Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 10.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kam s dětmi v listopadu? Na taneček s Míšou Růžičkovou a Čiperky, na klaunskou show nebo halloweenskou či adventní dílničku

Tipy a názory

29.10.2018

Autor: Barbora Sísová

Podzim je v plném proudu, to však vůbec neznamená, že byste se svými dětmi museli být nutně zavření doma a dívat se na televizi. Venkovním akcím sice už odzvonilo, ale i tak se v listopadu děje hromada akcí, kde byste rozhodně neměli chybět. Co říkáte například na vystoupení Míši Růžičkové, Čiperků nebo na Klaunskou show? A potěšíme i děti, které rády tvoří - vyrobit si mohou halloweenskou dýni nebo adventní kalendář. a nezapomeňte, že v listopadu už začínají vánoční trhy, takže chybět byste rozhodně neměli při rozsvěcení stromečku.

Foto: Archiv pořadatele

Divadelní a hudební představení

Sobota 3. listopadu (16:00) / Malý princ / Divadlo hudby, Mozarteum

Neděle 4. listopadu (16:00) / Eliščiny pohádky /  Divadlo hudby, Mozarteum

Neděle 4. listopadu (16:00) / Pocahonthas / Divadlo na Šantovce

Neděle 4. listopadu (10:00, 14:00) / Maxipes Fík / Moravské divadlo

Neděle 4. listopadu (15:00) / O princezně Rozmařilce, Honza, čert a Kašpárek / Kašpárkova říše

Neděle 4. listopadu (15:00) / O popleteném kouzelníkovi / Divadlo Tramtarie

Sobota 10. listopadu (15:30) / Loupežník Rumcajs / Kino Metropol

Neděle 11. listopadu (14:00) / Tučňáci na arše / Divadlo na cucky

Neděle 11. listopadu (16:00) / Míša Růžičková: Lesní království / Divadlo na Šantovce

Sobota 17. listopadu (15:00) / Pískomil se vrací – Trenky tour / Divadlo na Šantovce

Sobota 17. listopad (14:30, 16:00) / Fedér Teáter – Lilli (divadlo pro batolata) / Divadlo na cucky

Neděle 18. listopadu (16:00) / Svět hraček / Divadlo na Šantovce

Sobota 24. listopadu (15:00)  / O popleteném kouzelníkovi / Divadlo Tramtarie

Neděle 25. listopadu (15:00) / O Pračlovíčkovi / Divadlo Tramtarie

Neděle 25. listopadu (16:00) / Klaunská show / Divadlo na Šantovce

Neděle 25. listopadu (10:30) / Čiperkové / Kino Metropol

Kam za zábavou

Čtvrtek 1. listopadu (17:00) / Máš postřeh / DDM, třída 17. listopadu

Sobota 3. listopadu (od 10:00) / Dýňování / Olomoucké Poděbrady

Sobota 3. listopadu (9:00–12:00) / Sobotní kurz háčkování / DDM, třída 17. listopadu

Neděle 4. listopadu (14:00) / Malí choreografové (workshop pro děti) / Divadlo na cucky

Neděle 18. listopadu (17:30) / Kuchařská dílnička / Divadlo na Šantovce

Úterý 20. listopadu (09:00–12:00) / Dopoledne v pohybu / DDM, třída 17. listopadu

Pátek 23. listopadu (18:00) / Slavnostní rozsvícení vánočního stromečku / Horní náměstí

Středa 30. listopadu (15:30–17:00) / Adventní kalendář / DDM, Janského

Akce (nejen) pro rodiče

Čtvrtek 1. listopadu (16:30–19:30) / Dítě do 3 let z pohledu Montessori / RC Olivy

Středa 7. listopadu (16:45–18:45) / Úvod do Montessori pedagogiky / Centrum Promami
Čtvrtek 8. listopadu (17:00–19:00)  / Homeopatická pomoc při dětském strachu a úzkosti / RC Olivy

Čtvrtek 13. listopadu (16:00–19:00) / Online život našich dětí aneb rychlokurz mediální výchovy pro rodiče z pohledu psychologa / RC Olivy

