Reklama

Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav, venku je 19 °C

Silvestr ve zdraví a bez pomoci hasičů: dejte pozor na alkohol, rachejtle a nezapomeňte na mazlíčky

Zprávy z regionu

31.12.2023

Autor: red

Je tu Silvestr - den bujarých a velkolepých oslav. Chlebíčky, brambůrky, zbylé cukroví, alkohol, lampiony štěstí, rachejtle a půlnoční přípitek šampaňským. Všechno to zní báječně, ale musíme si dát pozor, aby se nám oslavování konce roku poněkud nezvrtlo. Přinášíme pár rad, díky kterým si silvestrovský večer užijete ve zdraví a bez pomoci hasičů či záchranářů...

Silvestrovské party bývají velkolepé. Ale ty následky...

Foto: Depositphotos.com

Každým rokem slyšíme varování ze všech stran – dávejte si pozor na přemíru alkoholu, při manipulaci s pyrotechnikou buďte opatrní, když už chcete vypustit lampion, na který si napíšete ta nejtajnější přání, učiňte tak na místě daleko od stromů a drátů vysokého napětí. Zbytečně se nepřejídejte, svíčky vždy pečlivě uhaste. A své mazlíčky vezměte raději domů. Ale pokaždé to dopadne stejně – záchytky praskají ve švech, hasiči vyjíždějí k požárům každou chvíli, lékaři ošetřují zraněné jak na běžícím pásu a útulky hlásí druhý den plný stav. Vypadá to, že jsme nejspíš nepoučitelní, ale přesto si i letos připomeneme, jak si Silvestra užít ve zdraví a druhý den si nic nevyčítat.

Pozor na alkohol
Silvestr bez alkoholu si spousta lidí ani nedovede představit. Co si budeme nalhávat, většina z nás bude přinejmenším o půlnoci držet v ruce skleničku se šampaňským a vítat příchod dalšího roku. Měli bychom se ovšem vyvarovat jeho nadměrné konzumaci. S rostoucí hladinou alkoholu v krvi nad sebou začínáme ztrácet kontrolu, nedokážeme správně vyhodnotit situaci a mnohdy také zbytečně riskujeme. V žádném případě bychom neměli sedat za volant. Ano, sice to zní jako klišé, ale bohužel dopravních nehod způsobených opilými řidiči stále přibývá.

Nepřejídejte se...
Pozor bychom si měli dát také na přejídání. Máslové cukroví, chlebíčky, oříšky, brambůrky, ovoce, jednohubky - všechno to vypadá lákavě a chtěli bychom si dát od každého kousek. Jenže kombinace sladkého, slaného a alkoholu není úplně ideální pro naše zažívání. Následky v tomto případě sice nejsou nijak fatální, ale podrážděný žaludek nebo slinivka také dokážou na čas znepříjemnit život, a to za to nestojí.

Měli bychom myslet na naše domácí mazlíčky - ohňostroj většina z nich zrovna neocení...

Foto: Depositphotos.com

Myslete na domácí mazlíčky
Pro naše zvířecí kamarády je Silvestr nejhorším dnem v roce. Křik, hluk z ulic, petardy, ohňostroje, tedy všechno to, co my považujeme za součást radostného vítání nového roku, představuje děs a hrůzu pro naše mazlíčky. Měli bychom je toho stresu uchránit a pokud možno vzít je s sebou domů. Mnohdy se vystresovaní psi zaběhnou a cestu zpět už nenajdou. Útulky jsou pak přeplněné a majitelé se se svými čtyřnohými kamarády už často ani nesetkají. Možné jsou také utišující léky, které ovšem veterináři doporučují jako poslední možnost. A pokud bydlíte v okolí zoologické zahrady, tak myslete i na její zvířecí obyvatele, které pyrotechnika rovněž děsí. Zoo Olomouc tak již tradičně prosí obyvatele okolí zahrady, aby se vyvarovali odpalování pyrotechniky.

Při manipulaci s pyrotechnikou buďte opatrní
Nesprávná manipulace s pyrotechnikou často způsobí nepříjemná zranění a v nejhorších případech také smrt. Pokud si ovšem nedovedete představit, že strávíte oslavy bez svítících a bouchajících rachejtlí, měli byste si vždy nejprve pečlivě zvážit, kde petardy koupíte. Nejlepší je zajít přímo do specializované prodejny a vyhnout se různým pochybným stánkům a tržištím, u kterých nikdy nevíte, o jak kvalitní zboží se jedná. Mějte na paměti, že jde o vaše zdraví. Správným výběrem však zodpovědnost nekončí, důležité je také pečlivě nastudovat návod, vybrat si vhodné místo, kde nemůžete nikoho ohrozit a kde nehrozí vznik požáru.

Poslední dobou se velmi populárními staly také lampiony štěstí. I u nich si ovšem musíme dát pozor, aby nám nakonec nezpůsobily více škody než užitku. Měli bychom je vypouštět pouze na místě, kde nerostou stromy a kde nejsou dráty vysokého napětí.

Užijte si oslavy posledního dnu v roce v poklidu! :)