Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 15.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Pevnost demokracie! Olomoucká Pevnost poznání se připojí k oslavám výročí

Zprávy z regionu

21.10.2019

Autor: red

Programem se Pevnost poznání připojí k oslavám Svobodná Olomouc Univerzity Palackého. V interaktivnímu centru vědy se zaměří na děti a jejich rodiče. Aktivity budou vždy o víkendech v expozici Věda v Pevnosti. Podívejte se, co se chystá...

TRIKOLORA
Ukázka komiksu, který ukazuje události sametové revoluce očima mladých teenagerů.

INTERAKTIVNÍ EXPOZICE POLITICKÝCH REŽIMŮ A STÁTNÍCH ZŘÍZENÍ
Seznámíte se s nejvýznamnějšími historickými dokumenty, které ve své době posouvaly zdánlivé hranice nemožného, tedy svobody. Zapojíte se do stavby protestní zdi nebo plakátové kampaně, proti koutku estébáka. V jeho koutku si na stroji napíšete hodnocení situace z pohledu totalitní moci. Animátoři vás seznámí s formami vlád a budete na mapě světa určovat, jaké je dnes rozložení těchto forem oproti historii. Přečtete si známé i neznámé citáty týkající se politiky a sami si určíte, se kterým se nejvíc ztotožňujete. Zahrajete si deskové hry jako Fronta nebo Jak to tenkrát bylo?

WORKSHOP DEMOKRACIE NEBO TOTALITA? 
9.,10., 16., 17. listopadu v 11:00 a 15:00
Registrace: tomas.arnold@upol.cz
Doba trvání je 60 minut. K workshopu účastníci nepotřebují speciální vybavení (doporučený věk: od 15 let). Workshop rozvine kritické myšlení a donutí vás zamyslet se nad událostmi minulého století poněkud jinou formou, než na jakou jste zvyklí ze školních lavic. Hlavním cílem programu bude pomoci pochopit rozdíly mezi pojmy demokracie a totalita a porozumět principům, na kterých oba tyto směry stojí. Během 60 minut budete mít za úkol analyzovat textové a filmové ukázky, jež vás provedou těmi nejzásadnějšími lekcemi z minulého století. Školy si mohou také do 30. 11. objednávat speciální školní program Demokracie nebo totalita?

"Aktivity v expozici budou cílené hlavně na malé návštěvníky. Plakát je tedy spíše hravý než děsivý, a o to víc i optimistický. Bílý deštník samozřejmě reprezentuje stěny naší pevnosti, pevnosti demokracie. Materiál, který nás takto kryje před deštěm tanků – totality, je tenký a křehký. Deštník demokracie chrání nás, ale i my ho musíme chránit a hlavně udržovat, jinak přestane správně plnit svou funkci," řekl  autor vizuálu Tomáš Arnold, který působí v Pevnosti poznání jako hlavní koordinátor historické sekce. 

Kompletní přehled oslav naleznete na webu www.svobodna.olomouc.eu.