Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 9.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dozlatova vypečená husa a neodolatelná vůně... Svatomartinské hody se blíží!

Tipy a názory

1.11.2018

Zuzana Doleželová

Křupavá kůrčička, skvělé zelí, ještě lepší knedlíky a vůně, která vás rozhodně nenechá chladnými – tak přesně takhle budou vypadat Svatomartinské hody v Olomouci. Pečená husa na svátek svatého Martina je českou tradicí, která rozhodně stojí za to. Kde v Olomouci chystají klasickou husu nebo kam zajít na netradiční menu? Podívejte se s námi, přinášíme vám přehled restaurací, kde si tuto českou delikatesu můžete vychutnat...

Kam a kdy zajít na svatomartinskou husu?

5. - 11. listopadu Svijanský šenk
5. - 11. listopadu / Aquapark Olomouc / rezervace na tel. 588 517 792
6. - 10. listopadu / Moravská restaurace / rezervace na tel. 585 222 868, nebo e-mailem: moravska@moravskarestaurace.cz
7. - 11. listopadu Hanácká hospoda / rezervace na tel. 774 033 045
8. a 9. listopadu / Restaurace Na Baště / rezervace na tel. 776 003 027
8. - 11. listopadu / Šnyt Mikulda / rezervace na tel. 585 242 704, nebo e-mailem: snytmikulda@seznam.cz
8. - 15. listopadu
Potrefená Husa / rezervace na tel. 585 412 700
8. - 11. listopadu Moravský grunt / rezervace na tel. 777 798 987
8. - 11. listopadu / Restaurace Mačák 
8. - 11. listopaduMinipivovar & Steakhouse Riegrovka 
8. - 11. listopadu / Restaurace U Zlaté koule / rezervace na tel. 585 427 581
8. - 12. listopaduRestaurace a penzion U Klásků / rezervace na tel. 585 751 908, 602 543 443 nebo u personálu
9. - 11. listopadu / Lobster Family Restaurant / rezervace u personálu, na tel. 730 892 286, na e-mailu lobster@lobster-restaurant.cz, nebo přes aplikaci Lobsterka
9. - 11. listopadu / Café Restaurant Caesar 
9. - 11. listopadu / Restaurace a penzion Fojtství / rezervace na tel. 585 385 005
9. - 11. listopadu / Theresian hotel & spa / rezervace na tel. 581 113 115
9. - 11. listopadu Restaurace Goliáš / rezervace na tel. 774 974 294, 585 207 001
9. - 11. listopadu / Restaurace Na Dlouhé / rezervace na tel. 585 220 074
9. - 11. listopadu / Hostinec Dolní Bouda / rezervace na tel. 774 126 666, nebo e-mailem: info@dolnibouda.cz 
9. - 11. listopadu / Cukrárna El / rezervace na tel. 774 000 822 
9. - 12. listopadu / Brondo restaurant / rezervace na tel. 704 212 844
9. - 18. listopadu / Hostinec a pivovar Chomout / rezervace na tel. 608 778 348, nebo e-mailem: hostinec@pivochomout.cz 
10. a 11. listopadu / Restaurace U Mořice
10. - 17. listopadu / Ristorante Pollo / rezervace na tel. 608 684 131

Husa ke svatému Martinovi patří. To beze sporu. A jestli se vám s ní nechce péct doma, můžete na ni jednoduše zajít do restaurace. Už v pondělí startuje svatomartinský týden ve Svijanském šenku, kde si můžete dát třeba pečené husí stehýnko s červeným a bílým zelím nebo kachní prsa na medu sypané mandlemi. Netradičně můžete od pondělí vyrazit i do Aquaparku Olomouc, kde na vás čeká husička se zelím a bramborovými knedlíky a další dobroty. Husí speciality si budete moci vychutnat i v Moravské restauraci, a to od úterý. Obzvláště upozorňujeme na husí prsa ve smetanové omáčce, brusinky, houskové knedlíky a hrnkové knedlíky nebo na husí játra na červeném víně s mandlemi a divokou rýží. Dobré menu budou mít také v Hanácké hospodě, a to od středy. Nám konfitované stehno s kaštanovou nádivkou, červeným zelím s brusinkami, bílým zelím s jablky a s dvěma druhy knedlíků přijde jako dobrá volba. 8. a 9. listopadu budou mít husy i Na Baště. Čeká vás husí stehno, červené a bílé zelí, bramborový knedlík a k menu se můžete těšit na svatomartinské pivo Litovel. Hody chystají od čtvrtka také ve Šnytu Mikuldě. Tady bude na výběr hned ze čtyř hlavních chodů. A pečená husa s dýňovým zelím a karlovarským knedlíkem zní opravdu slibně! Dát si husu v Huse (Potrefené) nám přijde jako fajn nápad. A vzhledem k tomu, jak chutně tu vaří, si můžeme být jisti, že i tahle slavnostní pečínka bude stát za to. V kombinaci s mladými víny se těšte na gastronomický zážitek. Husy se budou podávat rovněž od 8. listopadu. To Moravský grunt zve od tohoto dne nejen na husí speciality z domácího chovu, ale také na živou cimbálovou muziku a mladá vína. 

