Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 15.7 °C

AFO je cesta k nekonečnému objevování a inspiraci, říká jeho programový vedoucí Kazík

Rozhovory

26.3.2024

Jan Procházka

Už 23. dubna vypukne festival Academia Film Olomouc. Již devětapadesátý ročník má jako hlavní téma fenomén paměti a překvapí i neotřelým růžovým vizuálem. Svátek vědy potrvá šest dnů a nabídne opravdu pestrou paletu filmů i doprovodných akcí. O tom, na co se těšit i o významu festivalu ve světě jsme si povídali s Ondřejem Kazíkem, vedoucím programu.

Ondřej Kazík
Absolvoval obory Kulturní antropologie a Filmová věda na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Od roku 2012 působí na filmových festivalech a kulturních eventech na produkčních a programových pozicích. Od roku 2015 do roku 2018 se podílel na organizaci Pastiche Filmz jako programový vedoucí filmového klubu. Od roku 2015 působí na AFO jako dramaturg a od roku 2018 zastává roli vedoucího programu. Jako externí lektor působí na Katedře divadelních a filmových studií Filozofické fakulty Univerzity Palackého, kde se věnuje distribuci dokumentárních filmů, faktuální televizi, české dokumentární tvorbě a festivalovým studiím. Ondřej Kazík je expertem Fondu kinematografie v oblasti vývoje a výroby dokumentárních filmů a filmových festivalů.

Foto: archiv AFO

Téma letošního ročníku je paměť, což nabízí obrovský prostor... Jak a proč jste toto téma zvolili?
Zajímá nás jak lidská paměť z hlediska ukládání informací a jednotlivých vzpomínek, tak i paměť technologická. Tedy evoluce různých nástrojů, které si člověk za svou historii vyvinul, aby na ně mohl svou vlastní paměť delegovat. Od vzniku písma po neuronové sítě. Chceme upozornit na klamavost vlastních vzpomínek a možné limity datasetů, které učí velké jazykové modely. Velkou část nesoutěžního programu tak tvoří právě největší sekce Paměť, dramaturgicky jsme symbolicky lovili i v paměti festivalu a vybírali s kolegou Zdeňkem Rychterou snímky, které se k tématu paměti vztahovaly v minulosti. 

Můžete stručně popsat, na co se letos diváci mohou těšit, respektive na co se mají připravit? 
Stručně popsat celý program rozvržený na šest dnů je vždy náročné. Vnímám tu pečlivost a péči, kterou každý z týmu věnoval přípravě jednotlivých programů. AFO nejsou jen filmové projekce, jsou to i všechny panelové diskuze, debaty po projekcích, přednášky, workshopy, živé podcasty, imerzní a VR filmy, programy pro děti nebo komentovaná procházka městem. Pokud člověk neví na co zajít, doporučuju soutěžní program, kde jsou filmy napříč obory: to nejlepší, co vzniklo v posledních letech. Ale těším se i na nesoutěžní programové sekce jako O houbách a lidech, Věda v popkultuře nebo Dynastie: Dinosaurovci. Těším se na VR a imerzní program v novém prostoru Červeného kostela VKOL. Z výstavního programu s tématem paměti úzce souvisí výstava v galerii XY umělkyně Julie Dítětové. Ta se zabývá současnými možnostmi technologie strojového učení pro generování nových vzorů látek na základě archivů tkanin z 18. století.

Foto: archiv AFO

Co považujete za největší „pecku“?
Těším se na nový film kanadského režiséra Niobe Thompsona, který přijede osobně a v kině Metropol vezme diváky na Hon na nejstarší DNA, jak se jmenuje jeho nejnovější snímek, který uvádíme v české premiéře v mezinárodní soutěži. Jde o fascinující svědectví o výzkumu, který nám pomohl odhalit, jak vypadal život v dnešním Grónsku před dvěma miliony let. Těším se na program sekce Věda v České Televizi, který ukazuje pestrou škálu populárně-naučné tvorby ČT, na AFO přijede i Daniel Stach. Těším se na virtuální přednášku přední odbornice na altruismus neurovědkyně Abigail Marsh. 

AFO letos překvapí neotřelým vizuálem. Proč růžová? "Dobře se to pamatuje," usmívá se Ondřej Kazík.

Festival letos provází hodně neotřelý vizuál. Takový trochu žvýkačkový... Jak ladí právě s tématem paměti?
Je zapamatovatelný. Ne, vážně. Vzpomínky jsou cenná komodita. Festival je generátor vzpomínek, jiný časoprostor, tuto atmosféru jsme chtěli navodit, pozvat lidi na výlet. Kreativní tým do svého středu  “pozval” i umělou inteligenci. Na jednom z plakátů tak psí posádka dohlíží a naviguje astronauty na Měsíci. Vizuál vychází z retro estetiky a typografie evokuje zlatou éru zábavních parků. AFO se každý rok stává jedinečným místem v prostoru a čase, s vlastními pravidly, které čeká, až ho návštěvníci zaplní zážitky.  

