Reklama

Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav, venku je 29.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Betonové SEFO postaví s pomocí 3D tisku. Muzeum podepsalo smlouvu s architektem Šépkou

Kultura

11.1.2024

Jan Procházka

Betonové Středoevropské fórum v proluce vedle Muzea umění je o kousek blíž realizaci. Instituce dnes podepsala smlouvu na projekční práce s firmou architekta Jan Šépky, který objekt pro budoucí instituci navrhl už v roce 2009. Podklady pro stavební povolení by měly být zpracovány zhruba do dvou let. Šépka dnes při podpisu smlouvy uvedl, že hodlá při stavbě použít unikátní metodu 3D tisku betonu, čímž by se nejen výrazně ušetřily náklady, ale olomoucká stavba by se stala světovým unikátem.

Muzeum umění dnes podepsalo smlouvu na projekční práce na objektu SEFO s firmou Šépka architekti. Během dvou let tak bude k dispozici projekt pro stavební povolení a prováděcí dokumentaci.
Novostavba SEFO zahrnuje pět propojených betonových budov v proluce v Denisově ulici, které se napojí na dosavadní budovu Muzea moderního umění. SEFO má sloužit nejen jako výstavní prostor, ale z nevyhovujících podmínek se sem přestěhují knihovna, studovna či archív a vzniknou zde depozitáře pro umělecké sbírky. „Projekt SEFO však není jen o architektuře nového objektu, ale také o bohaté a pestré obsahové náplni, která představí středoevropskou kulturu 20. a 21. století,“ upřesňuje ředitel Muzea umění Olomouc Ondřej Zatloukal. „Jedná se o jeden z nejkomplexnějších projektů české kulturní scény za dlouhá desetiletí, který má přirozené mezinárodní odborné zázemí,” doplňuje Barbora Kundračíková, vedoucí oddělení Muzeum moderního umění – Středoevropské fórum Olomouc.

Podpisu smlouvy se dnes zúčastnil i ministr kultury Martin Baxa. "Při nástupu do úřadu jsem si dal vyřešení otázky SEFO jako jeden z důležitých úkolů. Jsem rád, že se ho daří plnit," řekl dnes a zdůraznil, že žádný podobný projekt v Česku od revoluce nevznikl.

Foto: Jan Procházka

Projekční práce – tedy projekt pro stavební povolení a prováděcí dokumentace, která bude sloužit pro výběr dodavatele stavby – budou trvat přibližně dva roky. „Uvažujeme, že stavba bude vytištěná 3D tiskem z vysokopevnostního betonu UHPC, což by nám umožnilo obejít se bez bednění. Tuto technologii jsme si ověřovali během uplynulých dvou let a ohledně pevnosti a dalších vlastností nám umožní vytvarovat objekt podle našich ideálních představ,“ říká autor architektonického návrhu Jan Šépka, jehož firma Šépka architekti vyšla vítězně z otevřeného výběrového řízení na projekční práce. „Ke stavbě bych ještě rád dodal, že celý objekt by měl být nízkoenergetický, ale pokusíme se jej dokonce navrhnout v pasivním standardu, čímž bychom do budoucna výrazně minimalizovali náklady na jeho provoz,“ dodává Jan Šépka. Prostřední z trojice budov plánuje architekt jako průchozí, čímž se objekt otevře široké veřejnosti. "Bude to jakási pasáž, ve které budou třeba kavárny a bude ji možno použít jako spojnici mezi ulicemi Denisova a Koželušská," slíbil Šépka.

Soutěž na zhotovení projektové dokumentace vyhrála společnost Šépka architekti. Její zakladatel Jan Šépka (vpravo) je i autorem původního návrhu z roku 2009.

Foto: Jan Procházka

Po zveřejnění vizualizací se v roce 2009 strhla do té doby nebývalá vlna nadšení i odporu. S různými výkyvy se kolem projektu "válčí" dodnes. Od památkářů, města, kraje i státu však projekt dostal zelenou a vypadá to, že po letech odkladů se konečně začíná pracovat na jeho realizace. Podle dnešních odhadů by SEFO mohlo stát kolem roku 2027.

S nápadem na vybudování Středoevropského fóra jako instituce přišel někdejší dlouholetý ředitel Muzea umění Pavel Zatloukal (otec dnešního ředitele Ondřeje) v roce 2007. Už o rok později slavnostně podepsali ministři kultury zemí V4 zakládací listinu, zanedlouho vzniklo stejnojmenné vědecko-výzkumné pracoviště v Muzeu umění Olomouc. 

Po zveřejnění prvních vizualizací plánované podoby budov SEFO se v roce 2009 veřejnost rozdělila na dva tábory: jedni vítají moderní architekturu, druhým vadí betonové monolity uprostřed historické zástavby. Diskuze se v různých obměnách vedou dodnes. Stavba původně měla být hotová už před více než deseti lety, bránil jí ale nedostatek finančních prostředků a hlavně zdlouhavý výkup potřebných pozemků, z nichž některé se podařilo získat až v nedávné době. V roce 2019 česká vláda zařadila SEFO do programu Péče o národní kulturní dědictví a vyčlenila na jeho stavbu téměř 600 milionů korun.