Caesara budou od pátku nabízet tradiční klasiku v podobě husičky, červeného zelí s jablky a karlovarských a houskových knedlíků. Fojtství na Svatém Kopečku zase láká na pomalu pečené husí stehno s žemlovou nádivkou a dýňovým zelím nebo na husí prso pečené s kůží, švestkovou omáčku a zapečené smetanové brambory. A k tomu se výborně hodí sklenka svatomartinského z valtických sklepů. Velké a zajímavé menu si připravili v Theresian hotelu. Vedle husího pekáče pro čtyři osoby si můžete pochutnat například na uzeném husím prsíčku marinovaném v medu, k němuž se bude podávat jablkovo-hruškové pyré a lokše. Husí hody chystají také v restauraci Goliáš. A i tady budete moci zapít pečínku nejen svatomartinským mladým vínem, ale navíc rovněž zlatavým speciálem od Plzně. Nebo co byste řekli na husu pečenou s jablky, červené zelí s hrozinkami provoněné skořicí a bílé zelí, s variací houskových a bramborových knedlíků? Přesně to budou nabízet v restauraci Na Dlouhé. Na hody by vás rádi pozvali i na Dolní Boudě. Podávat se bude například grilované husí prsíčko s pečenou dýní a zeleným hráškem na másle, samozřejmostí budou rovněž vína. Husa pečená s jablky, červené hlávkové zelí, bramborový a houskový knedlík se bude servírovat v Cukrárně EL. Brondo restaurant má v nabídce třeba konfitovanou husu s červeným zelím s jablky a houskovým knedlíkem zdobeným vídeňskou cibulkou. Vydat se můžete i do pivovaru Chomout. A menu vypadá velmi lákavě. Co třeba husa pečená na podzimním ovoci a pivu Bock, mandlová nádivka, červené zelí s jablky, kysané zelí s uzeným špekem, variace houskového a bramborového knedlíku? A sladká tečka na závěr v podobě pivní zmrzliny - kdo by odolal! Pečená husa, bílé zelí, červené zelí s jablky, houskový a bramborový knedlík - takový je hlavní chod v Restauraci Mačák. Husy bude připravovat i Minipivovar & Steakhouse Riegrovka. Tady vás čeká například konfitované husí stehýnko s tymiánem a jablkem, červené zelí s vyškvařeným špekem z udírny a moravské bílé zelí, k tomu všemu si budete moci vybrat přílohu - houskový, bramborový knedlík, nebo lokše. Restaurace U Zlaté koule nabídne pomalu pečenou husičku na medu, červené a bílé zelí a knedlíky dle výběru. Pečené filírované husí prso přelité mandlovou omáčkou nebo restovaná husí játra se zeleninou na portském víně budou mít U Klásků. V Lobsteru to budou péct s husami rovněž od 9. listopadu. Tradiční svatomartinské hodování s husími specialitami pro vás připravil tým šéfkuchaře Richarda Klemeše a jako již tradičně to bude stát za to! Těšte se na opravdu vymazlené lahůdky.

10. listopadu startuji hody U Mořice, kde se bude podávat klasika - konfitované husí stehýnko, červené zelí s jablky a bramborový knedlík. A sladká tečka v podobě hruškového závinu s rumovou pěnou zní hodně dobře. V Ristorante Pollo bude husí nabídka opravdu pestrá. Medová husí prsa pečená na pomerančích podávaná se skořicovým červeným zelím a kaštanovými knedlíky jsou podle nás top! ;)

Pečená husa klasicky i netradičně. Čemu dáváte přednost? V olomouckých restauracích si budete moci vybírat z opravdových pochoutek... Ostatně - jako vždycky ;)

Foto: Depositphotos.com

TRADICE SVATOMARTINSKÝCH PEČÍNEK

Na pekáč se prý husa dostala za trest. Jedna legenda praví, že husám se stalo na podzim osudné jejich kejhání při bohoslužbě. Údajně rušily slovo boží natolik, že zkrátka musely na pekáč. Druhá legenda souvisí přímo s postavou svatého Martina, který se před volbou na biskupa rozhodl skrývat a jako svůj úkryt zvolil husník. Jenže zrádné husy jej svým hlasitým kejháním prozradily, a tak skončily na pekáči.

Ať už se vám zalíbí jakékoliv menu, určitě byste si neměli nechat pečenou husu ujít. Rozhodně vám totiž zachutná. A zhřešit takhle jednou za rok je povoleno! No i když... Ono se vlastně dost dobře může stát, že z jedné pečínky se vyklube husí tour po několika restauracích (odzkoušeno na vlastní kůži loni). Příjemné hodování! :)