Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 6.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Autonapůl: první český carsharing provozuje v Olomouci už čtyři vozy a zákazníků stále přibývá

Zprávy z regionu

31.5.2019

Zuzana Doleželová

První český carsharing Autonapůl funguje v Olomouci už tři roky. Počet řidičů využívajících služeb této společnosti neustále narůstá, a tak do olomoucké flotily přibyl již čtvrtý sdílený vůz. Co to vůbec carsharing je, jak funguje a kdo jej využívá? To a mnohem více prozradil ředitel Autonapůl Michal Šimoník.

AUTONAPŮL

Autonapůl je první český carsharing, který v České republice působí od roku 2003. Provozuje různorodý vozový park, jenž je k dispozici registrovaným uživatelům z řad jednotlivců, rodin, firem a veřejných či neziskových organizací. V současné době nabízí 80 automobilů pro stovky uživatelů v Brně, Praze, Olomouci, Ostravě, Liberci, Plzni, Hradci Králové, Pardubicích, Českých Budějovicích a ve Zlíně.

www.autonapul.cz

Filozofie carsharingu
Průzkumy říkají, že průměrné auto jezdí jen jednu hodinu a zbytek dne stojí. Carsharing neboli sdílení aut pomáhá lepšímu využití automobilů ve městech tak, že jedno auto dokáže uspokojit dopravní potřeby více lidí. Je snadnou, výhodnou a ohleduplnou alternativou k vlastnictví vozu, uživatelům šetří finance i starosti spojené s jeho provozem. Carsharing je vhodný jak pro rodiny a jednotlivce, tak pro živnostníky, menší firmy, neziskové či veřejné organizace. "Je prokázáno, že jedno auto carsharingu dokáže nahradit až deset soukromých, čímž šetří místo v ulicích. Sdílené vozy jsou také výrazně novější než průměrné auto - naše automobily měníme nejpozději po pěti letech provozu. Díky tomu jsou bezpečnější pro svou posádku i okolí, splňují přísnější emisní standardy a vykazují nižší spotřebu," vysvětlil ředitel Autonapůl Michal Šimoník. Uživatel díky carsharingu, pokud ročně nenajezdí více než 10 tisíc kilometrů, může i ušetřit. 

Kdo je uživatelem carsharingu?
Typický zákazník běžně jezdí hromadnou dopravou, na kole, chodí pěšky a do auta usedá jen tehdy, když ho opravdu potřebuje, tudíž se mu nevyplatí pořizovat si vlastní automobil, o který se navíc musí starat. "Takový člověk se pak obrací na nás," usmívá se Šimoník a dodává: "Další skupinou uživatelů jsou pak ti, kteří vlastní starší automobil a čeká je delší cesta, již se takovým automobilem bojí absolvovat." A řidiči také využívají velkých automobilů pro rodinné dovolené či výlety s přáteli. "Možnost sdílet transit zatím funguje pouze v Praze nebo v Brně," nastiňuje Šimoník.

Pro každou cestu si klient může vybrat ten nejvhodnější vůz, od malého městského, přes rodinné kombi po dodávku nebo elektromobil (ten je k dispozici zatím pouze v Brně, ale vzhledem k tomu, že je o něj velký zájem, podle ředitele je pravděpodobné, že se jej v budoucnu dočkají i další města).

Ředitel Autonapůl Michal Šimoník přivezl olomouckým uživatelům carsharingu novou Škodu Octavii kombi. A představil i elektromobil, který jezdí zatím jen v Brně. Ale uvidíme, třeba se také jednou dočkáme. ;)

Foto: Jan Procházka

Jak se stát uživatelem carsharingu
Každý uživatel si po úvodní registraci, během níž podepíše smlouvu, složí vratnou kauci v hodnotě 5 000 korun a převezme si čipovou kartu, může jakékoli sdílené auto kdykoli rezervovat online přes počítač či chytrý telefon. Pak už si ho jen s přístupovou čipovou kartou nebo smartphonem otevře a jede, kam potřebuje. "Rezervace je možná třeba na hodinu, ale i na půl dne, dvoudenní pracovní cestu nebo týdenní dovolenou, zkrátka dle libosti. Je na každém uživateli, jak se sdíleným automobilem naloží," říká Šimoník.

Jak to funguje...
Vše je plně samoobslužné a sdílené auto lze vyzvednout kdykoli, 24 hodin denně, na vyhrazených místech. O poloze automobilu se dozvíte přes internet, k dispozici je i mapka. Za jízdu se platí vždy kombinace poplatků za rezervovanou hodinu a za ujeté kilometry během cesty. Tyto ceny obsahují vše včetně paliva (platíte CCS kartou, jež je v každém automobilu), dálniční známky, pojištění, servisu nebo amortizace. Kompletní informace o ceníku naleznete zde. "Pokud se rozhodnete si během vaší cesty rezervaci prodloužit, není to problém, jestliže je automobil volný. Jde to jednoduše online," uvádí Šimoník. S autem je možné vyrazit i do zahraničí, aniž by existovala povinnost o tom informovat společnost Autonapůl, nebo jej lze využít k pracovním účelům. Po ukončení rezervace auto zaparkujete v širším centru Olomouce (viz mapa) a klíček dáte na stanovené místo. V každém automobilu naleznete podrobné instrukce. Je nezbytné vracet auto v takovém stavu, v jakém si jej půjčujete, to znamená čisté a alespoň s polovinou paliva v nádrži. Pokud se jednou registrujete, je možné využívat sdílené automobily ve všech městech, kde Autonapůl působí. 

Vyúčtování za služby carsharingu je zasíláno e-mailem vždy za uplynulý kalendářní měsíc. V měsíčním vyúčtování naleznete všechny rezervace, které skončily v daném měsíci.

V České republice je carsharing stále ještě v plenkách, ale počet uživatelů i sdílených aut rychle narůstá. Podobné služby nabízí stále více subjektů, ty se sdružují v Asociaci českého carsharingu. V Olomouci působí pouze Autonapůl. "Máme tu desítky spokojených zákazníků, jejich počet navíc neustále roste. Velmi si toho vážíme. Oni jsou důkazem, že nabízíme službu, která má smysl a budoucnost," uzavírá Michal Šimoník.