Pátek 14. listopadu (16:45–18:45) / O rozvoji emoční inteligence u dětí do 3 let / Centrum Promami

Sobota 15. listopadu (12:30–15:30) / Vědomé rodičovství a jak na něj / RC Olivy

Úterý 20. listopadu (17:00–19:00) / Kam do první třídy? / RC Olivy

Čtvrtek 29. listopadu (16:30–19:30) / Montessori v kuchyni / RC Olivy

První listopadový týden (1.–4. listopadu)

První listopadový víkend bude přímo nabitý pohádkami. V sobotu můžete vyrazit například do Divadla hudby na Malého prince, v neděli však bude výběr mnohem bohatší. Čeká na vás Pocahonthas, Maxipes Fík, loutkové divadlo v Kašpárkově říši nebo pohádka z repertoáru Divadla Tramtarie O popleteném kouzelníkovi.

V sobotu můžete pokračovat v  halloweenském tvoření. Většina akcí sice proběhla už v říjnu, ale na Poděbradech se koná vydlabávání dýní teprve nyní. Pokud však máte zájem o tuto akci, musíte si svou dýni objednat dopředu. Více informací najdete zde.

V Divadle na cucky pokračuje v neděli podzimní cyklus kreativních dílen „Malí a na cucky“, určený pro děti ve věku od 6 do 10 let. Tentokrát mohou děti navštívit workshop Malí choreografové s lektorkou Hanou Achilles. Ten se neomezí jen na pohyb a tanec samotný, ale  děti během workshopu nahlédnou i do tajů tvorby choreografií a svými krátkými tanečními díly zkusí roztančit všechny prostory divadla. Kurzovné činí 70 korun a je třeba si své místo rezervovat dopředu.

O lásce indiánské princezny Pocahontas s bělochem Johnem Smithem se děti dozví víc v neděli 4. listopadu v Divadle na Šantovce.

Maxipes Fík přijede rozveselit olomoucké děti až z daleké Prahy, V Moravském divadle vystoupí v neděli 4. listopadu v 10:00 a 15:00.

Foto: Archiv pořadatele

Druhý listopadový týden (5.–11. listopadu)

Znáte Míšu Růžičkovou? Asi jen málokterý rodič neví, o kom je řeč. Tato zpěvačka už několik let dělá dětem radost svými písničkami a v neděli 11. listopadu v 16:00 dorazí také do Divadla na Šantovce. V hodinovém programu si děti spolu s ní zazpívají její nejznámější dětské hity a zatančí si na nejoblíbenější písničky Sloník Toník, Hasičská, Popeláři, Tanec princezen a spoustu dalších. Představení je vhodné pro děti od 2 let. Vítáni jsou i menší diváci, rodiče by si však měli zvážit, zda se budou jejich děti cítit stejně dobře i v cizím prostoru s hlasitější hudbou, jako doma při sledování písniček v televizi, kde to znají. Všechny děti mají možnost se s Míšou setkat na autogramiádě po vystoupení, vyfotit se, nebo si nechat podepsat plakát, CD, DVD či tričko na předem označeném místě. Vstupenku v ceně 150 korun můžete zakoupit zde.

Třetí listopadový týden (12.–18.listopadu)

Tento víkend to bude žít především v Divadle na Šantovce, kde se odehrají dvě akce. V sobotu se můžete zajít podívat na známou dětskou kapelu Pískomil se vrací, která se věnuje výhradně moderní dětské tvorbě a tvoří mezigenerační zábavu, při které se baví nejen děti, ale i rodiče. Autoři písniček se od roku 2007 podíleli na repertoáru i živých koncertech projektu Kašpárek v rohlíku. V roce 2012 založili kapelu Pískomil se vrací a nahráli první album nazvané A kdy už tam budem?. Cena koncertu je 210 korun, v předprodeji však můžete koupit vstupenku za 190 korun. V neděli pak můžete vyrazit na autorskou pohádku divadla Minaret Svět hraček. Je tato tragikomická pohádka o vytoužených a odložených hračkách jen trochu ztřeštěnou zábavou pro malé i velké diváky, nebo spíš satiricky nastaveným zrcadlem naší současnosti zahlcené věčnou soutěživostí a hromaděním zbytečných věcí? Přijďte se přesvědčit sami! V pohádce jsou použity písničky Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře. V 17:30 pak děti mohou vyzkoušet oblíbenou kuchařskou dílničku, kde si vyrobí vlastní pizzu.

