Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 8.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Banyan Restaurant: vítejte v ráji tradičních asijských pokrmů!

Tipy a názory

13.6.2019

Zuzana Doleželová

V březnu letošního roku začalo v Galerii Moritz fungovat vietnamské bistro Banyan Restaurant. Vedle typických asijských pokrmů vás přivítá příjemná atmosféra, pohodový personál, a když budete mít štěstí, potkáte tu přímo sympatickou spolumajitelku Annu Nguyen. A garantujeme vám, že po pár slovech s ní budete milovat nejen vietnamskou kuchyni, ale odejdete s touhou její rodnou zemi co nejdřív navštívit...

BANYAN RESTAURANT

Galerie Moritz
8. května 24
Po-Pá: 09:00-20:00
So-Ne: 10:00-19:00
Facebook

"Vystudovala jsem management cestovního ruchu, pohybovala jsem se v marketingu, v oblasti vedení lidí, eventů a měla jsem sen mít vlastní bistro nebo restauraci," popisuje s úsměvem sympatická Anna a dodává: "S tatínkem jsme neměli vůbec žádné zkušenosti s vařením, jenom jsme velmi rádi jedli. Začátky nebyly jednoduché, ale byli jsme odhodlaní." Jako první si otevřeli bistro v Přerově, pak na Slovensku v Martině, v Prostějově, Novém Jičíně, v Olomouci, v Šumperku... V olomouckém Globusu potom vznikla restaurace Quan Moi, když byli nuceni reagovat na poptávku, protože lidem přestal klasický fastfoodový koncept stačit. Bistro nově funguje také v Pardubicích a brzy bude otevřeno i v Hradci Králové a ve Vsetíně. A v březnu letošního roku přišla Anna Nguyen se svým otcem s konceptem Banyan Restaurant, který můžete navštívit v přízemí Galerie Moritz.

Restaurace se nachází v přízemí Galerie Moritz hned naproti vchodu. Sedí se tu příjemně, a když tu náhodou zastihnete spolumajitelku Annu, i poměrně dlouho. Je velmi milá, přátelská a vyzařuje z ní kouzlo a nadšení. A o Vietnamu vypráví skvostně!

Foto: Daniel Mazáč

"Máme tu širší nabídku asijských jídel, lidé u nás mohou ochutnat více plodů moře, je zde příjemnější prostředí," popisuje Anna. Kromě výborného jídla připravovaného z čerstvých a tradičních surovin čeká návštěvníky zážitek v podobě front cookingu, tedy otevřené kuchyně. Detailně tak mohou pozorovat, jak se jejich pokrm připravuje. "Díky této práci jsem se vrátila ke kořenům. Ve Vietnamu jsem se sice narodila, ale od čtyř let žiju v České republice, jsem tedy navyklá na českou mentalitu, která je od té vietnamské velmi odlišná. Vzhledem k tomu, že zaměstnáváme pouze Vietnamce, aby bylo vše naprosto autentické, komunikuju s nimi vietnamsky, snažím se smýšlet vietnamsky, občas je to úsměvné..." popisuje s jiskrou v oku spolumajitelka. A vzápětí vysvětluje, že s odlišnou mentalitou souvisí i pro gastronomii jedna podstatná věc - a sice: "Vietnamci milují strukturu jídla, Češi dávají přednost chuti." Při skladbě jídel tak zohledňovali spoustu faktorů. "Když Vietnamec připravuje tradiční kuřecí polévku PHO, použije silný vývar, šlachy, kůži, zkrátka vše z kuřete, pak samozřejmě bylinky. Polévka je aromatická, pálivá, křupe - na tu strukturu si potrpíme. Ale tady to tak dělat nemůžeme. Češi mají rádi libové maso a kůže jim ani trochu nechutná," popisuje Anna se smíchem typický příklad rozdílu ve vietnamské a české kultuře.

Foto: Daniel Mazáč

Na co do Banyan Restaurant zajít? "Lidé si tu rádi dávají naše polévky, velmi oblíbená je jasmínová rýže v kombinaci s kuřecím nebo vepřovým masem, sushi, samozřejmě rýžové nudle, takže BUN CHA nebo BUN BO NAM BO. Naši hosté sem chodí také na mořské plody. A prodávají se rovněž omáčkovitá jídla, v tom se opět projevují české chutě. Ale proč ne, každý ať si dá, co mu chutná. Zastávám názor, že v kuchyni přece není dané, co se smí, a co ne," vysvětluje Anna Nguyen a doplňuje, že i ve Vietnamu se příprava pokrmů liší podle provincií: "To, že například PHO v jižním Vietnamu chutná úplně jinak než v severním, neznamená, že je jejich polévka špatná. Je zkrátka jenom jiná a záleží na každém, co mu chutná a čemu dá přednost."

Všechna jídla, která jsme měli možnost ochutnat, byla výborná. A budou spokojení i ti, pro které je asijská kuchyně spíše výjimečnou záležitostí. Přesně těm doporučujeme třeba rýžové nudle s hovězím masem (BUN BO NAM BO)...

Foto: Daniel Mazáč

V Banyan Restaurant nehledejte obsluhu. Objednat si dojděte jednoduše ke kase. "Na světelné tabuli je celá naše nabídka, včetně obrázků. Hodně lidí si stále ještě pod některými názvy nedovede pokrmy představit, obrázky jim tak napoví," vysvětluje Anna. Dostanete pak pager, a když je jídlo hotové, zavolají si vás zpět. "Soustředili jsme se i na to, aby náš personál v kuchyni byl kvalitní a za kasou musí být vždy někdo, kdo ovládá češtinu. Nedojde pak k žádným nepříjemnostem. Kromě autentičnosti vyžadujeme také milé a vstřícné jednání. Tento systém zatím funguje, uvidíme do budoucna," dodává spolumajitelka. Objednat si tu můžete i jídlo s sebou.

Anna Nguyen o sobě říká, že ráda jí. Když je ve Vietnamu, miluje PHO a čerstvé ryby, dá si i vepřové nožičky, v České republice zase objevuje chuť nejrůznějších bylin, na které už jsme dávno v jídelníčku zapomněli. "Vaše kuchyně je často zbytečně úzká. Máte tu tolik věcí, které chutnají skvěle, nebojte se je zkusit," říká.

Foto: Daniel Mazáč

"Nejvíce lidí k nám chodí přes týden na obědy, což nás těší, o víkendech sem zavítají zejména turisté. A moc si vážíme toho, že jsou také lidé, kteří k nám chodí dokonce dvakrát denně!" usmívá se Anna Nguyen. Ta zatím osobně dohlíží na všechny pobočky, ale netají se tím, že by ráda našla spolehlivé nástupce do každého místa. Sama má totiž spoustu plánů. Tím jedním je dovézt do Olomouce pravou vietnamskou kávu, kterou byste si už brzy mohli vychutnat v Banyan Restaurant. A jak už víme, její sny se plní...

Pokud máte rádi vietnamskou (a asijskou obecně) kuchyni, určitě sem zajděte. Atmosféra je tu vážně moc fajn a jídlo chutná přímo božsky!