Reklama

Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav, venku je 13.8 °C

O víkendu dorazí do Olomouce Betlémské světlo. Plamínek naděje si můžete vyzvednout v kostelech i na náměstí

Zprávy z regionu

14.12.2023

Autor: red

Betlémské světlo, symbol míru a naděje, připutuje do Olomouce v sobotu 16. prosince 2023. Následujícího dne ho pak biskup Josef Nuzík při slavnostní bohoslužbě předá osobnostem veřejného života. Lidé si pro plamínek z Betléma mohou přijít do některého z olomouckých kostelů, distribuce bude probíhat i na mnoha dalších místech olomoucké arcidiecéze.

Ilustrační foto

Foto: Junák - český skaut

Plamínek z Betléma představující symbol míru putuje každoročně v předvánočním období letecky do Rakouska. Tam se na ekumenický obřad sjíždějí delegace skautů z celé Evropy, aby poselství v podobě plamínku v lucerně šířily dál do svých mateřských zemí. V České republice se Betlémského světla ujímají dobrovolní skautští kurýři, plamínek z Vídně přivezli v sobotu 9. prosince. Po železnici ho pak rozvážejí do všech koutů naší země.

Na území olomoucké arcidiecéze bude Betlémské světlo distribuováno v sobotu 16. prosince celkem dvaceti vlakovými spoji, a to jak na tazích hlavních, jako např. trať Brno – Přerov – Bohumín nebo Břeclav – Přerov – Olomouc – Zábřeh, tak na tratích regionálních, např. z Olomouce do Šternberka, Uničova a Šumperka, v trojúhelníku Olomouc, Prostějov a Senice na Hané nebo z Kyjova přes Veselí nad Moravou, Uherské Hradiště a Uherský Brod do Bylnice.

Na sobotní rozvoz navazuje tradiční předávání Betlémského světla osobnostem veřejného života. V neděli 17. prosince skauti přinesou Betlémské světlo do olomoucké katedrály sv. Václava, kde ho při slavnostní mši svaté v 10.00 předají biskupu Josefu Nuzíkovi, od nějž ho spolu s vánočním poselstvím přijmou představitelé veřejného života.

Po skončení bohoslužby rozveze Betlémské světlo po Olomouci i historická tramvaj. Kolem půl 12 s ním tramvaj vyrazí ze zastávky U Dómu a zamíří postupně na tři konečné zastávky U Kapličky (cca 12:05), Nová Ulice (cca 12:35), Neředín (cca 13:00), kam si lidé mohou s lucernou pro plamen přijít a odnést si jej do svých domovů.

Široké veřejnosti Betlémské světlo nabídnou skauti již tradičně na Štědrý den, tedy v neděli 24. prosince od 9:00 do 15:30 na Horním náměstí přímo u Sloupu Nejsvětější Trojice. Zároveň si také lidé mohou přijít pro plamínek z Betléma od 17. 12. nejen do Katedrály svatého Václava, ale i do dalších olomouckých kostelů.

Tradice Betlémského světla

Betlémské světlo je plamínek z Betléma, který putuje napříč Evropou. Myšlenka Betlémského světla vznikla v Rakousku, odkud se rozšířila do desítek zemí světa. Úplně poprvé plamínek přicestoval v roce 1986 letadlem do Lince, kde se jeho rozdávání stalo součástí vánoční sbírky rakouského rozhlasu a televize na pomoc postiženým dětem.

Do Česka Betlémské světlo přiváží skauti již od roku 1989. Do tehdejšího Československa se dostalo díky exilovým skautům, kteří jej v prosinci 1989 donesli až pod sochu sv. Václava v Praze. Po pádu komunistického režimu byl v tu chvíli skauting u nás čerstvě znovu povolený a příjezd Betlémského světla byl jednou z prvních větších akcí, na nichž se skauti a skautky mohli svobodně sejít.