Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 8.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Sto let Československa - ohňostroj, videomapping a bohatý program

Tipy a názory

2.10.2018

Autor: roc

Velkolepé oslavy stého výročí založení republiky se v Olomouci odehrají od 25. do 28. října v centru města převážně na Horním a Dolním náměstí. Zapojí se do nich Univerzita Palackého, Vlastivědné muzeum, olomoucké studio Českého rozhlasu či divadla Tramtarie a Na cucky. Výstaviště Flora květinami slavnostně nazdobí Sloup Nejsvětější Trojice a podloubí radnice. Bohatý program plný výstav, divadelních představení a koncertů doprovodí i dobová rozcvička nebo Československý vědomostní kvíz.

„Program začne už ve čtvrtek a vrcholit bude v den státního svátku, v neděli 28 října. Založení Československa bude celou dobu připomínat i videomapping v barvách trikolóry s projekcí na budovu radnice a ohňostroj, který je v neděli naplánován na 19 hodin,“ uvedl primátor Antonín Staněk.

Vlastivědné muzeum připravilo k výročí hned dvě expozice. „Jedna nese název Od Zborova k republice a připomíná české legionáře. Druhá Vojtěch Preissig – životem pro vlast přibližuje život a dílo jedinečného a nedoceňovaného českého umělce,“ vyjmenoval ředitel muzea Břetislav Holásek. Kromě toho se ve čtvrtek 25. října v muzeu odehraje Zbojnická balada – příběh Nikoly Šuhaje v podání studentů hejčínského gymnázia.

Páteční program je připraven do sálu Reduta s projekcí na velkoplošnou obrazovku na náměstí. „Zazní Moravská Veselka, koncert legend československé populární hudby Josefa Zímy a Yvetty Simonové a slavnostní galakoncert Má vlast v podání Moravské filharmonie Olomouc,“ nastínil páteční hudební program náměstek primátora Pavel Urbášek.

Sobotní program oslav je v režii Univerzity Palackého. Odstartuje ho dobová rozcvička, připraven bude Československý vědomostní kvíz a jako hudební doprovod vystoupí univerzitní sbor Ateneo, swingová kapela New Street Band nebo Tomáš Kočko & Orchestr. V rámci doprovodného programu se mohou návštěvníci těšit na přehlídku historických automobilů, dobový fotokoutek, interaktivní čtyřmetrovou mapu Československa nebo představení komiksu 1918/1968. Studenti budou rovněž po celou dobu lidem rozdávat trikolóry do klopy a dojde i na dobovou módní cyklopřehlídku.

Divadlo na cucky v sobotu dvakrát odehraje představení Jan Opletal. Divadlo Tramtarie přidá pohádková představení pro děti a v Redutě se uskuteční společný koncert Pavola Hammela a Pavla Dobeše.

Oslavy založení republiky budou vrcholit v neděli. Hlavní pietní akt se koná v 11 hodin na Žižkově náměstí u sochy T. G. Masaryka. Přítomni na něm budou i zástupci spolků, tedy sokolové, legionáři nebo hasiči a zakončí jej slavnostní přelet vrtulníkové letky.

Velké studio Českého rozhlasu Olomouc se v pátek promění v Prvorepublikový biograf s unikátními filmovými snímky a k tomu v sobotu pořádá Český rozhlas Olomouc v Redutě za padesátikorunové vstupné společný česko-slovenský dvojkoncert Pavla Dobeše a Pavola Hammela. „Navíc jsme na neděli připravili od devíti do sedmnácti hodin i Den otevřených dveří Českého rozhlasu Olomouc,“ potvrdil jeho ředitel Josef Podstata.

Nedělní odpoledne na Horním náměstí bude plné koncertů, hrát budou Richard Pogoda, Tradicional, Swing band, Red Sock a Radim Schwab. Sto let Československa na závěr připomene večerní ohňostroj.

Programovou nabídku budou celý víkend doprovázet i expozice na obou náměstích. Lidé si budou moci prohlédnout prvorepublikovou školu, prezentaci Akademie věd nebo dobové fotografie Olomouce z roku 1918.