Do festivalu se každoročně přihlásí stovky filmů. Předpokládám, že jako vedoucí programu jich asi většinu musíte vidět, než se rozhodne, které budou v rámci AFO uvedeny? 
Ano. Jsou jich určitě stovky. Je to radost, rutina i privilegium. Každý rok mne však filmy přesvědčují víc a víc, že právě audiovizuální jazyk dokumentárního filmu je jedinečný ve sdělování nových myšlenek, prožitků a pohledů na svět kolem. 

Jak probíhá finální výběr snímků?
Soutěžní program je pro nás zásadní. Výběr probíhá přibližně od září do začátku února.  Hodiny a hodiny diskutujeme o detailech, jde nám o srozumitelnost, pestrost témat i odvážné formální a stylové postupy. Programovou radu tvoří zkušené dramaturgyně a dramaturgové i studentstvo Univerzity Palackého. Pouštíme si ukázky filmů ve Filmovém sále na Konviktu a snažíme se vcítit do publika AFO.


Vliv a důležitost festivalu v oblasti vědeckého dokumentu je uznávána po celém světě a řada tvůrkyň, tvůrců a vědeckých osobností se na AFO ráda vrací.

V programu jsou mimo jiné i snímky Léčivá síla psychedelik a Česko na drogách. Reaguje tak festival na aktuální téma zákazu HHC a celkově debatu o drogách v ČR?
AFO pečlivě reflektuje společenské diskuse a výzkum, včetně témat adiktologie a drogové politiky. S filmy jako "Léčivá síla psychedelik" a "Česko na drogách" od dvojnásobného vítěze AFO Ivo Bystřičana rozvíjíme dialog o drogách, představujeme různé perspektivy a podporujeme informovanou debatu. Vnímáme, že je drogová otázka politizována a ovlivněna mnoha předsudky. Poskytujeme prostor pro hlubší pochopení těchto komplexních otázek, ukazujeme potřebná data a srozumitelná řešení.

Chybět tradičně nebudou ani významní hosté. Můžete představit některá nejvýznamnější jména?
Na letošním AFO se můžete těšit na významné hosty, jako je kanadská dokumentaristka a mediální expertka s českými kořeny Katerina Cizek, v odborném programu ji doplní Jess Harrop, na Oscara nominovaná producentka, či David Krakauer, který bude přítomen online a jako ředitel Santa Fe Institutu je expertem na komplexní systémy. Těším se na páteční přednášku britské neuroložky Dr. Hannah Critchlow. Nechci zapomenout na přednášky v kině Metropol od radikálního mykologa Petera McCoye, přes expertku na dinosaury Jingmai O'Connor až po novináře Dan Schreibera, který svou přednášku nazval Jak je důležité býti trochu praštěný, v ní prozradí, proč Thomas Edison, při vší své genialitě, spal v pracovním oblečení.

Jakou má vlastně za těch bezmála 60 let festival ve světě vědy pověst?
Z vědecké komunity dostáváme velmi pozitivní zpětnou vazbu a velmi si vážíme toho, když se chtějí někteří hosté sami účastnit. Za téměř 60 let si festival vybudoval silnou reputaci v oblasti popularizace vědy. Například historik vědy z Harvardu Peter Galison se nám v roce 2022 ozval sám, že by na AFO rád dorazil. Vliv a důležitost festivalu v oblasti vědeckého dokumentu je uznávána po celém světě a řada tvůrkyň, tvůrců a vědeckých osobností se na AFO ráda vrací.

AFO je z velké části studentský festival, zároveň má ale velmi dlouhou historii. Cítíte to přípravě nového ročníku? Mám na mysli jakousi odpovědnost k té tradici, k těm x generacím, kteří tu práci dělali před vámi... Jaký je to pocit?
Příprava každého ročníku AFO je spojena určitě s respektem k jeho historii a tradici všech generací, které se na AFO vystřídaly. Je to odpovědnost k udržení vysokých standardů festivalu a zároveň příležitost inovovat a rozvíjet jeho odkaz. Toto spojení tradice a novátorského přístupu vytváří jedinečnou atmosféru a dává práci na festivalu zvláštní smysl. Právě studentská stopa s profesionalitou a důrazem na detail vytváří z AFO jedinečnou událost.

Co pro vás osobně znamená AFO?
Pro mě AFO znamená cestu k nekonečnému objevování a inspiraci. Je to místo, kde přátelská atmosféra a otevřená mysl tvoří základ pro sdílení poznání a zvědavosti. Festival je oslavou nekončící inspirace, síly kolektivního úsilí a touhy po pochopení světa, který všichni sdílíme. Každý ročník je příležitostí zjistit něco nového a sdílet tuto radost s ostatními. Navíc dáváme skvělé filmy.

Program AFO 2024, spoustu dalších informací a hlavně možnost bezplatné akreditace - to vše najdete na webových stránkách festivalu →