Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 17 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Happening, festivaly i pietní akt. Olomouc se chystá na výročí sametové revoluce

Zprávy z regionu

5.11.2019

Autor: red

Třicet let od sametové revoluce oslaví Olomouc velkolepě. Město spolu s dalšími institucemi připravilo nabitý program. Ten v režii města startuje 14. listopadu prezentací knihy o listopadových událostech 1989 v Olomouci. Veřejnost čekají besedy, projekce, komponované pořady, divadelní představení i koncerty.

"Jako studentské město patřila Olomouc k hlavním hybatelům listopadových událostí 1989 na střední Moravě. Sametová revoluce přinesla do té doby nemyslitelné změny, prožívali jsme to intenzivně a máme si co připomínat," je přesvědčena náměstkyně primátora pro kulturu Markéta Záleská. Do oslav výročí sametové revoluce se proto město zapojuje bohatým scénářem. "Bude ryze happeningového charakteru," přibližuje náměstkyně Záleská. Pro širší program oslav, který město nachystalo spolu s univerzitou a dalšími kulturními institucemi, vznikl i atraktivní vizuál.

O úvodní bod programu oslav výročí se postará prezentace knihy Olomouc v roce 1989 kolektivu autorů pod vedením historika Miloslava Čermáka. Listopad 1989 v Olomouci v dokumentární fotografii připomene výstava autorů ateliéru Jiřího Fraita, Radovana Mikuly, Ludvíka Mazura a Mileny Valuškové. Výtvarnou kulturu zachycující období 50.–80. let v kontrastu s aktuálním uměním představí výstava Cesta ke svobodě. Obě výstavy hostí prostory domu v Pavelčákově ulici.

V programu nechybí pietní akt u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii, který se v neděli 17. listopadu odehraje na Žižkově náměstí. Hlavním centrem oslav kulatin svobody se stane Palachovo náměstí. Scénář šestihodinového programu s názvem Happening 30 let svobody a demokracie zaplní šňůra koncertů, prokládaná vzpomínkami hlavních aktérů listopadu 1989 v Olomouci a stávkového výboru. Promítat se budou dobové dokumenty a v podání Divadla Tramtarie si mohou diváci připomenout typické výjevy a neduhy socialismu. "Návštěvníci mohou ochutnat i něco z retro gastronomie a těšit se na koncert Jaroslava Nováka s revivalem písní Karla Kryla nebo vystoupení Jiřího Schmitzera, který se představí speciálním acoustic-punk koncertem," popisuje Radim Schubert z oddělení kultury magistrátu. Symbolicky v 17:11 se pietně rozezní olomoucké zvony. Vyvrcholením oslav na Palachově náměstí bude videomapping Svobodná Olomouc a koncert olomoucké kapely Nylon Jail.

V rámci doprovodného programu je možné vyrazit i na prohlídku městem. S podtitulem Od Vítězného února k sametovému Listopadu 1989-2019 absolvují zájemci prohlídkový okruh "socialistickou" Olomoucí. Atmosféru sametové revoluce připomene i Noc divadel. O program se postarají Moravské divadlo Olomouc, Divadlo Tramtarie, Divadlo na cucky nebo Nabalkoně Kabaret. Netradiční divadelní program slibují umělecká představení i noční prohlídky, tematické diskuse a přednášky. A prožít bude možné i Sametovou klubovou noc. Koncerty, umělecké výstavy, diskuze a performance budou inspirovány událostmi 17. listopadu 1989 v olomouckých ulicích. A na dva večery se město promění také ve festivalový areál, v sedmi klubech se odehraje dvaadvacet koncertů. Oslavy doprovodí i Street Art Festival. Ve třech dnech představí trilogii příběhů o Františku Vaňkovi, literárním alteregu Václava Havla, s názvem Audience, Vernisáž a Protest. „Půjčili jsme si jej, abychom vzdali hold největší osobnosti sametové revoluce, a oslavili 30. výročí,“ vysvětlují organizátoři.

Pietní akt
Den boje za svobodu a demokracii
neděle 17. listopadu | 11:00 | Žižkovo náměstí, pomník TGM
pietní akt k 30. výročí sametové revoluce a 80. výročí úmrtí Jana Opletala