo, kdyby mu stát pomáhal. Ale to bychom po současném státu chtěli opravdu hodně.

Vy jste zmínil krásný termín “marketingová mašinérie”. Myslíte tím, že bohaté strany opanují veřejný prostor, zatímco těm menším se pozornosti nedostává?

Je to v podstatě tak. Prezidentské či parlamentní volby jsou v tomto směru omezené finančními limity, u krajských voleb však jsou limity natolik veliké, že pro malé strany je prakticky nemožné finančně konkurovat.... Jednoznačně je vidět, kdo má jaký rozpočet na marketing. Ostatní tím úplně převálcuje, vůbec se tu nemůžeme bavit o nějakém demokratickém soutěžení. Za této situace je nemožné, aby došlo ke změně směru z pozice menších stran. V současné době je zbytečné, investovat do politické kampaně jednotky milionů. To se úplně ztratí. A stovky milionů? To nemá jen tak někdo. Bylo by dobré nastavit limity tak, aby strany musely v rámci kampaní prokázat invenci, přesvědčit voliče jinak, než olepením republiky plakáty s prázdnými hesly a sliby, které nikdy nikdo nevyřkl. Utopie, co?

S kým si dovedete představit možnou spolupráci v rámci zastupitelstva, případně krajské koalice?

Moje volební moto je, že kolaborace s bolševiky není možná na žádné úrovni, ani státní, ani regionální. KSČM a ANO jsou proto pro mě tabu. Spolupráci si dovedu představit se stranami na pravé straně spektra.

Co je největší problém Olomouckého kraje?

Zadlužení.

A jak ho řešit?

Přestat vyhazovat peníze. Když firma nemá na to, aby utrácela, nemůže utrácet. Na úrovni kraje i města došlo k naplnění limitu úvěrové angažovanosti bank a ty už přestávají poskytovat zdroje…

Bohuslav Coufal před časem založil Lyžařský klub Olomouc a dodnes tam dělá trenéra. Na snímku vlevo s Filipem Machů, mistrem světa v travním lyžování. I tomuto neobvyklému sportu se totiž klub věnuje a jak je vidět, s velkými úspěchy.

Foto: archiv Bohuslava Coufala

Pojďme se bavit o vás. Vy jste už zmiňoval Lyžařský klub Olomouc. Co bylo impulsem k jeho založení?

Moje dcera tehdy velmi dobře aktivně lyžovala a v danou chvíli nebyl k dispozici v rámci regionu žádný oddíl, který by dlouhodobě a metodicky pracoval s mládeží. Bylo potřeba to řešit: když mi vadí, že to tu chybí, tak je potřeba něco udělat. Klub jsme tedy vybudovali kvůli našim dětem. Dcera později lyžovat přestala, v osmnácti odešla studovat do Prahy. Klub ale zůstal, mě to bavilo, takže jsem pokračoval a dělám trenéra a předsedu klubu dodnes. Je to oddíl, který nabízí vyžití pro děti z dost širokého okolí. Naše děti rozhodně nejsou ty, na které bychom nadávali, že nemají co dělat.

Vy ale máte lyžařské aktivity i mimo zimní sezonu!

Hlavní část je samozřejmě sjezd, takže nejvíc aktivit se odehrává v zimě. Ale věnujeme se i travnímu lyžování, což je velmi zajímavá disciplína. V tom jsme vlastně daleko úspěšnější, než v alpských disciplínách. Před pěti lety jsme měli mistryni světa!

Máte těch aktivit docela dost. Podporuje vás vaše rodina?

Musím říct, že v tomto směru mám silné zázemí. Moje manželka řídí EDU institut, takže jsme vlastně i kolegové. Navíc při té práci vidí problémy, o kterých jsme mluvili, a podporuje mě ve snaze, dostat je na politickou úroveň, aby se o tom víc mluvilo.

Dceři vděčím za Lyžařský klub a syn Robin je známý muzikant, hraje v několika kapelách na klávesy a dělá mi velkou radost. Bez rodiny a jejich podpory bych nemohl dělat ani zlomek toho, co dělám. 

Měl jsem zatím v životě spoustu štěstí a tak bych se chtěl o ně s ostatními trochu podělit.

Zadavate/Zhotovitel: Soukromníci, ODA