Slyšeli jste někdy o divadle pro batolátka? Pokud ne, tak máte příležitost v neděli jedno takové navštívit. Jmenuje se Lilli a v Divadle na cucky se hraje v 14:30 a 16:00. Během představení dětí společně s malou Lili objeví svět, okusí čtyři roční období a poznají sílu přátelství. Interaktivní obrazové představení nabízí podněty pro motorický i emoční rozvoj batolete, proto je vhodné už pro děti od 6 měsíců, zhruba do 4 let. Doporučujeme zarezervovat své vstupenky zde.

Čtvrtý listopadový týden (19.–25. listopadu)

V úterý 20. listopadu od 9:00 do 12:00 se tělocvična v Domě dětí a mládeže promění v dětský koutek. Pro všechny děti od 1 roku do 7 let a jejich rodiče budou připraveny netradiční hry a spousta možností pohybového vyžití (rozvoj pohybových dovedností, motoriky a koordinaci pohybů). Na účastníky čeká opičí dráha s tunelem a spoustou překážek, různé druhy míčů, motorický padák a další vybavení. Vstup za hravé odpoledne je 20 korun.

Po oba víkendové dny můžete zamířit na představení pro děti do Divadla Tramtarie. V sobotu se můžete těšit na pohádku O popleteném kouzelníkovi a v neděli O pračlovíčkovi. Vstupné je 150 korun a součástí jsou i dětské tvořivé dílničky.  

Klaun family dokážou rozparádit děti i dospělé. Do Divadla na Šantovce dorazí se svými kouzlíčký, balónky a bublinky všech rozměrů 25. listopadu.

Pohádka divadla Tramtarie O pračlovíčkovi je pro vás připravena v neděli 25. listopadu.

Foto: Archiv pořadatele

V neděli to bude žít také v Divadle na Šantovce, kde je pro všechny děti od tří let připravena show klaunek Oliny a Jožiny plná vtipných klaunských situací, písniček, her a balonků. Po představení je připravena klaunská dílna. V kině Metropol to od 10:30 roztočí Čiperkové. Přijďte si s nimi zazpívat, zatancovat a zablbnout. Společně poznáte upovídanou berušku Alušku, co protančila všechny svoje střevíčky. Bláznivou opičku Olu, která vyvádí samé lumpárny. Škodolibé vosy, co schválně opičku provokují, ale nikdy nezkazí žádnou legraci. Usměvavé Sluníčko, které každému rádo poradí a vyčaruje úsměv na tváři. A věčně zasněnou kytičku Jasmínku. Pořadem provází puntíkatá moderátorka Mína, známá z mnoha muzikálů. Vystoupení trvá hodinu a je vhodné i pro nejmenší, protože s Čiperky se nemusí sedět v klidu na místě a mlčet. Právě naopak! Po vystoupení je autogramiáda a focení. Děti do 1 roku mají vstup zdarma, ostatní zaplatí 140 korun.

Pátý listopadový týden (26.–30. listopadu)

Je tady poslední listopadový týden, což znamená jediné – prosinec se blíží a spolu s ním také Vánoce. Aby nám čekání na dárečky rychle utíkalo, je třeba si pořídit pořádný adventní kalendář. Ten si můžete vyrobit například poslední listopadový den (čtvrtek) od 15:30 v Domě dětí a mládeže na Janského. A na druhý den si otevřít hned první okénko.

Víte o nějakých zajímavých akcích pro děti, které se uskuteční v listopadu nebo prosinci ? Pak se nám ozvěte na e-mail: akce@olomouc.cz. Náš přehled budeme neustále aktualizovat tak, aby vám žádná akce s dětmi neunikla.